Jag och projektledaren för Järfälla församlings miljödiplomering har idag varit på ett inspirerande möte i Västerås. Rubriken för mötet var "Ekoteologi" och det var biskopen i Västerås som stod för inbjudan.
Under förmiddagen gick en av de ansvariga för "Förslag till ny handbok för Svenska kyrkan" igenom hur ekoteologin påverkat och präglat inledningsord, nattvardsböner, förböner, sändningsord mm. Det var intressant att få ta del av hur man i förslaget vävt in ekoteologi i ordval och formuleringar.
Sedan fick vi lyssna till hur rektorn för Pastoralinstitutet i Uppsala på ett tydligt sätt lyfte fram hur man kan predika med ekoteologiska förtecken. Det jag tar med mig från det föredraget var bland annat att "vi ska veta tillräckligt mycket och säga tillräckligt lite".
Om jag förstod honom rätt så menade han att vi ska vara så insatta i ekologi, miljöproblemen och hållbarhet att människor känner igen sig och kan anknyta till vår beskrivning, men vi ska inte komma med alla svaren eftersom det är något vi ska komma fram till gemensamt. Han tryckte också på att vi inte ska beskriva så att det blir skuldbeläggande utan att vi ska stå för evangeliet, som vill ge människor kraft att förändra.
Under den sista delen av dagen, berättade kyrkoherden i Kirseberga församling hur de under många år arbetat systematiskt med ekologisk teologi. Han var väldigt medryckande och det märktes att hans hjärta var fullt av det han talade om.
I Kirseberga församling har man gjort miljöarbetet och ekoteologin väldigt konkret och till en del av sin vardag. Numera odlar de sina egna altarblommor och grönsaker, stöper sina egna ljus, har ekologiska och glutenfria oblater, en ekologisk restaurang, en egen syateljé och en egen snickarverkstad. Dessutom har de skapat arbetstillfälle för de som behöver arbetsträning och rehabilitering.
Utöver allt detta har de tagit fram böcker och informationsmaterial om ekoteologi. Just nu håller de på att ta fram underlag så att församlingar ska kunna skänka ett planterat träd i dopgåva till de som döps.
Sammantaget så har det varit en väldigt inspirerande dag. Jag har fått med mig massor av tankar och idéer som jag hoppas att vi kan tillämpa i Järfälla församling.
Teologiskt behöver jag reflektera ytterligare ett par varv för att landa i ett eget ställningstagande som är förankrat i mitt hjärta. Stommen ligger dock där redan. Helhet och helighet hänger samman och är beroende av varandra, precis som människan och skapelsen.
torsdag 24 oktober 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tål att funderas kring. Låt bara inte (som tyvärr alltför ofta sker) det goda bli det bästas fiende. Glöm aldrig bort "Anton"!
SvaraRadera/Per H
Hej Per och tack för din kommentar. Den hade hamnat bland skräpposten av någon anledning.
RaderaJag ska försöka att inte glömma bort Anton...
Tack för påminnelsen om det goda och det bästa. Det behövs.
MVH//Krister
Kul att Du var i Västerås! Biskopen Tomas har jag pratat med några ggr inför hans "samtal i fastan", en bra lyssnare och diskussionspart,
SvaraRaderaEkoteologi är viktig och har tyvärr svårt att göra sig hört i alls brus om mera ytliga frågor runt kyrkan i media.
Jag har kommit fram till att min största ekoteologiska insats gör jag på jobbet, genom att utveckla energismarta banmatningssystem och lösningar för off shore vindkraft. Gräv där du står!
Hej Thorsten och tack för din kommentar, som jag tyvärr inte uppmärksammade förrän i dag.
RaderaJag håller med dig om att biskop Thomas är en mycket god lyssnare som tar människor på allvar. Dessutom är han, genom sin prestigelöshet en god samtalspartner.
Jag håller med dig om att man ska gräva där man står. Därför vill vi börja i det lilla och det som ligger nära oss själv så att det blir konkret.
MVH//Krister