lördag 16 maj 2020

Melodikrysset vecka 20 - 2020

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Efter en, som vanligt, lång sovmorgon och en promenad med Hugo sitter jag hemma på Söderhöjden, för att försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er.

För ovanlighetens skull är alla husdjuren i närheten av mig. Hugo ligger vid balkongdörren och solar. Bucky ligger bredvid i Hugos korg och Alexi ligger i en av sofforna. Jag skulle inte skrivet att det var ovanligt, för strax efter att jag skrev det, gick alla in i sovrummet till min fru, som sover efter att jobbat i natt.

Jag har, under de nya omständigheterna, haft en ovanligt omväxlande arbetsvecka. Den började med en heldags prostmöte över video. Jag har också träffat hela konfirmandteamet för att prata om hur vi ska lägga upp de kommande konfirmationsgudstjänsterna.

Dessutom har jag deltagit i möte med Ekonomiutskottet, Personalutskottet och Redaktionen för vår församlingstidningen samt haft möte med kyrkogårdschefen och biträdande kyrkogårdschefen.

Utöver detta har jag skrivit ledaren till nästa nummer av vår församlingstidning, haft ett samtal inför nästa veckas vigselgudstjänst och lett en begravningsgudstjänst och församlingens Förbönsmässa.

På min fritid har jag utöver promenader med Hugo, under en eftermiddag träffat den kyrkoherde jag nyligen blivit mentor för. Jag har också varit på verkstaden med husbilen. Förra helgen fungerade inte vattnet som det skulle. Det visade sig att ett plastfilter frusit sönder under vintern. Det lustiga var att mekanikern kastade filter och sade att man inte behöver det och att så gott som alla fryser sönder förr eller senare, då det är näst intill omöjligt att tömma det på vatten.

I Järfälla har vi haft kallare än under stora delar av vintern. Det har snöat, regnat och blåst. Nattetid har det varit minusgrader. I dag har vi en hel del moln och det är 8 grader.

Efter dagens kryss ska jag gå ner till vår lokala pizzeria och träffa "gänget". Det är lika roligt varje gång jag har möjlighet att gå dit för någon timmes samtal och samvaro. Vi pratar om allt från sport till matlagning, men undviker politik. I eftermiddag ska jag och några kompisar spela bowling.

Så här ser förslaget till lösning ut idag:

L 5: Dagens kryss inleds med "Höstvisa" det är gruppen "Cumulus" som framför den. Cumulus är namnet på en viss sorts moln. Himlen i Järfälla är full av cumulusmoln.

V 6: Musiken är hämtad från filmen "A star is born". Det är "Lady Gaga" som sjunger "Always remeber us this way".

L 4: I instrumental version får vi lyssna till "ABBA´s" fina sång "One of us".

L 13, V 3, V 12, 17 och V 16: Jag tror att det är första gången jag varit med om en femdelad fråga. Vi får höra "Är du kär i mig ännu Klas-Göran".

L 3 och L 2: "Sultans of swing" framförs av "Dire Straits". Den var väldigt populär i mina yngre år.

V 8: Jag tror att musikstycket vi får höra är från "Bergakungens sal" av Edvard Grieg.

V 14: Dan Hylander sjunger "Aldrig sluta drömma".

L 9 och L 15: Dagens "Eldemanska" dubbelfråga inleds med en melodi från "Söderkåkar". Det var väl Sune Mangs som sjöng "Någonting att äta, någonting att dricka"? Den handlar alltså om mat. Därefter får vi lyssna till en ovanlig instrumental version av "Nu är det gott att leva".

L 1: Sången är hämtad från den tecknade filmen "Madagaskar". Jag har aldrig följt hela filmen men sett korta sekvenser när yngsta dottern tittat på den.

V 10: Roland Cedermark framför en melodi om någon som varit och handlat på antikvariat. Jag kommer dock inte på vilken titel sången har. Det är ju "Beatrice Aurore". Den inleds med orden "I Gamla stan, vid Kornhamns torg, i Hallbecks antikvariat...

V 7: Adam Lambert sjunger "What do you want from me".

L 11: Vi går i mål med "Swing it magistern" i en instrumental version. Den utspelar sig i en skola och där kan man få ägna sig åt kemi.

Därmed var dagens melodikryss avklarat. Det kluriga idag var väl egentligen inte att komma på vilken musik som spelades utan frågorna som Eldeman ställde utifrån musiken. Det var så att säga andra ledet som ställde till det lite grann. Eldeman höll också ett högre tempo och var mer intensiv än han varit den senaste tiden. Musiken var dock omväxlande och fin.

Nu ska jag ta en dusch och därefter en promenad med Hugo innan jag går ner till pizzerian för att träffa de andra gubbarna.

Jag tackar er alla för en trevlig stund och önskar er en fortsatt trevlig lördag och en fin helg.

"Liksom jorden får grödan att spira
och trädgården låter sådden skjuta upp,
så låter Herren Gud rättfärdigheten spira
och äran växa inför alla folk".
ur Jesaja 61

184 kommentarer:

 1. Gomorron Krister, vädret i lule halvklart +8, i övrigt e allt ok här. Hoppas att ni också mår bra. Hälsningar från norr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gomorron, Fellini.

   Vi här nere i södern har det bra, även om vädret inte skiljer sig nämnvärt från hur vi haft det i vinter.

   Radera
 2. God morgon Krister och alla kryssare. Idag hemma vid köksbordet i Ösmo, efter några dagar i Sälen. Där hade vi snöfall men här är det sol och träd med löv på. Lycka till med dagens kryss.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Carin.

   Hoppas att ni hade det fint och avkopplande i Sälen.

   Radera
 3. God morgon Krister och alla kryssare! Skönt att se allt fortfarande är bra i Järfälla och att det flyter på trots det onormala tillståndet i samhället. Skönt att vattenproblemet i husbilen löste sig så enkelt. Att ha en punkt som Pizzerian att träffa folk på är värt mycket i dessa tider. Återigen lyser solen över Nås även om det kallt ute. Fortfarande håller många kyrkor stängt och det firas inga mässor, så det får bli digitalt firande även denna vecka tillsammans med Laurentiistiftelsen i Lund. Under veckan har vi, förutom servat alla kunder med näring för att boosta sitt immunförsvar, lyckats byta fläkt till dusch och toalett på övervåningen, vilket inte var det lättaste då den modell vi hade innan gått ur produktion och det inte finns några reservdelar till den. Det blev att bygga om och anpassa. Det har även varit premiär för gräsklippning, vilket ger en del motion, då jag klipper motorlöst med handdriven gräsklippare. Nu önskar vi främst att man häver en del spärrar här i Dalarna, så att vi kan börja återgå till det som är väsentligt för att ha kvalitet i sitt liv. Else-Britt och jag önskar Dig och hela familjen inkl Hugo, Alexi och Bucky en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   Det gäller att försöka hitta någon rutin även i det onormala, annars åtgår för mycket energi bara till att vara.

   Det är ett jättefint gäng som träffas varje lördag. Vi brukar vara mellan 8 och 12 personer som sitter och pratar över en dricka. Var och en dricker det den önskar. Någon dricker vatten eller kaffe, andra en öl och vissa en whiskey. Själv brukar jag dricka öl.

   Jag hoppas att vi snart kan återgå till att fira gudstjänster under ordnade former med handtvätt, avstånd och undvikande av kroppskontakt. Fungerar det på pizzerian borde det fungera även i kyrkan.

   Ta det lugnt med handjagaren.

   jag önskar dig och Else-Britt detsamma.

   Radera
 4. God morgon Krister och alla kryssare från ett soligt Bryssel!

  SvaraRadera
 5. God förmiddag Krister o alla ni som idag kryssar innan det blir en vår-promenad i sol som lyser här i Nyköping, tyvärr så är det kyliga vindar så det gäller att klä sig ordentligt, ha en bra dag och lycka till med krysset. Hälsningar från Nyköping

  SvaraRadera
  Svar
  1. God förmiddag, Nyköping.

   Jag önskar dig detsamma.

   Längtar tills jag kan ta husbilen till Oxelösund.

   Radera
  2. Vad härligt då är du nära !! Campingsommaren är väl snart igång. Hoppas du får en tid i min grannstad
   Hälsning från Nyköping

   Radera
  3. Femöres huvud är en otroligt vacker plats.

   Radera
 6. Godmorgon Krister från ett molnigt,blåsigt Nässjö./Jens

  SvaraRadera
 7. Godmorgon från ett mulet Skepplanda

  SvaraRadera
 8. Godmorgon Krister och alla andra kryssälskare! Nio plusgrader i Stenstorp. Skönt! Ska plocka nässlor efter Melodikrysset. Blir soppa med bacon och hårdkokta äggvitor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Irene.

   Det låter gott. Har bara smakat det någon enstaka gång i livet. Visst påminner det om spenatsoppa?

   Radera
  2. Det är inte så mycket smak. Krydda ordentligt får man göra!

   Radera
 9. Svar
  1. Jag förstod det.

   Men då är ju äggvitan hårdkokt.

   Radera
 10. Godmorgon Krister med familj o djur o alla kryssare! Jag har lyssnat på ring så spelar vi. Yngsta dottern skulle iväg på vandring med kyrkan unga ledare nu på morgonen så det blev lite stressigt. Men nu kör vi lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Lisbeth.

   Våra ungdomar har också flyttat ut ur lokalerna. Mellan 30 och 40 ungdomar träffas varje fredag.

   I veckan åker en konfirmandgrupperna på läger och i sommar har vi två olika läger med mycket utomhusaktiviteter.

   Radera
 11. God morgon Krister och alla krysslösare. I Lockne är det mulet, solen gör försök att titta fram. Förra helgen blev Locknesjön isfri. Tyvärr är det kallt på nätterna fortfarande. Trevlig helg.
  /Ulla

  SvaraRadera
 12. God morgon Krister och alla melodikryssare i Sveriges avlånga land

  SvaraRadera
 13. god kryssmorgon från Buddbyn till dig Krister och alla andra kryssälskare

  SvaraRadera
  Svar
  1. God kryssmorgon till dig också, Björn.

   Radera
 14. Godmorgon hälsar vi från ett kallt Dorotea (+~3)
  Lycka till med kryssandet.
  Christina och Kjell i Dorotea

  SvaraRadera
 15. Bengt Nilson16 maj 2020 10:10

  God morgon alla!

  SvaraRadera
 16. Go morgon från ett soligt men kallt Falun

  SvaraRadera
 17. God morgon alla å lycka till

  SvaraRadera
 18. God morgon alla lösare! Nu sitter vi i Gällersta och äter vår gröt med nybakat bröd! Det ser fint ut därute men vi får väl känna på temperaturen när man kommer ut senare! Lycka till alla! Jarl och Ann

  SvaraRadera
 19. V6 A STAR IS BORN

  SvaraRadera
 20. A star is born

  SvaraRadera
 21. V6 A star is born har sett filmen utebio

  SvaraRadera
 22. God morgon Krister och alla kryssare.

  Idag skiner solen över ett 8° Piteå. Och denna tid tycker jag är den bästa.

  Vi har ju allt det fina framför oss.

  I eftermiddag, ska vår familj, träffa svärföräldrarna ute på deras altan. Ska bli trevligt.

  Önskar er alla en fin fortsatt helg.

  Hejsvejs

  SvaraRadera
 23. L13, V3, V12, 17, V16, ÄR DU KÄR I MEJ ÄNNU KLAS-GÖRAN

  SvaraRadera
 24. Är du kär i mig ännu Cles-Göran

  SvaraRadera
 25. L:13 ÄR
  V:3 DU
  V:12 KÄR
  17 I
  V:16 MIG

  SvaraRadera
 26. L13 är V3 du V12 kär L17 i V16 mig

  SvaraRadera
 27. L3 L2 DIRE STRAITE

  SvaraRadera
 28. God Morgon krister!
  Efter en tids sjukdom (Corona) men ändå jobbat fullt hela tiden.
  Kör schacktbil den ända jag träffar är comradion och min hytt i bilen inga andra än min familj morgon och kväll.
  Efterdyningarna efter Corona är en väldigt trötthet somnade vid 9 på kvällarna och vaknar pigg 04.30 varje dag.
  Idag mår vi bra trevlig helg Kirk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint att höra att ni mår bra.

   Radera
  2. God morgon, Kirk.

   Jag hade också en mildare Corona, stannade dock hemma i nästan tre veckor. Är fortfarande väldigt trött.

   Trevlig helg och var rädd om dig.

   Radera
 29. V 14 DAN hylander

  SvaraRadera
 30. Nu ger jag upp. Kan endast 2 svar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju hämta hjälp av alla rätta svaren här ovan 🤗👍

   Radera
  2. Ge inte upp. Det släpper.

   Du har bara otur med frågorna idag.

   Radera
  3. Du får göra som jag "fuska" det tar något år sen märker man att man kan en hel del, och då blir det roligare.

   Radera
  4. Man lär sig genom att prova och ta hjälp.

   Radera
  5. Ja, men det är inte roligt.varit med sen 1965

   Radera
 31. Godmorgon från Dalsland. Idag har min man en annorlunda konfirmation, med 5 konf i en jättestor kyrka. Varje konf får ha 4 (?el var det 5?) anhöriga med sig i kyrkan, konf filmas å skickas ut så övriga anhöriga kan "vara med" om de vill. Själv sitter jag vid hemma m fötterna i ett härligt fotbad och löser krysset med er. Väntar på solen, som verkar komma smygande. Cyberkramar till er alla

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, SussN.

   Vi provar också olika metoder för att göra konfirmationen till en fin och minnesvärd dag.

   Radera
 32. L15 NU är det gott att leva

  SvaraRadera
 33. L1 MADAGASKAR

  SvaraRadera
 34. Antikvariat ??

  SvaraRadera
 35. V10 AKTERKAJUTA ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ANTIKVARIAT

   Radera
  2. Fast nej, i vinkel. Går ner i ÄTA .

   Radera
  3. Inte äta. Ändra till MAT

   Radera
  4. Haha, såg nu, inte ÄTA utan MAT, då passade det

   Radera
 36. V7 ADAM lambert

  SvaraRadera
 37. Inte äta på l.9 utan mat

  SvaraRadera
 38. Svar
  1. kemi är ett skolämne
   swing i magistern är låten

   Radera
 39. Ha nu en skön helg hälsar Björn

  SvaraRadera
 40. Tack för trevligt X:ande.
  Ha en fortsatt trevlig helg.
  På återseende.

  SvaraRadera
 41. Hur kom ni fram till kemi, det var väl sång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan läsa Kemi i skolan

   Radera
  2. L11 börjar med K (ledbokstad från V10, ANTIKVARIAT) och slutar med I (ledbokstav från ruta 17, I eller V16, MIG)

   Radera
 42. Tack för idag Trevlig Helg

  SvaraRadera
 43. Tack för idag. Det kändes som "ett långt, segt" kryss idag, trots att det var normalsvårt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv.

   Jag håller med dig. Det var ovanligt intensivt.

   Radera
 44. Tack för i dag. Lite klurigt i dag. Tack för att någon kan hjälpa till med krysset. Trevlig helg önskar jag er alla!

  SvaraRadera
 45. Tack för idag!!
  Lite svårare än tidigare!!
  Äta=Mat
  Önskar fortsatt skön helg
  Christina och Kjell i Dorotea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Christina och Kjell.

   Det tog en stund innan jag förstod att det skulle vara mat och inte "äta".

   Radera
 46. Tack för idag. Idag ska jag bara vila tror jag. Behöver krafter eftersom vårt barnbarn blir sämre.
  Jag önskar alla en skön helg.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Carin.

   Jag hoppas och ber för att ditt barnbarn ska bli bättre. Fint att du kan finnas där som hjälp och stöd.

   Radera
 47. Idag var det svårt, kunde 3 varav 1 var gissning. Löst sen 1965. Men aldrig så här svårt. Tack för all hjälp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har lärt mig att svårigheten hänger ihop med vilka frågor man har svaret på. Ibland tycker någon att det är jättelätt men jag har synnerliga svårigheter och ibland är det tvärtom.

   Jag tror att svårigheten idag egentligen berodde på Eldemans tempo och intensitet samt att han inte frågade om musiken utan om något som var förknippat med musiken. Hur ska man veta vad han förknippar med en viss melodi?

   Radera
 48. Tack för hjälpen var lite svårt! Här i Malå blåser det kallt och snö finns det kvar. Ska gå på promenad nu. Trevlig helg och ta hand om er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Christina.

   Önskar dig en skön promenad.

   Radera
 49. Beatrice Aurore spelades på v10 (Antikvariat)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Bantarn.

   Jag kom på det efter en lång stund.

   Radera
 50. Tack för idag! Bra kryss bra blandning. Vi var 3 stycken att lösa krysset idag så det gick bra. Mulet väder o regnskurar i Karlskrona. Trevlig Helg till Krister med familj o djur o alla kryssare vi hörs nästa vecka. Hälsning Lisbeth

  SvaraRadera
 51. Kära kyrkoherde! Hur definierar du sovmorgon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   För mig är sovmorgon när jag inte behöver stiga upp på en bestämd tid. När jag arbetar brukar jag ställa väckarklockan, men vaknar alltid innan den ringer.

   Sovmorgon är när jag själv bestämmer om jag vill ligga och dra mig allt mellan 5 minuter och 2 timmar.

   En lång sovmorgon kan vara när jag vaknar kl. 05.30 mellan ligger kvar till kl. 08.00.

   Radera