tisdag 24 juli 2012

Sexhjälpmedel

Hörde i ett radioprogram att sexhjälpmedel blivit "rumsrena" och att allt fler människor köper dem, både i butiker och via nätet.

Nu handlade radioprogammet endast om sexhjälpmedel för kvinnor, men vad jag förstår så finns det även för män. Tydligen är det inte lika "rumsrent" att prata om det, eller är det så att män inte förväntas ha sådana behov?

Kanske fanns det något implicit i programmets budskap, som säger att det är lättare att ersätta en man? Eller att behovet av att ersätta en man, är större än behovet av att ersätta en kvinna?

Borde inte jag som präst och kristen bli förfärad över ett radioprogram som handlar om sexhjälpmedel?

Faktum är att jag gläds åt att vårt samhälle mer och mer, erkänner ett av våra grundläggande behov och att det inte längre är tabu att tala om sex. Vi måste kunna prata om sex, utan att vårt samhälle blir "sexualiserat" eller "sexfixerat".

Ändå sker detta samtidigt som vårt "kroppsförakt" verkar bli större och större. Alla ska vara vackra, smala, vältränade och hälsosamma.

Men oavsett hur vi ser ut, hur gamla vi är, vilket kön vi bär på och vilka sexuella preferenser vi har, så är sex ett av våra grundläggande behov. Jag tycker att det är bra att vi vågar prata öppet om det behovet, utan att vi blir privata och utlämnande.

Stor heder åt programledaren och producenten av radioprogrammet, som lyckades att göra programmet intressant på ett fint sätt, utan att det blev "sexualiserat".

4 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte25 juli 2012 10:11

  Knepigt ämne. Jag lägger med oro märke till att svenskarnas förhållande till sexualitet och nakenhet allt mera "amerikaniseras" i en spagat mellan å ena sida översexualisering och å andra sida skräck för naturlig, ickesexualiserad nakenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det ett knepigt ämne. Det innehåller någon form av skräckblandad förtjusning. Det är ju stor skillnad mellan sex och sexualisering.

   Det som var intressant i radioprogrammet var just att man pratade på ett naturligt sätt om sex, utan att det blev någon sexfixering.

   För kyrkan är detta också ett svårt ämne. Samtidigt som vi blir allt mer toleranta mot olika sexuella preferenser, så verkar vi ha tappat bort en mänsklig och sund sexualmoral.

   Mitt ärende är att lyfta upp sexualiteten som ett naturligt ämne för oss människor. Då kanske vi slipper det "snuskiga" och det som sker i det fördolda. Jag tror att tabu och hysch-hysch gör att sexualiseringen och objektifieringen ökar.

   Ha en trevlig dag i den tryckande värmen.

   Krister

   Radera
 2. Bra att en präst som du är vidsynt och vågar diskutera dessa frågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för din kommentar, med uppmuntrande ord.

   Med vänliga hälsningar

   Krister

   Radera