I dag har vi "dymmelonsdagen", det vill säga att det i dag är stilla veckans mittpunkt.
Dymmelonsdag kommer från att man förr dämpade kyrk-klockornas klang. Då bytte man antingen ut kläppen från en metall-kläpp till en trä-kläpp, eller så lindade man in kläppen i tyg och läder. Allt för att få en lägre, dovare och mjukare klang när man ringde i kyrk-klockan. Det skulle höras att påsken, (skärtorsdag, långfredag, påskafton, påskdagen och annandag påsk), närmade sig och att påskfriden skulle inledas.
I våra kyrkor markerar vi stilla veckan på olika sätt. I någon kyrka är all verksamhet vilande, det är tyst och stilla under veckan. I en annan kyrka firar vi passionsandakter varje kväll för att minnas Jesus sista dagar som människa.
I morgon firar vi skärtorsdagsmässa till åminnelse av den dag då Jesus instiftade nattvarden. Gudstjänsten avslutas med att altaret kläs av, altartavlan stängs eller täcks och det sätts fram ett träkors, och en törnekrona. Efter att man klätt av altaret till en textläsning då tystnar orgeln så att man sjunger sista psalmen acapella.
onsdag 31 mars 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Skärtorsdagsmässan är en av årets viktigaste och mest stämningsmättade gudstjänster! Jag har glädjen att få hålla den för tredje året i rad. I Edsbergskyrkan firar vi dessutom påskotta med sillfrukost på påskdagens morgon, en annan av mina favoritgudstjänster.
SvaraRaderaHej Kjell Präst!
SvaraRaderaJag delar helt din uppfattning. För mig är det tvärtom. I kväll är första gången på 10 år som jag inte leder skärtorsdagsmässan. Det känns faktikst lite tomt och konstigt.
Å andra sidan får jag leda påskdagens högmässa för första gången på många år. Vanligtvis brukar yngsta prästen få leda den, men nu har vi inte någon ny präst i församlingen.
Trevlig påsk.
Krister