fredag 18 oktober 2013

Tacksam

Denna vecka har jag haft anledning att fundera över budskapet från "Tacksägelsedagen" som vi firade i söndags. Jag har varje dag tänkt på allt det jag är tacksam för. Jag konstaterar att mina tankar och funderingar påverkar mig. Jag blir gladare, mer förnöjsam och mer positiv. Kanske skulle jag säga att jag denna vecka blivit lite lyckligare.

I min tacksamhet så blir det också tydligt vad som är viktigt för mig och vad som har störst betydelse i mitt liv. Det viktigaste är inte det jag köpt, presterat eller kämpat mig till, det viktigaste är det som jag fått som gåvor. Gåvor från Gud, antingen direkt eller genom andra människor.

Att vara mer tacksam för det jag har, än jag är ledsen och besviken över det jag saknar, gör något med mig. Att tacka för allt det jag kan och klarar, i stället för att beklaga allt det jag inte förmår, påverkar min syn på mig själv och min bild av verkligheten. Jag inser att tacksamhet inte är en motprestation eller en förväntan, det är en förhållningssätt och en livsstil.

Jag inser också att det är lätt för mig att vara tacksam eftersom jag har det väldigt bra i jämförelse med många andra människor. Varje dag får jag äta mig mätt. Jag har ett hem och en familj. Jag har ett arbete och en inkomst. Jag är frisk och saknar inget materiellt. 

Ändå vet jag att många människor som lever under samma förutsättningar som jag, inte är särskilt tacksamma. Det finns alltid något som kunde vara bättre, större, mer eller på ett annat sätt. Jag vet också att många människor som har ett betydligt svårare liv än vad jag har, är väldigt tacksamma.

Jag tror inte att tacksamhet med nödvändighet är kopplat till hur man har det rent faktiskt. Det ett sätt att förhålla sig till tillvaron och vara människa. Det är en livsstil och en attityd till livet.

Jag önskar att jag ständigt blir påmind om att fokusera mer på det jag har att vara tacksam för och över, än att bekymra mig över det jag saknar, inte kan eller klarar av. Mina förebilder i detta avseende har jag mött bland dem som har det allra svårast i vårt samhälle.

8 kommentarer:

 1. Hej Krister!

  Jag har med åren kommit att allt mer gilla Sv.Ps. 18:3. Den är så härligt utmanande mot mycket i dagens tidsanda: "O helge Ande, gör mig from, förnöjd och oförfärad." Vem eller vad kan egentligen besegra en människa som är förnöjd och oförfärad! :-)

  Allt gott!
  /Per H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Per och tack för din kommentar.

   Det är en vacker psalm med fin text. Något att sträva efter. Tacksamhet förlänger inte livet men det ger det ett bättre innehåll.

   Önskar dig detsamma//Krister

   Radera
 2. Glömde förstås att jag oxå skulle säga Tack för dina tankar.
  /Per H

  SvaraRadera
 3. Tack för dina tankar om tacksamhet. Jag har "hittat dig" via melodikrysset men med tiden har dina tankar blivit mer angelägna än svaret på frågorna och jag uppskattar dem mycket! Även din beskrivning av dina dagar och veckor berörde mig mycket. Du har kanske - antagligen - nått ett antal människor med ett djupare budskap än det rätta svaret på Eldemans frågor... Visst är Herrens vägar outgrundliga?:) Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej "Anonym" och tack för din kommentar och dina vänliga ord.

   Jag har genom bloggen och melodikrysset fått kontakt med många människor som jag annars inte skulle ha träffat.

   Herrens vägar är sannerligen outgrundliga.

   Tack själv!

   MVH//Krister

   Radera
 4. Thorsten Schütte21 oktober 2013 11:05

  Det är ofta en hårfin gräns mellan den positiva tacksamhet Du här syftar på och det där snacket om "positivt tänkande" som kan få motsatt verkan och ger folk som redan är nere dessutom dåligt samvete, som lök på laxen. Det som hjälper mig mera i sådana läget är att titta tillbaka i tiden och inse att efter deppiga stundar har hittills alltid kommit bättre, så allt talar för att det kommer att bli bättre även den här gången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

   Delar helt din uppfattning att tacksamhet som läggs som en förväntan eller ett krav oftast får motsatt effekt.

   Att få höra ett "käckt" du måste vara tacksam när man drabbats av något svårt kan bli som en örfil. Mina tankar går mer ut på att man ska försöka hitta det man är tacksam för även när livet inte är så lätt.

   MVH//Krister

   Radera