fredag 24 januari 2014

5.0 - Uppföljning

I höstas skrev jag om "min egen" metod för att gå ner i vikt och få bättre kondition.

Min metod består av fem punkter som åtminstone jag tycker är enkelt att följa:
1. Ät regelbundet. (Jag äter frukost, lunch och middag)
2. Ta mindre portioner. (Jag tar inte mer än en gång)
3. Ät inte efter klockan 18.00 på kvällen. (Om jag blir sugen äter jag nötter)
4. Undvik det som är uppenbart onyttigt. (Jag unnar mig dock en öl ibland)
5. Rör dig genom vettig motion. (Jag rör mig varje dag)

Fungerar metoden?

Jag har följt dessa fem punkter i 6 månader. Så gott som varje morgon har jag tagit en promenad, en joggingrunda eller en cykeltur, innan frukost. Sammanlagt har jag gått, joggat eller cyklat 186 gånger vilket motsvarar ca 1700 km eller ca 240 timmar. Ett par joggingskor har slitits ut.

Under denna tid har jag gått ner 25 kg. Jag har gått från storlek 56 till 48 i byxor och från storlek 44-45 till 39-40 i skjortor, vilket innebär att jag har fått byta ut innehållet i hela min garderob. Mina "gamla" kläder har skänkts till vänner, bekanta och klädinsamlingar.

För drygt två veckor sedan kände jag även att det var dags att sluta röka, vilket innebär att jag på sikt kommer att spara in de pengar jag lagt ut på nya kläder och joggingskor.

Jag vet inte om min metod passar alla, men jag tror att den skulle kunna passa några. Den är enkel och kräver inte en massa investeringar i form av specialkost, gymkort eller särskilda träningskläder. Det behövs egentligen bara ett par bra skor och eventuellt en cykel.

Jag hoppas att jag på detta sätt kan "sporra" andra som vill komma i bättre form. Det är inte krångligt utan det är tämligen enkelt. Allt som behövs är att man bestämmer sig och har tålamod.

6 kommentarer:

 1. Du har faktiskt redan gjort det. Jag har laddat ned den där appen du använder - Runkeeper - och promenerar numera både till och från jobbet varje morgon och eftermiddag - det blir cirka 6 kilometer - inte så jättemycket men ändå - och det går fortare och fortare för var dag. Att sluta röka får bli nästa steg! God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar, Carolina. Det gläder mig att du blivit inspirerad. Jag tror att det är viktigt att skaffa sig "peppning" på olika sätt. Appen sporrar mig på ett bra sätt. Den skickar mejl och meddelande med uppmuntrande ord.

   Guds hjälp och människors stöd och uppmuntran är ovärderlig när man vill förändra något.

   Jag önskar dig all lycka och är övertygad om att du kommer att lyckas med det du företar dig, så länge det kommer inifrån.

   Önskar dig detsamma! Krister

   Radera
  2. Det enkla är, som de flesta vet, det bästa. Att hitta en fungerande kombination mellan ätande och daglig aktivitet - detta funkar och blir en naturlig del av livet. Dieter i all ära, men det räcker oftast inte att minska/ändra kostintaget (och sedan sätta sig i soffan), kroppen behöver även vara i rörelse... då ökar ju även förbränningen.

   Det är bara att gratulera dig, Krister, och andra som har anammat en hälsosam livsstil! Det gör så mycket för hälsan, vi vill ju undvika välfärdssjukdomar.

   Hälsningar Charlotta

   Radera
  3. Tack för din kommentar Charlotta.

   Jag tror inte heller på "mirakelkurer" eller krångliga dieter. Det handlar ju om att ändra ett beteende och då måste det vara lika enkelt eller enklare än det man vill lämna.

   Tyvärr har inte alla lika enkla och bra förutsättningar. Jag har turen att ha hittat ett sätt som passar mig och hoppas att andra ska hitta ett sätt som passar dem.

   Jag hade inte klarat det utan Guds hjälp och människors stöd och uppmuntran.

   Trevlig helg!

   MVH//Krister

   Radera
  4. Nej, självklart har inte alla samma förutsättningar bl a beroende på sjukdom, rörelsehinder eller livssituation i övrigt etc. Jag ville inte "mästra" utan bara haka på det positiva tänkandet och just det fiffiga med t ex din variant. För övrigt är namnet 5.0 jättebra; innebörden är verkligen toppen!

   Trevlig helg!

   /Charlotta

   Radera
  5. Jag uppfattade dig inte som "mästrande", tvärtom. Vi får hoppas på att de som önskar förändra sin livstil, gå ner i vikt eller förbättra sin kondition hittar ett sätt som passar dem.

   Tack detsamma!

   MVH//Krister

   Radera