söndag 28 mars 2010

Boken, filmen och verkligheten

I går kväll såg jag andra delen av tv-serien efter Stieg Larssons Milleniumserie; "Män som hatar kvinnor". Ofta när jag läst en bok och sedan ser filmatiseringen, då blir jag besviken.

Boken är nästan alltid mycket bättre än filmen. Personernas karaktärer och utseende stämmer inte överens med den beskrivning som finns i boken. Händelser och händelsekedjor har förändrats eller utelämnats.

Milleniumserien är ett av få undantag då jag tycker att filmatiseringen stämmer väl överens med boken. "Nålens öga", "Harry Potter" och "Sagan om ringen" är andra exempel då jag tycker att filmen är lika bra som boken. Jag känner igen mig.

Jag önskar att människor skulle känna igen bibeln och evangelierna i kyrkan. Vilken glädje om de som kommer i kontakt med kyrkan skulle säga och känna att verkligheten stämmer väl överens med "Boken".

Vi är många som har ansvar för att gestalta "Boken" på ett korrekt sätt. Var och en har olika roller och olika uppgifter. Ansvaret är gemensamt, men det finns bara en regissör.

2 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte29 mars 2010 14:32

  Analogin mellan bok och film på bibeln och livet kan dras en bit längre: Varken filmer som slaviskt följer boken (fundamentalister) eller fjärmar sig för långt (relativister) blir särskilt bra, den rätta balansen är konsten!

  SvaraRadera
 2. Hej Torsten och tack för din kommentar.

  Självklart måste det finnas en personlig tolkning och gestaltning av boken, annars blir det fundamentalism.

  Krister

  SvaraRadera