lördag 27 april 2019

Melodikrysset vecka 17 - 2019

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Äntligen kan jag skriva att jag sitter i husbilen då jag ska försöka lösa "Melodikrysset" tillsammans med er. Vi står på en campingplats i Malmö dit vi anlände sent i går eftermiddag. Limhamns småbåtshamn, där vi brukar stå, hade inte öppnat och den andra ställplatsen vid Lagunens småbåtshamn var fullsatt.

Innan vi körde hemifrån tidigt i går morse har jag som vanligt haft en omväxlande vecka. Jag har haft möte med de medarbetare som ingår i kyrkoherdegruppen och träffat Pastorala rådet i Järfälla kyrka för att planera vår "singelmiddag" för de som fyllt 65.

Dessutom har jag varit på möte med Ekonomiutskottet, Järfälla Kristna Råd, Järfälla Interreligiösa Råd och varit på årsstämma och konstituerande styrelsemöte för de av församlingens aktiebolag där jag har ett uppdrag. Jag är VD för Förvaltningsbolaget och är ledamot i Kyrkans begravningsbyrå.

Jag har även tagit emot ett studiebesök från en Stockholms församling som håller på att se över sin organisation, samtalat med förvaltningsteknikern, kyrkogårdschefen och controllern angående ansvarsfördelningen av våra fastigheter, samt haft ett byggmöte inför entreprenaden för byggnation av vår nya köks- och matsalsbyggnad, där vi även ska kunna ha mindre dopkaffe.

Sist men inte minst har jag lett en dopgudstjänst på Sturehovs slott och församlingens Förbönsmässa i Järfälla kyrka.

Jag har inte haft så mycket ledig tid denna vecka, men den jag har haft har jag ägnat åt promenader med Hugo och att justera protokoll för Domkapitlet. Just nu ligger Hugo och sover med min fru och yngsta dottern i den bakre dubbelsängen. Alexi och Bucky fick stanna hemma i helgen men de får besök av min bästa kompis under dagen. Hon ger dem mat och vatten samt tömmer deras kattlåda. Om jag känner henne rätt så kommer hon att stanna en stund och gosa med dem.

I eftermiddag ska vi gå på restaurang med hela familjen för att fira min styvpappa som blev 80 år i veckan. Hela min och min systers familjer kommer, Kanske kommer även någon av min styvpappas syskon. I dag fyller dessutom min äldsta dotter 21 år. Hon och min son med flickvän kom till Malmö i går eftermiddag. De körde ner tidigt i går morse med min frus bil och har hyrt någon lägenhet i centrala Malmö under helgen. Jag ser fram emot att träffa dem alla.

I Malmö är det just nu uppehållsväder men det har regnat till och från sedan i går kväll. Termometern står på 10 grader.

Så här ser förslaget till lösning ut denna lördag:

V 1: Vi inleder dagens melodikryss med ledmotivet från "Jönssonligan".

L 1: På danska får vi höra en version av Povel Ramels, "Johanssons boogie woogie-vals".

V 12 och L 9: Jag tror att det är Ronny och Ragges sång "Rara söta Anna" som Lennart Palm från Lerum spelar på sin orgel.

V 10: Rihanna sjunger "Higher".

V 7: Familjen Norman, jag förmodar att det är Charlie och Lenny, sjunger en version av "Säkkijärven polkka".

L 5: Vi får lyssna till "Idas sommarvisa" i en instrumental version.

V 6: Nancy Sinatra sjunger "Theese boots are made for walking". Det är Lee Hazlewood som är upphovsman.

L 4: Dolly Partons "Working 9 to 5" framförs i en finsk version. Jag skriver nio på L 4.

L 3 och V 13: Vi inleder denna dubbelfråga med en instrumental version av en sång jag så väl känner igen. Jag försöker sjunga med, men orden kommer inte riktigt fram. Jag tror att det är med en stege i sången så jag skriver stegar på L 3.  Nu ramlade polletten ner. Visst var det "Jag kommer i kväll under balkongen"?

Därefter får vi höra en melodi som jag inte kommer ihåg. Jag är inte ens säker på att jag någonsin hört den. Kan den handla om glas? Med tanke på ledbokstäverna ser glas ut att stämma.
I kommentarerna får jag veta att melodin heter "Det började med ett glas champagne". Tusen tack för hjälpen.

L 8: Niklas Strömstedt sjunger "Ett ljus i mörkret".

L 11: Den som brukar sjunga "Rosen" är Arne Qvick. En sång jag verkligen gillade när jag var liten. Jag kan fortfarande hela texten men här fick vi höra den i en instrumental version.

L 2: Som de flesta av oss redan gissat går vi i mål med gruppen "Nazareth". Här framför de den otroligt vackra sången "Love hurts". Den var också väldigt populär i mina yngre år.

Därmed var dagens melodikryss avklarat. Det mesta var ganska enkelt men dubbelfrågan L 3 och V 13 är jag väldigt osäker på. Den första melodin "Jag kommer i kväll under balkongen" är jag ganska säker på, men den andra melodin känner jag överhuvudtaget inte igen. Jag chansar på att det ska vara glas, men är inte säker.

Nu ska jag ordna frukost/lunch innan vi ska åka till min syster.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt trevlig helg..

"Jag sjunger om din storhet, Gud min konung,
nu och för evigt prisar jag ditt namn.
Dag efter dag vill jag prisa dig,
nu och för evigt sjunga ditt lov."
ur Psaltaren 145

116 kommentarer:

 1. God morgon Krister och alla andra kryssare! Skönt att turen till Malmö gick bra! Veckan som gått blev vi utan telefon och internet, då tydligen ett högt rislass under söndagen rev ned vår telefonledning som korsar gatan. Heder åt Telia som fixade den inom 30 timmar! Sedan har jag har varit i Eskilstuna och hjälpt en kollega att komma igång med sin verksamhet och i går var vi båda i Falun i går och lyssnade in Våren till tonerna från Orphei Drängar som sjöng i Kristinehallen. En mäktig kör med ett härligt omväxlande program och en fantastisk fin klang. En fin inspiration för inför vår egen NÅS manskör, som framträder på tisdag kl 20:30 i kyrkan. Innan dessa har vi hunnit med att fira mässa i Siljansnäs kyrka i morgon och sedan har vi övning i morgon kväll inför tisdagen med Manskören. Else-Britt och jag önskar Dig och hela familjen en fin tid i Malmö!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   Härligt att höra att ni som vanligt fyller era dagar med både roliga och meningsfulla saker.

   Jag önskar dig och Else-Britt trevliga dagar med musik och gudstjänster.

   Radera
 2. God morgon herden och alla kryssare från ett mulet Bromölla men inget regn tyvärr. I morgon har festmässa i Ivetofta kyrka med biskopen i Lund på besök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Bengt.

   Jag önskar er en riktigt fin och meningsfull mässa i morgon.

   Radera
 3. God morgon Krister och alla kryssare. Härligt att sitta i husbilen! Vi har inte hunnit ut någon längre sträcka med vår husbil ännu, men sommaren är inte slut än. I Ösmo är det lite mulet men + 13,3 grader ute. Jag skulle bli mycket glad om det kom regn, för det är så torrt ute. Lycka till med dagens kryss.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Carin.

   Detta är vår första tur i år. Vi fick vår nya husbil i höstas och har endast kunna prova den någon enstaka helg tidigare. Den var otroligt skön att köra och allt fungerar som det ska.

   Den är 1,5 meter kortare än den förra men den är väldigt bra planerad så vi har allt vi behöver även om det är lite trångt.

   Radera
 4. God morgon! Krister med familj o djur o alla mellokrysslösare. Idag har en regnskur kommit på morronen i Karlskrona Blekinge det behövdes men nu är det soligt o fint igen. Roligt att ni är ute med husbilen ha det så skönt. Idag åker hela familjen till Kalmar. Lycka till med kryssandet idag. Hälsning Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Lisbeth.

   Jag hoppas att ni får en fin dag i Kalmar.

   Radera
 5. God morgon Krister och alla kryssare. Solen försöker titta fram och det smälter och smälter. Vi har snart ingen snö kvar.


  Njuter av att sonen gör frulle och att fåglarna flyger av glädje och bus från rum till rum. (Vi har två undulater,Folke och Åke)
  Önskar er en fin lördag. Hej från Piteå

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Annica.

   Vi har inte ätit frukost ännu för alla tog sovmorgon. Just nu är det bara jag som är vaken så det är nog jag som får göra frukosten efter krysset.

   Jag önskar er detsamma.

   Hälsa Folke och Åke.

   Radera
 6. God morgon Krister och alla andra kryssare. Från ett soligt väring.

  SvaraRadera
 7. God morgon Krister och alla melodikryssare. Solen skiner i Stigtomta och björkarna jag slagit ut!

  SvaraRadera
 8. Hej! Sitter i Ljunghusen och tittar på bilar som står stilla och inte låter. Ganska skönt efter en vecka i Bangalore i Indien! Lite regn är det allt här på näset från och till men det känns behövligt. Kryssa lugnt och trevlig helg alla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Håkan.

   Då är vi inte långt från varandra i dag.

   Njut av tystnaden och stillastående bilar.

   Jag önskar dig detsamma.

   Radera
 9. Ha en trevlig helg med familjen och 80-åringen. Jag har inte möjlighet att följa krysset idag, men håller tummarna för er alla.

  SvaraRadera
 10. God morgon Krister och alla krysslösare.
  Du får ha en trevlig helg med din familj.
  Önskar alla en trevlig lördag från ett soligt Lockne. /Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ulla.

   Tack, det ska jag verkligen ha.

   Radera
 11. God morgon Krister och alla kryssare, länge sedan jag kommenterat men jag tar hjälp varje vecka. Kul att ni är ute med husbilen, vi har tvingats att sälja vår pga. hälsoskäl. Hälsningar Lisbeth, Fanny o Molly.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Lisbeth, Fanny och Molly.

   Tråkigt att ni behövt sälja husbilen men jag hoppas att ni hittar andra sätt att koppla av.

   Radera
 12. Hejsan Krister !
  Äntligen fick du åka ut med husbilen. Ha det så trevligt med familjerna.

  Här i Södertälje är det redan 14+ inte en regndroppe på bra länge. Inte särskilt varmt i luften än. Nog är det vår alltid, som vi längtat efter.
  Klapp till Hugo. och lycka till med krysset.
  🌿🌻💚🍀

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Mi.

   Tack så mycket.

   Hälsa Prinzen.

   Radera
  2. Tack !. Han ligger här inne på byrån, det är väl för varmt för honom ute på balkongen som är hans uteplats.
   🌞🐈

   Radera
 13. God morgon alla läsare. Strålande sol i Kungsör.

  SvaraRadera
 14. Gomorron Krister från Lule,kör hårt👍

  SvaraRadera
 15. Tillbaka att lösa krysset denna helg eftersom vi var i Stockholm över påsk så det blir idag
  en hälsning från ett mulet Falun

  SvaraRadera
 16. L.1 Johanssons Booggie vals

  SvaraRadera
 17. V10 Rihanna Lisbeth Karlskrona

  SvaraRadera
 18. Varför är folk så himla sugna på att svara först att de svarar totalt fel eller stavar som krattor?! Skärp er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske för att de tror att de svarar rätt :-) Felstavning bör man inte klaga på då rätt många har svårt med det. Det viktigaste är att man vågar försöka. Lyckligtvis dyker det rätta ordet i princip alltid upp, rättstavat, bara man har lite tålamod. Ha en fin dag!

   Radera
 19. Godmorgon lite avundsjuk på Din plats för dagen. Jag är uppvuxen i Limhamn. Skicka en hälsning från mig. Njut helgen precis som jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Monika.

   Jag ska hälsa hela Limhamn från dig.

   Radera
 20. V7 Norman Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 21. IDAS SOMMARVISA Lisbeth Karlskrona

  SvaraRadera
 22. L4 Nio Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 23. L.4 Nio Working nine ro five

  SvaraRadera
 24. L3 Stegar Lisbeth Karlskrona

  SvaraRadera
 25. L8 Niklas Strömstedt Lisbeth Karlskrona

  SvaraRadera
 26. V13 GLAS Lisbeth Karlskrona

  SvaraRadera
 27. L3... han sa väl bruksföremål...? Räknas stegar som det? Tror mer på slevar....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ur melodin ”jag tar vägen uppför STEGEN under ditt fönster”

   Radera
  2. L3 sa han "praktiskt redskap" i flertal (v 13 "bruksföremål) Jag brukar ofta röra ihop men denna gång :)

   Radera
 28. L11 ARNE ROSEN

  SvaraRadera
 29. Ååå va det låter som härliga dagar i Malmö!! Martin är just nu i Rom tillsammans med unga ledare (inte alls avis) så jag får kämpa "själv" både m krysset övrigt här hemma några dagar... Nåja krysset har jag ju god hjälp med av er här ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. God förmiddag, SussN.

   Det ska bli så trevligt att träffa alla. Jag pratar med dem över telefon varje vecka men vi brukar bara ses en gång om året.

   Radera
 30. L2 NAZARETH Lisbeth Karlskrona

  SvaraRadera
 31. Tack för idag, lite lagom svårt. Fanny och Molly hälsar till Hugo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, Lisbeth.

   Han sover fortfarande bredvid min fru.

   Det var lite klurigt. V 13 har jag fortfarande kommit på.

   Radera
 32. Tack för i dag. Ha en skön helg.

  SvaraRadera
 33. Tack för idag Trevlig Helg

  SvaraRadera
 34. Nästan en påsklåt - NAZARETH! Tack för idag och allt väl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Håkan.

   Det hade varit kul med en helt annan melodi med frågan var Jesus växte upp.

   Radera
 35. Vi avslutar med L2 NAZARETH. Hoppas ni får en trevlig vistelse i Malmö. Jag ska göra lunch till oss och sonen, som är här och utrustar sin båt. I eftermiddag kommer barnbarnet Jack för att spela fotboll i Ösmo.
  Jag önskar alla en skön aprilhelg!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 36. Tack för idag och trevlig helg till Krister med familj och djur o alla kryssare! vi hörs nästa vecka.Hälsning Lisbeth Karlskrona

  SvaraRadera
 37. Tack vi har kollat så vi har rätt.
  Och då ser vi att ni sitter i hamnen där vi sitter i vår båt. Tack för alla tankar o berättelser. TACK
  Inget roligt väder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv.

   Även om det är skönt att pollenhalten minskar så får det gärna bli uppehållsväder när vi ska ut med Hugo. En blöt hund i en liten husbil är ingen bra kombo.

   Trevlig helg!

   Radera
 38. Hej! V 13 Rätt svar är glas. Sarah Leander med: Det började med ett glas champagne. Ha en trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tusen tack för hjälpen. Det är en melodi jag faktiskt aldrig har hört talats om.

   Tack detsamma.

   Radera
 39. Hej! Det är söndag idag när vi har lyssnat på Melodikrysset, i ett regnigt Kungsbacka (det behövs). Vi hade problem med L3 och V13 så tack för hjälpen.Hoppas alla får en go' vecka! :)
  Hälsar Bettan :)

  SvaraRadera