lördag 28 mars 2020

Melodikrysset vecka 13 - 2020

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Även idag sitter jag hemma vid köksbordet i Jakobsberg, då jag ska försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er.

Jag och Hugo har legat och lyssnat på Ring så spelar vi, sedan tidigt i morse. Alexi och Bucky har legat i varsin bur som står i vårt sovrum. Så fort min fru kom hem så flyttade Hugo över till hennes säng. Just nu far katterna omkring i hallen och vardagsrummet under höga mjau-ljud.

Precis som förra veckan har min vecka varit på gränsen till surrealistisk. Vi går gått över till telefonmöte i våra utskott då flera av ledamöterna är över 70 år. Först ut var Ekonomiutskottet och därefter Personalutskottet följt av Fastighetsutskottet. Det positiva är att mötena tar kortare tid men det känns konstigt att inte se dem man sitter i möte med.

I onsdags gjorde Järfälla kommun, Järfälla församling och en livsmedelsfabrik en överenskommelse som innebär att fabrikören skänker färdiglagad mat i matlådor till Järfälla kommun och vi i församlingen delar ut dem utanför tre av våra kyrkor.

Jag har också beslutat att arbetsledarna inte ska träffas fysiskt. Det skulle slå hårt mot verksamheten om vi blev sjuka samtidigt. Numera har jag möjlighet att samtala med dem samtidigt via en liten dosa som står här bredvid mig. Vi har haft tre telefonmöte för att stämma av läget i respektive arbetslag.

Sist men inte minst har jag lett församlingens Förbönsmässa och åkt runt och gjort korta besök i våra kyrkor samt haft två prostmöte med biskopen över telefon.

På min fritid har jag spelat en golftävling tillsammans med min son, tränat med bowlingklubben och tagit promenader med Hugo. Utöver detta har jag justerat ett protokoll från Domkapitlet och hämtat handlingar på Krigsarkivet.

I Järfälla har vi haft strålande vårväder med solsken de senaste dagarna. Idag har vi lite moln, men solen tittar fram då och då, det är 7 grader varmt.

Så här ser dagens förslag till lösning ut:

L 7: Vi inleder dagens kryss med Nanne Grönvall som sjunger "Avundsjuk". Hon tävlade med den i melodifestivalen 1998.

V 8 och V 12: Denna "Eldemanska dubbelfråga" inleds med "Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind". Därefter får vi höra "Hujedamej, sånt barn han var" som handlar om "Emil i Lönneberga". Båda i instrumentala versioner.

L 8: Den danska gruppen "Aqua" framför "Barbie girl". Sångerskan heter Lene Grawford Nyström.

L 11: "Flickor bak i bilen" utspelar sig i en bil. Jag saknar Siw Malmkvists röst.

V 9 och V 13: "Gyllene tider", från Halmstad framför en av alla sina hits "Leva livet". När jag bodde i Halmstad var de stadens stora stolhet.

L 10: Musiken är komponerad av Francis Lai och var med i filmen "Love story".

V 6: Ur melodifestivalen 2011 hör vi "In the club" med Danny Saucedo.

V 4: Musiken kommer från tv-serien "Downton Abbey". Jag följde den inte men har sett något enstaka avsnitt.

L 1: Edda Magnason sjunger "Sakta vi gå genom stan" ur filmen "Monica Z".

V 5: Sjömannen heter visan "Axel Öhman" eller "Skepp som mötas", heter Axel.

L 2 och L 3: Sången är hämtad från musikalen "Sweeney Todd". Jag har inte sett men jag har lyssnat på delar av den.

L 9: Vi går i mål med Lasse Dahlquist sång "Örnungar" den inleds med orden " upp och pröva dina vingar...".

Därmed var dagens kryss avklarat. Det var ovanligt mycket instrumental musik i dagens kryss, men det hade nog blivit för lätt om det varit med sång.

Nu ska jag åka till Kallhäll för att döpa lillasystern till en pojke jag döpte för något år sedan. Jag har även vigt föräldrarna. Efter det ska jag spela bowling med en kompis.

Jag tackar er alla för idag och önskar er en fortsatt trevlig helg.

"Barmhärtig och nådig är Herren
sen till vrede och rik på kärlek.
Han går inte ständigt
till rätta med oss,
hans vrede varar inte för evigt."
ur Psaltaren 103

142 kommentarer:

 1. God morgon Krister och alla kryssare från köket i Ösmo. Ute är det 6 grader varmt och nästan soligt. Trevligt att ha lite kontakt på "nätet", när man inte träffar så många människor längre. Vi över 70 ska ju hålla oss "lugna". Så det får bli vårstädning inne idag.
  Lycka till med dagens kryss.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Carin.

   Det är klokt att följa de rekommendationer som givits.

   Radera
  2. Hej och god morgon Carina. Jag sitter också i Ösmo på tjädervägen. Solen lyser över trädgården och jag drack kaffe på farstukvisten i morse. Det var premiär för i år.

   Radera
  3. Hej Sopgubben!
   Jag sitter i Lidatorp. Så det är inte så långt emellan oss. Ja det är härligt att man vara ute mer. Vi åt middag i uterummet i går.
   //Carin från Ösmo

   Radera
  4. Om du bor nära familjen Lindberg kan du väl hälsa till dem från familjen Strålind

   Radera
  5. Nej vi bor inte i den nya delen. ��

   Radera
 2. Godmorgon Krister och alla kryssare! Skönt att höra att du är frisk och att arbetet i församlingen flyter på tack vare moderna kommunikationsmedel. Själva har vi också gått över till virtuella möten med kollegor även om läget i Västerdalarna ännu inte är alarmerande, men bättre att ta det försiktigt. I morgon planerar vi fira mässa i Åhl, eftersom det är gott om plats och mycket luft i den kyrkan. Här i Nås har vi sol och + 8 grader i dag och jag skall se över ett plåttak som veckans storm tog tag i. Else-Britt och jag önskar dig och hela familjen inkl Hugo, Bucky och Alexi en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   Ja, tekniken är fantastisk i dessa tider. En lärdom är att man skulle ha tränat innan det blev nödvändigt, men vi blir bättre för varje möte.

   Jag önskar er en fin mässa i Nås.

   Hälsa Else-Britt och var rädda om er.

   Radera
 3. Godmorgon Krister och alla krysslösare. Här jobbar vi på inom grundskolan. Men på vissa skolor har det börjat med distansundervisning då flera lärare är hemma och en del elever. Vädret är blåsigt och halvmulet.
  Trist att min son inte kan komma hem till min 60-årsdag på grund av Corona. Den skulle ha firats nästa lördag.
  /Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ulla.

   I Järfälla är det många föräldrar som håller sina barn hemma från skolan så det fungera än så länge.

   Ni får höras över telefon och se fram emot att fira din födelsedag lite senare i år.

   Radera
 4. Solig vårhälsning från Vara. Härligt att vi med eller utan virus samlas för en trevlig stund tillsammans. Hoppas ni som kan gå ut tar härliga vårpromenader!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar dig detsamma, Marie.

   Själv ska jag döpa en flicka direkt efter krysset och sedan ska jag och en kompis spela bowling.

   Radera
 5. Godmorgon Krister och alla andra kryssälskare! Soligt idag! Får ta en promenad efter Melodikrysset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Irene.

   Det låter som en bra idé.

   Radera
 6. God morgon här kommer en hälsning från ett soldränkt Siggefora utanför Uppsala
  /Anders

  SvaraRadera
 7. God morgon från Kåge. Här är det +3,5 och soligt men ganska blåsigt. Veckan har varit lugn. Vi har fått hemleverans av mat och medicin via sonen. Båda barnen har fullmakt på Apoteket, vilket går bra att ordna på nätet med bankID. Vi har hackat is för att locka fram våren och suttit på var sin spark vid solskensväggen och fikat. Pratat med grannarna tvärs över gatan. Då behöver vi inte vara i närheten av varandra. Nu börjar vi strax.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Vi har inlett ett samarbete med kommunen så att vi ska kunna handla mat och hämta medicin på apoteket. Jag hoppas att vi kan komma igång i veckan.

   Det låter som om ni följer de rekommendationer som givits. Det är klokt.

   Radera
 8. Strålande sol i Falun....fortfarande lite deppig efter att vi begravt min kära far förra torsdagen....känns så konstig.....samtidigt så är jag lättad över att han slapp uppleva detta som pågår nu med Corona eller Covid19

  SvaraRadera
 9. Hej Krister, hoppas du har hälsan och mår bra, själv hostar jag och är i frivillig karantän, solen skiner och det är plusgrader! Trevlig lördag hälsar Nyköping

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Nyköping.

   Jag mår alldeles utmärkt.

   Jag önskar dig/er detsamma.

   Radera
 10. Gomorron Krister från ett soligt lule, men blåsigt. Allt e bra häruppe, no coronas än. Man får väl hoppas att man slipper det. Ha de så gott därnere.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gomorron, Fellini.

   Jag önskar er detsamma uppe i norr.

   Radera
 11. God morgon alla. Skönt att skingra tankarna med något trevligt som omväxling i dessa tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Vardagsekonomen.

   Jag håller med dig.

   Radera
 12. Godmorgon! Krister med familj o djur o alla kryssare!

  SvaraRadera
 13. God Morgon från ett Soligt Skepplanda.

  SvaraRadera
 14. Gomorron Krister och alla ni andra också såklart.
  Var rädd om er speciellt i dessa svåra tider❤

  SvaraRadera
 15. God morgon Krister och alla kryssare från ett vackert Bryssel.Fåglarna kvittrar, magnolian står i full blom, nästan ingen trafik vare sig på marken eller i luften. Det är så tyst i staden.

  SvaraRadera
 16. God morgon till er alla. Sitter vid köksbordet i Ösmo och njuter av det vackra vädret. Drack kaffe på morgonen på farstukvisten för första gången i år. Lycka till för er alla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du vill skratta lite i denna svåra tid. Jag genomför i genomsnitt 5-7 telefonmöten eller länkmöten per dag just nu på mitt arbete. Det är inte lätt att vara säkerhetsansvarig på företaget samt arbeta i rådfrågor i Stockholm stad och dessutom vara anekterad till msb. Nu till det roliga. Jag spelade in en film på Youtube med matgeek förra veckan. Det är mig han samtalar med. Skönt att få göra annat ibland än bara sitta i möte om covid 19.

   Radera
  2. Försök att ge rådet till dina medlemmar och vänner att leva så normalt som möjligt men att följa de förhållningar som gäller för tillfället.

   Radera
  3. Hej!

   Det är precis så vi försöker komma igenom detta.

   Det svåraste är att förmå de som är äldre än 70 år att stanna hemma.

   Radera
 17. Soliga hälsningar från Ljunghusen! Jag säger som Sven Ingvars: Ingenting är längre som förut - allt är som vanligt! Trevlig helg!

  SvaraRadera
 18. god förmiddag från Buddbyn alla trevliga kryssare
  sitter som vanligt i fåtöljen och kryssar men lyckades bryta vänster hand i går så nu är det gipsat i 4 veckor
  nåväl det finns de som har det mycket värre
  ta hand om er

  SvaraRadera
 19. Hej på er alla hoppas på en trevlig lördag

  SvaraRadera
 20. God Morgon Krister och alla kryssvänner.
  Lite sen i starten idag.Ha det bra!

  SvaraRadera
 21. Lai är kompositören. Musiken är hämtad från Love story

  SvaraRadera
 22. God morgon alla från ett soligt Bromölla. Nu är vi utestängda från gudstjänstvärdskapet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Bengt.

   Det är klokt att ingen 70+ deltar i gudstjänsten på plats.

   Radera
 23. Visst är Downton Abbey bra? Kan inte se mig mätt på den

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har blivit ett gift😋

   Radera
  2. min hustru älskar, den själv orkar jag inte följa serier

   Radera
  3. Håller med. Älskar historiska drama.

   Radera
 24. Edda var så lik Monica Z i filmen

  SvaraRadera
 25. Svar
  1. Bra gissning 🤗👍. Får se om den stämmer 😎

   Radera
  2. absolut ett möjligt svar

   Radera
  3. Todd Rundgren ett annat

   Radera
 26. Gav en vän, som aldrig sett Downton Abbey, hela samlingen på Blueray i julklapp. Hon njuter för fullt nu när hon ligger hemma och nerbäddad 😢

  SvaraRadera
 27. L2 och L3 bör väl bli Sweeney Todd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ääääännu bättre gissning 👍🎉🕺!

   Radera
  2. Bravo 🕺🎉👍😎💕!!

   Radera
  3. så ska det se ut!!! 👍👍

   Radera
 28. L.9 Gå upp och pröva dina vingar

  SvaraRadera
 29. Tack för trevligt X:ande.
  Ha en fortsatt trevlig helg.
  På återseende.

  SvaraRadera
 30. Ja då var det slut för idag. Ha det bra alla och var rädd om er.

  SvaraRadera
 31. Tack för idag och trevlig helg!

  SvaraRadera
 32. Tack för idag. Idag var det inte så svårt tycker jag. Jag önskar dig Krister, Sopgubben och alla andra kryssare en trevlig helg!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 33. Tack för idag.Ha det bra alla!

  SvaraRadera
 34. Tack alla för idag. Nu skall det grillas snart. På återhörande nästa vecka och var försiktiga

  SvaraRadera
 35. Tack för idag! inte så lätt kryss idag. Soligt o fint väder i Karlskrona +13 grader.Pappa hämtade hem vår äldsta dotter ifrån Folkhögskolan i onsdags han hade ledig dag o jag kunde inte vara ledig från jobbet så nu är alla på hemmaplan i dessa oroliga tider synd hon trivdes så bra på utbildningen hon var jätteledsen för att lämna det hon trivdes allra bäst med, men nu har det ordnat sig jättebra för henne hon är glad o kämpar hemifrån med sin utbildning. Trevlig helg Krister med familj o djur o alla kryssare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Lisbeth.

   Ja, det är konstiga tider. Alla behöver avstå från något så länge denna smitta pågår.

   Radera
 36. Tack för idag! Melodikrysset kan spridas med glädje! Allt väl Krister!

  SvaraRadera