fredag 14 mars 2014

Miljötemavecka

I december månad uppnådde Järfälla församling bronsnivån i vår miljödiplomering. För att uppnå brons ska man ha gjort en kartläggning och en nulägesbeskrivning av hur miljöarbetet ser ut, man ska ha tagit fram de områden som är mest angelägna att arbeta med, man ska ha gjort en handlingsplan för hur man vill arbeta med dem och man ska ha formulerat en miljöpolicy.

Just nu arbetar vi för att uppnå silvernivån, vilket innebär att vi arbetar med de prioriterade områdena - avfallshantering, inköp och påverkan - och vi sätter mål för hela vårt miljöarbete. Som ett led i detta viktiga arbete har vi denna vecka haft en "Miljötemavecka".

Under veckan har vi tydliggjort att vi handlar "Fairtrade märkta" varor så långt det är möjligt, att vi använder ekologiskt kaffe, the, mjölk, potatis, bananer och vindruvor samt att vi vid de tillfällen vi använder kött, köper närproducerat och kravmärkt.

Vi har också introducerat våra nya "sopstationer" i församlingen. På alla 16 platser där vi kan kasta sopor står det nya kärl så att vi kan sopsortera. Det innebär att vi upphandlat en ny avfallshantering så att hela kedjan är miljövänlig.

Huvudsyftet med "Miljötemaveckan" har varit påverkan, framför allt inåt i vår egen organisation. Järfälla kommuns representanter har haft utbildning för alla anställda, vilket också är en del av att uppnå silvernivån. Utöver det har Per Håkansson, fd kyrkoherde i Kirseberg församling, haft föreläsningar för förtroendevalda, frivilliga, församlingsbor, präster och diakoner.

Per har föreläst om ekoteologi, hållbarhet och solidaritet. Genom hans föreläsningar har vi fått ökad teologisk kunskap, praktiska tips och förslag, massor av inspiration och en oerhörd mängd hopp om att vi kan göra något för att öka hållbarheten i såväl våra egna liv, som i närsamhället och globalt.

För mig var en av veckans höjdpunkter då vi under Pers ledning, firade en enkel "Miljömässa" i Pilgrimskapellet i onsdags kväll.

Nu ska jag smälta alla nya kunskaper och intryck som jag fått under veckan. Tillsammans ska vi i Järfälla församling fortsätta med att se, reflektera och handla utifrån våra kunskaper och erfarenheter. Vi ska omsätta våra teologiska reflektioner och slutsatser i konkreta handlingar så att det blir tydliga nedslag i alla våra verksamheter - gudstjänst, undervisning och diakoni. Då det gäller miljö och hållbarhet är detta vår mission/vårt uppdrag.

2 kommentarer:

  1. God morgon sitter i köket hos min mamma i Norrköping, grått väder och vi sa ner till landet efter melodikrysset hade nog varit bättre om man åkt förra helgen, men det är bara att åka har bestämt träff med snickaren. Lycka till med kryssandet

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon. Jag hade nästan hoppats på att kunna springa i kortbyxor, men nu blir det vinterbyxorna. Tillsammans ska vi väl lyckas?

      Radera