lördag 21 mars 2020

Melodikrysset vecka 12 - 2020

God förmiddag alla melodikryssvänner.

Eftersom jag är gräsänkling sedan i onsdags, hade jag bestämt mig för att ta en lång sovmorgon, men jag vaknade redan 05.30 och har legat och lyssnat på radio sedan dess. Nu har jag satt mig vid köksbordet framför datorn, för att försöka Melodikrysset tillsammans med er.

I onsdags åkte min fru, yngsta dottern, Hugo, Alexi och Bucky till svärföräldrarna i Karlskrona. Min frus mormor begravdes i går, men jag vill inte lämna Järfälla med tanke på att jag kan behöva fatta beslut kring församlingens verksamheter och medarbetare.

Sedan vi hördes i lördags har min vecka, som säkert de flesta andras, varit mycket ovanlig. Jag har haft möte med församlingens ledningsgrupp där vi gjorde en risk- och konsekvensanalys utifrån de anvisningar som Folkhälsomyndigheten gav ut i måndags. Vi bestämde oss för att senarelägga alla aktiviteter som kräver mycket resurser i form av ekonomi eller personal, då det inte är meningsfullt att lägga ner mycket pengar då det inte kommer så många.

Vi beslutade också att göra uppehåll med besök på äldreboende, sjukhuset och den verksamhet som vänder sig till de som är äldre är 70 år. I övrigt fortsätter vi att bedriva verksamhet fast under andra former. Alla våra kyrkor är öppna dagligen för bön, ljuständning, samtal och fika. Vi kommer fortsätta att fira gudstjänster som vanligt. Utöver detta har jag fattat beslut som gör att vi kan vara mer flexibla kring medarbetarnas arbetstid och uppgifter så att vi skapar uthållighet över tiden.

Utöver detta har jag deltagit i en telefonkonferens med vår biskop för att rapportera hur läget ser ut i Sollentuna kontrakt, där jag är prost. Jag har också haft möte med kyrkogårdschefen och biträdande kyrkogårdschefen för att förbereda inför den närmsta framtiden och tydliggöra några rutiner. I övrigt har vi haft ärendeuttag inför nästa Kyrkorådssammanträde. Prioritet är att vi ska vara beslutsmässiga även om det rådande läget fortsätter eller förvärras. Jag har också haft ett dopsamtal inför nästa veckas dopgudstjänst.

Sist men inte minst har jag ägnat mycket tid att åka runt till samtliga arbetsplatser för att träffa alla medarbetarna. Syftet har varit att bilda mig en uppfattning om stämning och inställning samt att svara på frågor. Oron var betydligt mindre än vad jag hade trott. De flesta medarbetarna var väldigt engagerade i hur vi ska vara kyrka i nästa fas.

På min fritid har jag varit på sammanträde med Domkapitlet. I övrigt har jag antingen arbetat eller försökt vila inför framtiden. Jag är ganska övertygad om att vi i kyrkan kommer att ha mycket att göra de närmsta veckorna.

Som ni märker har jag inte skrivet om Hugo, Alexi eller Bucky. De har inte varit hemma sedan i onsdags utan njuter av lite ledigt i Karlskrona. De kommer hem i morgon.

I Järfälla skiner solen och på himmelen syns endast enstaka moln. Temperaturen ligger kring nollan.

Så här ser förslaget till lösning ut idag:

L 6: Vi inleder dagens kryss med att Lill Lindfors sjunger en sång med musik av Wolfgang Amadeus Mozart och inte Bellman som jag först trodde. Jag vet inte vilken titel den har i denna version. Jag har hittat en som heter "Eine kleine mazarin". Musiken är sannolikt "Eine kleine nachtmusic".

V 10: Anders Engbergs orkester spelar "The Beatles" fina sång "Can't buy me love".

V 8 och V 14: Sången "We have all the time in the world", är hämtad från filmen "I hennes majestäts hemliga tjänst". Huvudrollen innehas av James Bond och det är Louis "Satchmo" Armstrong som sjunger.

L 13: Sabrina framför sin sång "Boys, boys, boys" hon är från Italien som har landskod, IT.

L 1: Vi får lyssna till en instrumental version av Evert Taubes "Rosa på bal".

V 1: Jag känner igen rösten men kommer inte på vem det är som sjunger. Sången är dock skriven av Ruben Nilsson och heter "Amerikabrevet".

L 2 och L 5: Lykke Li sjunger sjunger en otroligt vacker version av "Du är den ende". Det är Bo Setterlind om skrivet den svenska texten. Han skrivet flera psalmer också. På spanska heter den "Romance".

V 4 och L 3: Ur "Pippi Långstrump" får vi höra, Pippi, Annika och Tommy sjunga "Sommaren är min". Pippi har i sin familj en liten apa som heter "Herr Nilsson".

V 9 och V 11: Den "Eldemanska dubbelfrågan" inleds med "Sing, sing, sing", i en instrumental version. Därefter får vi höra "Min arm om din hals", det innebär väl att man vidrör den andres nacke?

V 7: Pernilla Wiberg sjunger "Privilege". Han var otroligt duktig på slalom men även de andra alpina grenarna.

L 4: Textförfattaren till "Här dansar herr gurka" är Lennart Hellsing. Det är Lill Lindfors som sjunger.

L 12: Vi går i mål med Perry Como som sjunger "Magic moments".

Därmed var dagens kryss avklarat. Kanske beror det på att jag är trött men jag tyckte att det svåraste i dagens kryss var Eldemans sätt att ställa frågorna.

Nu ska jag ta en lång promenad i det fina vädret även om jag får gå utan Hugo. I morgon ska jag och sonen spela årets första golftävling. Det ska bli oerhört roligt.

Jag tackar er alla för idag och önskar er en fortsatt trevlig lördag och en fin helg.

"Tacka Herren med sång,
lovsjung vår Gud till lyra,
han som täcker himlen med moln,
som skänker regn åt jorden
och låter gräset gro på bergen,
han som ger föda åt djuren,
åt korpens skrikande ungar".
ur Psaltaren 147

174 kommentarer:

 1. Gomorron Krister, från ett soligt lule, nu börjar man bli less på coronan, vi här uppe har ju klarat av det ganska bra. Men det kommer säkert hit också. De e bara att hålla sig ren och håller sig undan stora folksamlingar. Ha de så gott därnere

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gomorron, Fellini.

   "Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena".

   Önskar dig detsamma i norr.

   Radera
  2. Desamma till dig o din familj o hela världen

   Radera
 2. God Morgon från ett Soligt Skepplanda.
  Har varit upptagen de senaste lördagarna med större inköp och "Blocketfynd" samt kalas.
  Men nu ska jag vara tillbaka 😊.

  SvaraRadera
 3. Godmorgon Krister och alla krysslösare.
  Ja vi får alla anpassa oss efter rådande omständigheter. Än så länge är skolan öppen. Nervöst om det blir fjärrundervisning men det ska väl gå det också. Lite mulet och blåst i Lockne.
  Trevlig helg Krister, hoppas du får hem fru, dotter Hugo och Becky och Alexis snart. Jag har tre katter som är 6 månader idag.
  /Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ulla.

   Jag tycker att det är skönt att vara ensam ibland.

   Jag tror att det är klokt att låta skolorna vara öppna så länge som möjligt så att inte hela samhället stannar. Självklart måste det ske under så säkra former som möjligt.

   Radera
 4. God morgon Krister och alla kryssare från ett ganska soligt Ösmo. Vi ska just sätta oss och äta frukost, för vi har tagit det lugnt och lyssnat på Ring så spelar vi.
  Lycka till med dagens kryss!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 5. God förmiddag Krister och alla kryssare! Tråkigt att höra att nattsömnen inte varit den bästa, men det kanske beror på saknaden av hustru, Hugo, Alexi och Bucky, som annars brukar finnas hemma. Även hos oss har veckan avvikit från det vanliga. I dag vaknade vi till en strålande dag med blå himmel och – 4, vilken inbjuder till utomhusvistelse när temperaturen stigit framåt middagen. Vi har i veckan undvikit det mesta av kontakter och i stället pratat via telefon och dator med släkt och vänner. Leveranser har skett genom att vi hängt påsar på dörrlåset så att kunderna får sin frukostmat utan att riskera att smittas. Vi hoppas att i morgon kunna fira mässa på denna Maria-dag någonstans, även om det inte blir som brukar. Alla körövningar har ställts in och det ser ut att bli ett annorlunda Påskfirande i år. Else-Britt och jag önskar Dig en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   Vi fortsätter att fira mässa, fast under andra former. Vi fortsätter med våra körer men understryker att man inte ska komma om är sjuk, har symtom, tillhör riskgrupperna eller är över 70 år. När det blir för få kvar i kören då gör vi ett uppehåll tillsvidare.

   Jag har sovit som en stock i drygt 9 timmar så det var nog inte konstigt att jag vaknade tidigt. Självklart saknar jag fru, yngsta dotter och djuren. Mest saknar jag faktiskt Hugo. Särskilt när jag öppnar kylskåpet och han inte står där med sina stora bruna ögon och vill ha något.

   Jag önskar dig och Else-Britt en fin helg.

   Radera
 6. Godmorgon Krister och alla andra kryssälskare! Minus sex grader inatt! Nu skiner solen! Lycka till med krysset idag!

  SvaraRadera
 7. God Morgon Krister och alla kryssvänner i dessa Coronatider.

  SvaraRadera
 8. Godmorgon Krister och alla kryssare! Underbart solig morgon idag i Karlskrona.Jag har lyssnat på ring så spelar vi på morgonen.Lycka till med krysset!

  SvaraRadera
 9. God morgon från sjukstugan, men tror nog att jag gör ett försök och för att få igång hjärnan efter en veckas hosta snuv o vila, trevlig helg Krister och alla andra i kyrssvärlden hälsar Nyköping

  SvaraRadera
 10. God morgon Krister och alla andra kryssare. Från ett soligt väring.

  SvaraRadera
 11. God morgon Krister och alla melodikryssare från ett soligt Bryssel. Hoppas ni alla mår bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Birgitta.

   Jag mår alldeles utmärkt. Har fått lite allergikänningar men det går bort med receptfria tabletter.

   Radera
 12. God morgon från Kåge. I måndags hade vi lektioner över nätet med vår Androidlärare på Solvik. Sedan ställde jag in vår läsecirkel tills i höst om det är bättre tider då. Vi har ställt ut fullmakt för våra barn på Apoteket och dom ska turas om att handla åt oss. Jag har promenerat runt kvarteret varje dag och när det varit sol har vi fikat ute på altan. Man får anpassa sig när man är 81 och 89 år. nu börjar vi strax med krysset,

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Jag tycker att ni tagit klocka och bra beslut.

   Radera
 13. God morgon från ett soligt & fint Dorotea.
  Önskar er lyckosam kryssning idag.
  Christina och Kjell i Dorotea

  SvaraRadera
 14. God morgon Krister och alla kryssare.

  Solen skiner över Piteå idag. Minus 3°... tänker sätta mig ute i solen efter kryssandet.

  Ta han om er alla, och var rädda om varandra. Vi behöver varandra.

  Kram Annica

  SvaraRadera
 15. GOD MORGON FRÅN ETT SOLIGT MEN KALLT BROMÖLLA I CORONATIDER.

  SvaraRadera
 16. Tror nog att det var "En liten mazarin med musik av Mozart

  SvaraRadera
 17. Nej hör ni nu får vi styra upp det här. Det är inte BELLMAN på L6 för det ska vara ett förnamn, och femte bokstaven måste vara Y eller E för att det ska gå ihop med att L10 är Cant't buy me love.

  SvaraRadera
 18. god morgon alla från ett soligt ösmo

  SvaraRadera
 19. V8 james
  V14 satchmo hur det nj stavas

  SvaraRadera
 20. Undrar om nån vet vad filmen heter på v8?

  SvaraRadera
  Svar
  1. diamonds are forever tror jag

   Radera
  2. Tack. Jag undrade samma sak...

   Radera
  3. Det var inte filmen som efterfrågades?, utan figuren. Och det är JAMES Bond. Om jag inte minns fel så var den ledmotivet till ”I Hennes Majestäts hemliga tjänst”.

   Radera
  4. Tack! Men ibland vill man även veta lite mer. Vet att James efterfrågades!

   Radera
  5. Det är också den enda Bond-film där det var en enda skådis en gång! I alla andra har övriga skådisar spelat in flera filmer,,,

   Radera
  6. Va bra Marie 🤗💕. Ville bara inte att du skulle skriva fel 👍❤️! Men filmen är med 100% säkerhet ”I hennes,,,”

   Radera
 21. Jag hänger ej med, vad blir V8 o V14?

  SvaraRadera
 22. Rosa...på bal. Gomorron på er från Sumpan. Var rädd om varandra❤

  SvaraRadera
 23. It på L13 Sabrina. Stock, aitken and waterman bidrog med några extra hits även.

  SvaraRadera
 24. En solig och Coronafri hälsning från Gällersta utanför Örebro! Vi flyttade hit från Stockholm örsta dec och det var ju alldeles lagom med tanke på pandemin! Jarl och Ann

  SvaraRadera
 25. L1 ROSA. När jag i skolan, en liten sola med tre klassrum, hade vi en dam, som lagade maten till oss. Hon hette Rosa och när vi hade lärt oss Rosa på bal i klassen så sprang vi upp och sjöng den sången för henne.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 27. V1 RUBEN nilsson (Amerika brevet)

  SvaraRadera
 28. Lyssna gärna på Ruben Nilssons låtar. Riktigt kul. Är uppväxt med dem . Härliga berättelser i texterna. Pappa spelade dem gärna på gitarr och sjöng för oss barn

  SvaraRadera
 29. BO Setterlind (DU ÄR DEN ENDE)

  SvaraRadera
 30. L4 Hellsing
  L12 como (Perry)
  gissar Björn
  ursäkta om jag upprör någon nu med mina gissningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar göra lika😉

   Radera
  2. Vi får se vem som får rätt på L12

   Radera
  3. Inte alls 🤗👍😍! Bara duktigt 👍 att kunna se i förtid/ gissa i förväg tycker jag

   Radera
  4. tror att det blir killing me softly... med Perry C.

   Radera
  5. inte rätt låt men rätt Como i alla fall

   Radera
  6. Bra jobbat Björn 👍🎉😎🕺💕😃

   Radera
  7. du hade rätt grattis det var perry

   Radera
 31. L4 lennart HELLSING

  SvaraRadera
 32. tror ni att det kan vara Como (Frankie) på L12?

  SvaraRadera
 33. pernilla wiberg SLALOM

  SvaraRadera
 34. det verkar vara så att jag ligger lite efter i ljudet. Många svarar innan musiken har börjat hos mig.

  SvaraRadera
 35. V7 slalom (Pernilla Wiberg)

  SvaraRadera
 36. Tack för i dag! Trevlig helg önskar jag er alla!

  SvaraRadera
 37. perry COMO (MAGIC MOMENTS)

  SvaraRadera
 38. Tack för idag Önskar er alla en trevlig helg

  SvaraRadera
 39. Tack för trevligt X:ande.
  Det var riktigt svårt idag och jag hade absolut inte klarat det själv.
  Ha en fortsatt trevlig helg.
  På återseende.

  SvaraRadera
 40. Tack för idag, trevlig helg! Ta hand om er:)

  SvaraRadera
 41. Då avslutar vi med Perry Como. Var rädd om er alla i dessa Coronatider så ses vi nästa lördag.

  SvaraRadera
 42. L12 Perry COMO. Jag brukade titta på hans tv-show när jag var yngre.
  Eftersom vi är 70+ får vi ta det lite lugnt denna helg. Jag önskar alla en fin helg.
  Tack för idag.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 43. Tack för idag!
  Gick ganska bra!
  Fortfarande soligt och fint.
  Kanske utgång i solen!!??
  Christina och Kjell i Dorotea

  SvaraRadera
 44. tack alla för sällskapet idag. Ta tillvara på det fantastiska vädret och ta det lugnt med Corona-oron. Det kommer att gå över. Trevlig helg

  SvaraRadera
 45. Fantastiskt, en av min mammas favoriter som sista fråga. Idag skulle hon fyllt 84,ska ta en tur till kyrkogården och tända ett ljus senare.

  SvaraRadera
 46. Tack för idag. Trevlig Helg! till Krister o alla kryssare. Vi ska försöka vara ute i det fina vädret o njuta gillar inte att gå i affärer nu mer än nödvändigt. Jag har varit duktig o gått promenad varje dag 1 timme efter jobbet i skogen o tittat på vårblommor o vårtecken en dag såg jag 20 gula citronfjärilar när vi promenerade och jag har sett 3 humlor. Ha en skön helg o njut o ta vara på varje tillfälle till något positivt o glädje i dessa coronatider!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, Lisbeth.

   Även jag ska ut i det vackra vädret och ta en promenad. Jag tycker inte om att gå i affärer även om det inte finns corona. Jag handlar så gott som allt på nätet - smidigt och billigare.

   Dock ska jag handla hem lite matvaror i slutet av min promenad.

   Trevlig helg.

   Radera
 47. Hejsan Krister !
  Tack för hjälpen, kunde faktiskt några idag.Min dotter har jobbat hemifrån. Hon jobbar på Scan i Stockholm. hn avråder mig bestämt från att gå och handla talgbollar på Stora Coop, glömde totalt bort det i Tumba. Köpte mest åt mig själv. Det är så proppat med mat, och inget av det där är jag sugen på.

  Håller mig ajour med Corona meddelanden.
  Handspritar mig efter varje tvätt. en dag blev det 25 ggr. 🌹🦔🍏🍐🍊🍍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan, Mi.

   Följ din dotters råd och de allmänna råden som kan sammanfattas i "håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena".

   Jag har nog tvättat händer i snitt 10 gånger per dag och dessutom spritat dem ett par gånger till.

   Radera
  2. Tack ! Vilket bra svar.
   Snart kör vi V.13-

   Radera