lördag 24 september 2011

Melodikrysset vecka 38 - 2011

God förmiddag alla melodikryssare!

Denna lördag försöker jag lösa melodikrysset i direktsändning, tillsammans och med hjälp av läsarna. Jag vill påminna att de svar jag skriver, är mina förslag och inte facit. De rätta svaren presenterar Eldeman nästa lördag.

I Rågsved skiner solen och det är en härlig höstdag med hög och klar luft. Temperaturen är 11 grader enligt min i-Phone. Jag är beredd att ge mig i kast med dagens melodikryss, som jag tror kommer att bli betydligt svårare än det var förra veckan.

I dag ser mitt förslag till lösning ut så här:

V 3: Veckans melodikryss börjar med en finsk version av; "Jag vill var din, Margareta". Om jag inte minns fel så var det Sven-Ingvars, som gjorde den i original. Jag får i en kommentar veta att det kan vara Sten&Stanley som gjorde den svenska versionen. Eftersom jag blandat ihop dessa grupper i tidigare kryss, så håller jag det inte för osannolikt att jag gjort det igen.

L 2 och L 4: Revyartisten och sångerskan som vi fick höra i; "Can anyone explain", var Meta Roos.

L 7 och L 12: "Ser du stjärnan i det blå", är väl en melodi som alla känner igen? I dag fick vi höra en instrumental version, men på julafton hör det till att lyssna till Bengt Feldreich när han, sjunger den. Den är hämtad från filmen; "Pinnochio".

V 9: "Som en vän", framfördes att Martin Stenmarck.

L 6: Harriet Andersson sjöng en sjöng sång av Povel Ramel. Jag har ingen aning om vad sången har för titel. Är det någon läsare som vet det? Via mejl får jag av G reda på att sången heter; "Det bästa och det sämtsta" och kommer från en föreställning med namnet; "De ajabajafingrarnas land". Tack för hjälpen.

V 11: "Bä, bä, vita lamm", handlar om att tillverka kläder av ull. Helgdagsrock åt far, söndagskjol åt mor och strumpor till lillebror.

L 11: "Lille katt", är en av ytterst få melodier jag kan spela på piano. Det tog en helg, att lära mig att trycka ner de fyra - fem tangenter man använder, i rätt ordning. I andra versen sjunger Ida om en ko.

V 13: Ytterligare en sång som Emils lillasyster Ida sjöng; "Idas sommarvisa". Den börjar med orden; "Du ska inte tro det blir sommar...".

V 10: Jag kan inte räkna för vilken gång i ordningen som Malena Ernman och; "La voix", är med i melodikrysset. Jag trodde att hon var sopran, men det går inte in, så hon måste vara alt. En läsare skriver att Malena Ernman är mezzosopran, så jag var inte helt fel ute. Då måste det vara den andra rösten i sången som har röstläget alt, för varken sopran eller mezzosopran går in i krysset. Via mejl får, jag av R reda på att mezzo betyder halv, vilket innebär att Malena Ernmans röst ligger mitt emellan alt och sopran. Det kan alltså vara hennes röst som Eldeman frågar efter, om det är så att hon sjöng i det lägre röstläget under delar av sången. Hur som helst så svarar jag alt. Jag tackar R, för hjälpen och ny kunskap.

V 8: Musiken är hämtad från; "Sound of music". Det var den första filmen jag såg på bio. Jag och min syster såg den flera gånger och snyftade lika mycket varje gång. Jag "hör" Julie Andrews röst även om vi fick lyssna till en instrumental version.

L 8 och V 5: Oskar Linnros var sångaren som framförde; "Genom eld".

L 1: Sången; "Tågtokig", är hämtad från "Galenskaparnas", revy; "Stinsen brinner". Även denna har varit med tidigare i melodikrysset.

L 3: "Långa nätter", framfördes av Melissa Horn, dotter till Maritza Horn.

Dagens kryss var inte så svårt som jag befarade. Det var en liten slamkrypare kring röstläget i "La voix", men det enda som får plats i krysset är alt.

Nu ska jag åka till Jakobsbergs centrum för att inledningstala vid "En dag för allas lika rätt att vara olika" - en dag för allas lika värde och mot främlingsfientlighet.

Jag önskar alla läsare en fortsatt trevlig lördag och helg.

17 kommentarer:

 1. Tror "Margareta" gjordes av Sten&Stanley"...

  SvaraRadera
 2. Härligt att du är med på riktigt

  SvaraRadera
 3. Surströmming igår och melodikrysset idag. Trevligt. Många hälsningar från Västerbotten./M

  SvaraRadera
 4. L6 Semlons Gröna Dalar

  SvaraRadera
 5. Malena Ernman är mezzosopran, inte alt!

  SvaraRadera
 6. Galenskaparna
  Stinsen Brinner
  Jonas / Borås

  SvaraRadera
 7. L3 = Melissa (Horn)

  SvaraRadera
 8. Nu var det klart och solen försöker komma fram även här i Västerbotten. Ha en trevlig helg alla. /M

  SvaraRadera
 9. Carina Andersson24 september 2011 10:52

  Tackar så mycket för hjälpen med Ramel denna veckan. Mvh carina (Kyrkogårdsabretare Höganäs Församling)

  SvaraRadera
 10. Hej Marja, Ante, Anonym/Anonyma, M, Jonas och Carina.

  Tack för era kommentarer och er hjälp.

  I morgon ska jag äta surströmming för tredje gången i mitt liv. De första två var inte så lyckade, så jag hoppas att det blir tredje gången gillt.

  Trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera
 11. Lördagen blir alltid trevligare när man läst dina kommentarer till svaren.
  Trevlig helg

  SvaraRadera
 12. Hej Anonym och tack för dina vänliga ord.

  Trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera
 13. Tack för hjälpen! Du är kung!

  SvaraRadera
 14. Hej Christer och tack för din kommentar.

  Det är inte jag som är kung, det är google. I dag behövde jag inte vända mig till kungen alls. Däremot fick jag hjälpa av läsare.

  Trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera