lördag 27 juli 2024

Melodikrysset vecka 30 - 2024

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Eftersom jag inte har något inbokat förrän kl. 12.30 så kan jag idag vara med för att försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er under direktsändningen. Dessutom sänds ju krysset en timme tidigare än vanligt, vilket innebär att jag hinner till kyrkan precis när vi öppnar.

Jag sitter i prästgårdens kök efter en lång promenad med Hugo. Jag har också hunnit med att äta frukost bestående av kaffe, kokt ägg och danskt rågbröd.

Sedan krysset förra lördagen har jag haft en väldigt lugn vecka. Jag har lett två dopgudstjänster, en högmässa och en kvällsmässa. Jag har också haft samtal inför kommande dopgudstjänster.

I övrigt har jag förberett morgondagens högmässa och de gudstjänster jag har när jag kommer tillbaka efter min semester, vilkenbörjar i morgon.

På min fritid har jag träffat en vän som ibland vikarierar som organist här i Gustafskyrkan. Innan pensionen har han varit kyrkomusiker i samma danska kyrka i drygt 40 år. Vi åt lunch på en väldigt trevlig restaurang vid Nørreport station.

Som vanligt har jag, varje dag, tagit fyra promenader med Hugo. På kvällen brukar jag sätta honom i min lådcykel och cykla ner till Langelinie där han får springa lös. Är det varmt väder brukar vi äta glass längst ut på kajen. Hugo får en liten bägare med vaniljglass och jag tar en strut med två kulor.

Jag har också avslutat mitt förra träningsprogram med att springa 10 km på 70 minuter. Mitt mål, som vara att springa hela tiden utan att gå, klarade jag utan problem. I tisdags påbörjade jag mitt nya träningsprogram vilket innebär att jag fortsättningsvis ska springa fyra gånger i veckan.

Sist men inte minst har jag på min lediga tid gjort några mindre utflykter i Köpenhamn. Bland annat cyklade jag till Refshaleøen i onsdags.

Efter förra helgens vackra väder har det i veckan blivit något svalare här i Köpenhamn. Det har regnat en hel del men mellan skurarna har det varit ganska varmt. Just nu har vi 17 grader och solen tittar fram mellan molnen till och från.

Så här ser mitt förslag till lösning ut idag:

V 1: Vi inleder dagens kryss med ett hysteriskt nynnande samtidigt som Annika talar. Jag är inte säker men var det "Man ska ha husvagn"?

L 1: Medina framför sin sång "Que sera" från årets melodifestival.

V 9: Det är Anni-Frid "Frida" Lyngstad som sjunger "Du är så underbart rar". En mycket vacker version av denna fina sång.

L 5: Denna melodi med ljud och några ord på franska, var oerhört populär i mina yngre år. Visst heter den "Je taime"?

V 7: Först fick vi höra "Cobrastyle" med "Teddybears" och sedan kom melodin från "Björnes magasin". Det hela avslutades med "Björnen sover". Björnar vilar i ett ide.

L 10: "Heart of gold" med Neil Young är en klassiker. Jag har den självklart på min Spotify.

L 2: "Bucks fizz" var mina favoriter när de vann ESC 1981 med denna klämmiga sång, "Making your mind up".

V 2 och V 14: Vi får höra Dawid Bowie med "This is not America" ur musikalen "Lazarus".

L 6: Sångerskan som framför "För ung" tillsammans med Thore Arnryds orkester är Berit Bohm.

V 13: Oscar Zia sjunger sin "Human". Han tävlade i melodifestivalen 2016 med denna sång, dock i en annan version.

V 5 och L 4: "Gör det du tror på" framförs av Jacob Dahlin och Annika Hagström.

L 3 och V 8: Vi får lyssna till Eva Dahlgrens "Jorden är ett litet rum". Den handlar om Stockholm som har smeknamnet Eken.

V 12 och V 11: Vi avslutar dagens kryss med en finsk marsch innehåller "Vi går över daggstänkta berg" och "Ja må han leva".

Därmed var dagens kryss avklarat. Det var omväxlande och bra musik. Annika försöker utveckla krysset med nynnande och tre illustrationer vilket jag uppskattar.

Nu ska jag gå till kyrkan för att påbörja dagens arbete. Förutom att stå i caféet ska jag ha ett samtal inför en kommande dopgudstjänst och göra i ordning uthyrningsdelen av prästgården till veckans gäster.

Ja tackar er alla för idag och önskar er en fortsatt trevlig helg och en fin vecka.

Själv har jag semester och väntar på att min fru och yngsta dotter kommer hit.

"När jag ser din himmel, som dina fingrar format,
månen och stjärnorna du fäste där,
vad är då en människa att du tänker på henne,
en dödlig att du tar dig an honom?
Du gjorde honom nästan till en gud,
med ära och härlighet krönte du honom."
ur Psaltaren 8

lördag 20 juli 2024

Melodikrysset vecka 29 - 2024

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Idag kan jag tyvärr inte vara med och försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er under direktsändning, eftersom jag har två vigselgudstjänster här i Svenska Gustafskyrkan i Köpenhamn.

Som vanligt har jag börjat min lördag med en lång promenad tillsammans med Hugo. Nu ligger han hemma i prästgården och väntar på att jag ska sluta för dagen.

Sedan förra lördagen har jag haft en väldigt lugn arbetsvecka. Tre av mina fyra kollegor har semester så det är jag och H som hållit ställningarna tillsammans med en handfull frivilliga.

Vi har haft de två sista konserterna inom ramen för Copenhagen jazzfestival med 250 besökare. Dessutom har jag lett en söndagsbön och vi har haft sommarcafé. Kvällsmässan i torsdags ställde jag in då jag var helt ensam i kyrkan då klockorna ringt.

På min fritid har jag promenerat och cyklat med Hugo samt fullföljt mitt träningsprogram. I morgon ska jag kontrollera om 12 veckors träning lett fram till målet att orka jogga 10 km utan att behöva gå. Det kommer en rapport nästa helg.

Vädret som varit minst sagt omväxlande verkar ha blivit något stabilare. Just nu har vi strålande solsken och det är redan 20 grader varmt.

Som vanligt när jag inte kan deltaga så öppnar jag kommentarsfältet så att ni kan umgås och hjälpa varandra där.

"Ge mig förstånd att lyda din lag,
att hålla den helt och fullt.
Led min vandring efter dina bud,
den stigen går jag med glädje."
ur Psaltaren 119

lördag 13 juli 2024

Melodikrysset vecka 28 - 2024

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Idag ska jag försöka vara att med och försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er under direktsändning. Just nu sitter jag på mitt kontor i Gustafskyrkan.

Jag har precis släppt in artisterna som ska spela på eftermiddagens jazzkonsert och tagit emot de frivilliga som ska hjälpa till att ta hand om cafeterian under dagen och kvällen.

Vi har idag en konsert klockan 15.00 och en klockan 20.00. De är de två sista av de 10 konserter vi haft i Svenska Gustafskyrkan under Copenhagen Jazzfestival. Jag har tjänstgjort vid 7 av dem.

Förutom att hjälpa artisterna på plats handlar det om att servera, plocka undan, diska och städa.

Innan jag hamnade framför datorn har jag tagit en promenad med Hugo, öppnat kyrkan och satt på kaffe. Hugo ligger som vanligt i prästgården och väntar på att jag ska komma hem för att gå ut med honom. Oftast springer han upp och lägger sig i min säng när jag går hemifrån.

Förutom alla veckans konserter hade jag igår två vigselgudstjänster. Utöver detta har jag också dammsugit, städat toaletterna och och handlat det som behövts inför konserterna.

På min fritid har jag som vanligt umgåtts med Hugo. Vi har tagit promenader och cyklat tillsammans. Jag har också genomfört de tre löppass som mitt träningsprogram angett. Nästa lördag ska jag kontrollera om jag klarar min målsättning med det 12 veckors program jag genomfört.

I måndags hade jag besök av min systerson och hans son. Vi promenerade i stan, åt glass, var på restaurang och hade det jättemysigt hela dagen.

I Köpenhamn har vi under veckan haft väldigt omväxlande väder. Det har varit kvavt med tryckande värme, regnväder, solsken och blåst om vartannat. Idag regnar det, men det är i alla fall 17 grader. Enligt prognosen ska det regna hela dagen.

Så här ser mitt förslag till lösning ut idag:

V 1: Vi inleder dagens kryss med "In the summertime" med "Mungo Jerry". Behöver jag skriva att jag har den på min Spotify-lista?

L 1 och L 10: "Nemo" vann ESC i Malmö med "The Code". Programledare var Malin Åkerman och Petra Mede. Jag är född och uppväxt i Malmö och då kunde man se Köpenhamn i fint väder. Nu ser jag Malmö när jag är ute och cyklar på Langelinie.

L 2: Nanne Grönvall är en av upphovspersonerna bakom "Det vackraste", som var med i melodifestivalen 1995. Den är oerhört vanlig på både dop- och vigselgudstjänster.

L 11: Sången "Holiday road" var ledmotiv i filmerna  "Ett päron till farsa!"

L 3: Ola Magnell sjunger "Påtalåten". En sång vi ofta sjöng med i då jag var tonåring.

L 5: Jag är ganska säker på att den visslande och nynnande sången kommer från den tecknade filmen om Robin Hood.

V 6: Vi får höra Paul och Linda McCartney i gruppen "Wings" med "Silly love songs".

V 12 och V 7: Även "Snabbsköpskassörskan" med "Di sma unar jårdi" har jag på min Spotify-lista. Den är komponerad av Tomas Ledin.

V 13: Mae West sjunger "A guy what takes his time".

L 9: Det är gruppen "Säwes" som framför "Paloma Blanca".

V 11: "Jazz suite no. 2." var ledmotiv i filmen "Eyes wide shut".

L 4: Vi får lyssna till en instrumental version av "Du är den ende".

V 8: Vi går i mål med "Survivor" och "Destiny´s child". Översatt till svenska blir det ödets barn.

Därmed var dagens kryss avklarat. Det var omväxlande och bra musik.

Nu ska jag hjälpa en av de boende i Victoriastiftelsen med en smärre reparation innan det är dags att förbereda inför eftermiddagens konsert där man redan sålt drygt 100 biljetter.

Jag tackar er alla för idag och önskar er en fortsatt trevlig helg och en fin vecka. 

Redan nu vet jag att jag inte kan deltaga under direktsändning nästa vecka eftersom jag har två vigselgudstjänster på förmiddagen.

"Lyckligt det folk som vet att hylla dig,
Herre, de får vandra i ditt ansiktes ljus,"
ur Psaltaren 89

lördag 6 juli 2024

Melodikrysset vecka 27 - 2024

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Tyvärr kan jag inte vara med er under sändningen idag heller. Jag har en dopgudstjänst klockan 10.00 och sedan har vi två konserter som en del av Copenhagen Jazz-Festival.

I Gustafskyrkan har vi sammanlagt 10 konserter under jazz-festivalen. Innan, i pausen och efter, konserterna har vi vårt café öppet. Vi har delat upp konserterna mellan oss medarbetare så tillsammans med frivilliga klarar vi av servera besökarna under alla konserter under helgen och kommande vecka.

Som vanligt då jag inte kan vara med för att försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er så öppnar jag kommentarsfältet så att ni kan umgås och hjälpa varandra där.

Min arbetsvecka har varit väldigt omväxlande och trevlig. Utöver de administrativa uppgifterna har jag har lett en högmässa och en kvällsmässa.

Jag har också haft samtal inför kommande vigslar och dopgudstjänster.

Sist men inte minst har jag städat, installerat vår nya robotdammsugare och ställt i ordning den del av prästgården som vi hyr ut inför helgens gäster. I går kom en av de tidigare kyrkoherdarnas barnbarns barn tillsammans med några kompisar för att bo hos oss över helgen.

På min fritid har jag umgåtts med Hugo, promenerat och cyklat med och utan honom samt fullföljt mitt träningsprogram som innebär att jag springer 3 gånger i veckan.

Vädret i Köpenhamn har varit lika omväxlande som mina arbetsuppgifter. Vi har haft strålande solsken, blåst och regn om vartannat. Just nu är det molnigt och 16 grader men enligt prognosen ska det bli regn under eftermiddagen.

Jag önskar er alla en underhållande timme, en fortsatt trevlig helg och en fin vecka.

"Vem får bo på ditt heliga berg?
Den som lever oförvitligt och gör
det rätta och är sann i tal och tanke.
Den som inte går med förtal,
inte vållar sin nästa skada
och inte smädar sin granne."
ur Psaltaren 15