lördag 29 februari 2020

Melodikrysset vecka 9 - 2020

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Efter morgonpromenaden med Hugo, sitter jag även denna lördag hemma vid köksbordet i Jakobsberg, då jag ska försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er.

I Järfälla har vi denna vecka haft sportlov. Kanske är det därför jag haft en extremt lugn arbetsvecka.

Jag har passat på att ta ut timbank, det vill säga timmar jag arbetat för mycket under tidigare veckor. På arbetet har jag haft möte med ett av de kyrkliga arbetslagen och träffat ett av församlingens fyra Pastorala råd för att planera morgondagens Öppna Fora. Jag har också haft möte med projektgruppen som arbetar med dopbokningar via nätet, de har gjort ett fantastiskt jobb.

Utöver detta har jag träffat Ewa från Gullbrannagården för att prata om ett uppdrag i sommar. Hon var en riktig energikick och tiden rann iväg under vårt samtal. Det kändes som om vi känt varandra i flera år fast det var första gången vi träffades. Jag har också träffat en kyrkoherde från en församling i ett grannstift som önskar att jag ska vara hans bollplank. Vi pratade om strukturer, kultur, ekonomi och fastigheter.

I går medverkade jag vid Fredagsfrid i Maria kyrka. Det innebar en del förberedelser och efterarbete samt uppdraget  att leda morgonandakt. Övrig tid fanns jag till hands genom att vara närvarande. Jag hann faktiskt att läsa två böcker under dagen, så att det kändes som om Fredagsfrid även var till för mig.

Sist men inte minst har jag lett en begravningsgudstjänst och församlingens Förbönsmässa samt deltagit i två stycken, Enkel mässa, som textläsare och ministrant.

På min fritid har jag blivit bjuden på restaurangmiddag av några av mina närmsta medarbetare samt tagit många promenader, både med och utan Hugo. På grund av snö och halka har jag lämnat cykeln hemma även om jag har dubbdäck. I övrigt har jag tittat på de serier jag är intresserad av och lagat middagar. I går fick vi besked om att min hustrus mormor avlidet i sitt hem på Sturkö, ett par månader innan hon skulle fyllt 100 år.

Hugo, Alexi och Bucky har intagit sina förmiddagsplatser, det vill säga i yngsta dotterns säng. Jag förutsätter att Hugo snart kommer och lägger sig i "sin" soffa och att Alexi och Bucky byter plats till min säng. Hugo ligger för ovanlighetens skull kvar i yngsta dotterns säng men Alexi och Bucky har flyttat över till min och hustruns säng.

I Järfälla har vi haft vinterlikt väder denna vecka. Det har kommit någon enstaka cm snö och nattetid har det varit minusgrader. På dagarna har det varit solsken och plusgrader så att den mesta snön har smält bort. Just nu faller det några enstaka flingor men eftersom det är någon plusgrad lär de smälta bort direkt.

Efter krysset ska jag hämta ett paket på ICA-Söderhöjden och ta en promenad med Hugo, innan jag förbereder morgondagens högmässa, konfirmandträff och Öppna Fora. Förhoppningsvis hinner jag även stanna till på den lokala pizzerian och ta en öl med mina vänner där.

Så här ser förslaget till lösning ut idag:

L 2 och V 7: Dagens kryss inleds med musik från "Something in the way she moves" av "The Beatles" men det är inte de som framför den. Utan det låter som Elvis Presley från en konsert på Hawaii. Den sågs av miljontals människor tack vare satelliten som svävade över Hawaii.

V 3 och V 5: Musiken är hämtad från filmen "Sällskapsresan" och regissör var Lasse Åberg.

V 6: Sångerskan som framför "A sorta fairytale" heter Tori Amos.

L 1: Vi får höra Evert Taubes visa "Albertina" i en instrumental version.

V 10: Ur melodifestivalen 2019 får vi höra Anna Bergendahl framföra "Ashes to ashes".

L 3: Visan framfördes garanterat på samma dialekt som jag har, det vill säga skånska. Jag tror att den heter "En fattig trubadur" och framfördes först av skåningen Edvard Persson.

L 8: Lasse Stefanz sjöng "En blick och nånting händer" i melodifestivalen 2011.

V 11: Bellmans melodi "Hvila vid denna källa" eller "Fredmans epistel # 82", handlar bland annat om vin.

L 9: Elin Lanto sjöng "Doctor, doctor" i melodifestivalen 2010.

L 4: Vi får lyssna till Rod Stewarts vackra sång "Sailing" i en instrumental version. För att kunna segla behövs det segel. Denna vackra melodi är inte helt ovanlig på begravningsgudsjänster. Jag trodde länge att Eldeman skulle spela "Tre blodröda segel" till denna fråga.

V 12: Vi går i mål med Åse Kleveland och "Norrtälje", skriven av Stikkan Andersson.

Därmed var dagens melodikryss avklarat. Mitt största problem var hur satelliten skulle stavas. Det fick jag googla på länge.

Jag tackar er alla för idag och önskar er en fortsatt fin lördag och trevlig helg.

I slutet av sändningen passerade "Kyrkoherdens tankar" 18 miljoner besök sedan den startade sommaren 2009. Tack!

"Till dig, Herre,
tar jag min tillflykt,
svik mig aldrig!
Du som är trofast,
rädda mig,
lyssna på mig,
skynda till min hjälp."
ur Psaltaren 31

133 kommentarer:

 1. Gomorron Krister från ett ngt kallt lule, men våren e snart på gång här uppe också -14 ha de så gott därnere i södern

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Fellini.

   Även jag ser fram emot våren.

   Njut i norr.

   Radera
 2. En hädisk tanke: Barn har ibland låtsaskompisar som de pratar med, detta brukar försvinna med åldern, men har tillräckligt många vuxna samtal med samma låtsaskompis så kallas det för en religion!
  Lasse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lasse.

   Om du frågar ett barn om Emil, Pippi eller Nalle Puh finns, så säger de ja. De har läst om dem, sett dem på tv och film, pratat med dem och upplever att de känner dem.

   Det är precis samma sak för mig. Jag har läst om Jesus i bibeln och andra böcker, sett honom på tv, på film, i konst och mött honom i bön, gudstjänst och i mötet med andra människor.

   Det handlar mer om vilja än om fakta och vetenskap.

   För mig uttrycker du ingen hädisk tanke.

   Tron är ingen prestation utan det är en gåva som bygger på vilja.

   Radera
 3. Godmorgon Krister och alla kryssare. Trots att du beskriver veckan som ovanligt lugn, verkar det blivit mycket uträttat. Själva var vi på Askonsdagsmässa i Tällberg och fick våra kors i pannan av prästen. I morgon firar vi mässa i Åhls kyrka. P G av Vasaloppet firas den kl 15, så det kan bli lite sovmorgon. Vädret i Februari avslutas med kyla, i går var det -17 och i morse -10 här i Nås, men dagarna är milda, så älven har inte lagt sig ännu i år, men är stor som på våren. I morgon har det utlovats snöfall av SMHI. Else-Britt och jag önskar Dig och hela familjen med Hugo, Bucky och Alexi en fin kommande vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   Jag missade tyvärr askonsdagsmässorna i församlingen eftersom jag var inbokad på andra saker när de ägde rum. Vi som är äldre är ju inte riktigt inväxta i traditionen med askonsdagsmässa. Det växte fram i slutet av 1990-talet, innan dess utgick vi ju från fastlagssöndagen.

   Vilken tur att det blivit något kallare inför morgondagens Vasalopp.

   Jag önskar dig och Else-Britt en fin helg och vecka med en givande mässa i Åhls kyrka.

   Radera
 4. God morgon Krister och alla kryssvänner från ett mulet Bromölla. Imorgon blir det Festhögmässa då Ivetoftakyrka återöppnas efter renoveringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Gudrun.

   Jag hoppas att ni får en fin högmässa under temat "Prövningens stund".

   Radera
 5. God Morgon Krister och alla kryssvänner!

  SvaraRadera
 6. God morgon herden och alla kryssare från Bromölla. I morgon har vi festmässa i Ivetofta kyrka vid återinvigning av reparationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Bengt.

   Jag önskar er en fin festmässa under temat "Prövningens stund". Kanske du träffar Gudrun under mässan.

   Radera
  2. Vi kommer säkert att ses och eller hur Bengt?

   Radera
 7. Godmorgon Krister med familj o djur o alla kryssare! Jag har lyssnat på ring så spelar vi sedan 7 på morgonen. Här har snöat i veckan, men det är borta nu. Lycka till med krysset.

  SvaraRadera
 8. God morgon. Idag är det -10 grader och snön dalar sakta ner. Mycket vackert. Det har varit mycket halkigt och vi har varit ute med sparken ett par gånger. Det är lite jobbigt för makens rygg, men det är ju bra att komma ut ibland. Vi får ta det lugnt. Nu börjar vi krysset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Du skrev det själv... Ta det lugnt så ni inte faller eller får ont av era utflykter med sparken.

   Radera
 9. Godmorgon!
  Här i Dorotea har vi mulet, -10 och snöfall. Hoppas kryssandet går bra idag.
  Christina och Kjell

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Christina och Kjell från vackra Dorotea.

   Radera
 10. God morgon Krister och alla kryssare.

  Här i Piteå, har vi haft lite mer minusgrader. Det biter lite härligt i kinderna.

  Förra helgen tillbringades i Hufvudstaden. En helt enkelt superhelg.

  Vår väninna var en superb guide. Vilket vi var tacksam för. Vi bara njöt.
  Vi såg En värsting till syster. Den var kanonbra. Rekommenderas varmt.

  Igår var det 34 år sedan Olof Palme dödades... sorgligt och hemskt. Minns dagen som igår.

  Önskar er alla en fin lördag.

  Och tack för biblcitatet.

  Hejsvejs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var förresten, och firade askonsdagsmässa med en väninna.
   Fint.

   Radera
  2. God morgon, Annica.

   Vad glädjande att ni hade en fin helg i Stockholm.

   Önskar dig/er detsamma.

   Hejsvejs.

   Radera
 11. Gid morgon Krister och alla kryssare från frukostbordet i Ösmo. I går hade vi en fantastiskt fin och solig dag och snö på marken. Snön finns fortfarande kvar.
  Lycka till med dagens kryss!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Carin.

   Ja, vädret har varit fantastiskt de senaste dagarna.

   Radera
 12. God morgon Krister och alla andra önskar Björn som tyvärr fått dubbelsidig lunginflammation men är lite på bättringsvägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Björn.

   Ta det lugnt och krya på dig.

   Radera
  2. orkar i alla fall sitta och kryssa, alltid något
   Trevlig helg

   Radera
 13. Godmorgon Krister och alla andra kryssälskare! Lycka till med krysset idag!

  SvaraRadera
 14. V 3 sällskapsresan
  V 5 Åberg?

  SvaraRadera
 15. God morgon Krister och alla krysslösare. Solen skiner och -10 I Lockne. Sportlovet kan inte börja bättre.
  Trevlig helg Krister och alla krysslösare.
  /Ulla

  SvaraRadera
 16. God morgon! Hann inte med på denna. Uppskattar om man skriver var ordet ska in Tori Amos sjunger

  SvaraRadera
 17. L 4, kan det bli SEGEL måntro,,,? Hihihi

  SvaraRadera
 18. Svar
  1. Vad kul att du också tror det 🤗! Jag såg också det för en stund sen,,, (se ovan)

   Radera
  2. Hi hi ja ibland förstår man långt innan.
   😊

   Radera
  3. Ja, och nån gissade på skånska långt innan 👍. Lite kul när man kan lista ut det i förväg: tävlar mot sig själv lite...

   Radera
  4. Ja jag skrev in det också innan, lite kul.

   Radera
  5. Hahaha, min gissning från kl.10,21 stämde liksom din Lena 👍🤗💕! Attans vad vi är bra 🎉🕺😎

   Radera
  6. Ja eller hur😉🙌🖒

   Radera
  7. Vi rockar fett 🕺🎉😎👍😂🤗😏

   Radera
 19. Underbart att få hjälp med frieriet i melodikrysset

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, man kanske skulle testa, vi firade 33 år här om dagen men har inte kommit så långt ännu :-)

   Radera
  2. Hon friade nog till honom just idag eftersom det är Skottdagen idag, enda dagen då tjejen ”får” fria enligt gammal tradition ☺️❤️

   Radera
  3. Vore lite kul men min mor ”lärde” mig att det är killen som ska fria, och så får det bli :-) Den som väntar...

   Radera
  4. Min fru friade till mig på skottdagen 2004.

   I år firar vi 15-årig bröllopsdag.

   Radera
 20. Åsså sjunger de ”när nånting händer”, då avbryter redaktionen för att meddela att något hänt i trafiken😀👍

  SvaraRadera
 21. L9 Elin Lanto sjunger för oss

  SvaraRadera
 22. Svar
  1. Tack detsamma, Skåning.

   Kul att vi fick vara med i kryssplanen idag.

   Radera
 23. Svar
  1. En riktigt fin liten stad som har mångdubbelt fler invånare på sommaren.

   Ett av mina favoritställe för husbilen är Grisslehamn.

   Radera
 24. Tack för idag!
  Nu har snöandet upphört och det är strålande sol som lyser mot nysnön!
  Nu måste vi ut och njuta!
  Christina och Kjell i Dorotea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, Christina och Kjell.

   Njut i fulla drag.

   Radera
 25. Tack för i dag! Ska på dop idag. Barnbarns barn. Nu har jag blivit Gammelmormor! Varnhems klosterkyrka. Blir nog fint. Elina ska tösen döpas till. Trevlig helg önskar jag er alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, Irene.

   Önskar dig/er en fin dopgudstjänst och en fin helg.

   Radera
 26. Kul att lösa krysset tillsammans med Krister och alla er andra. Fick tips om denna trevliga blogg av min ”brukare”. Tack vare er fixar han krysset, och även jag, galant. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lappen62.

   Vad kul att vi blir fler som uppskattar att lösa Melodikrysset tillsammans.

   Jag önskar dig och din "brukare" detsamma.

   Radera
 27. Tack för hjälpen med Tori Amos, henne kände jag inte till.
  I dag ska vi fortsätta vara kulturella. Vi ska äta restaurangmiddag och sedan se föreställningen Prydh på Playhouse teater. Förra veckoslutet var vi på Berwaldhallen och Konserthuset.
  Jag önskar alla en skön helg!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Carin.

   Önskar er en god middag och en trevlig kulturkväll.

   Trevlig helg.

   Radera
 28. Det gick ju bra. Hade inte hört talas om Tori Amos men som tur är finns kompisar här på nätet. Nu önskar jag alla en fortsatt bra helg. Var rädd om er alla så ses vi nästa vecka. Jag har sportlov från Solviks folkhögskola där jag går varje måndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, M.

   Ta det lugnt med sparken och skottandet.

   Radera
 29. Tack för idag! Ganska bra kryss.Dottern fick hit en kompis precis innan mellokrysset o min gubbe kan inte sitta stilla utan springer o hämtar mat o dryck hela tiden o jag ska föröka lyssna o skriva med Er inte lätt o vår stora flicka gör krysset i Nässjö med kompisar för första gången o klarade att lösa allt i krysset jättekul hon skickar sms till mig o jag ska svara inte så lätt att få ihop allt. Nu har yngsta dottern o kompis åkt till stallet o pappa kör dom. Sedan ska vi åka o köpa räkor det är smaskigt. Ikväll blir det melodifestivalen andra chansen. Trevlig helg till Krister med familj o djur o alla kryssare vi hörs nästa vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, Lisbeth.

   I vår familj brukar min fru säga "tysta leken börjar nu...", då vet alla de ska vara tysta i 57 minuter så att jag kan lösa krysset.

   Kul att dottern fått intresse för krysset.

   Vilken bra idag med räkor.

   Trevlig helg!

   Radera
 30. Hejsan denna Vasaloppps Söndag 1 Mars. Har sett starten, skrev lite i kommentarsfältet på förra veckan.
  Löste inte igår.
  Nu skiner solen i Södertälje och snön smälter bort. Det var lite fint ett tag.
  Tråkigt med din frus Mormor,
  Inte dåligt leva så länge. Beklagar

  Ha en fortsatt trevlig vecka.
  Snart kan du ta herrbalansen igen.

  Nospuss från Prinzen till Alexi och Bucky
  Och klapp, och kli till Hugo från mig.
  🌞🌷🐱🐭🐶

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mi och tack för din kommentar.

   Hoppas att du haft en bra vecka.

   Hälsa Prinzen.

   Radera
 31. Nu ska vi se om de funkar, skriver Birgitta i Bryssel...

  SvaraRadera