måndag 2 juli 2012

Arbete på sommaren

Som präst är det speciellt att arbeta på sommaren. De fasta grupperna har sommaruppehåll och vi har mer öppen verksamhet, för dem som inte vill eller kan åka från Järfälla.

De flesta anställda har semester och vi som är kvar i tjänst får ta hand om de arbetsuppgifter som finns att göra. När vi som jobbar i början av sommaren går på semester, då kommer de andra tillbaka, för att lösa av oss.

Det som i första hand skiljer sommarens arbete, från det sker under terminerna, är att antalet möten sjunker drastiskt. Kyrkorådet har delegerat besluten till presidiet, som består av ordförande, vice ordförande och mig. Samtliga utskott har uppehåll, men kan kallas in vid behov.

Arbetslagsmöten och personalmöten sker på enklaste sätt, oftast över förmiddagsfikat. Det är endast det aktuella som avhandlas. Sommarens verksamheter är redan detaljplanerade och höstens verksamheter är grovplanerade. Det går inte att detaljplanera höstens verksamheter, eftersom inte alla som ska delta, är på plats.

Antalet telefonsamtal och e-mail minskar till ett minimum under perioden juli - augusti.

Det enda som ökar under sommaren är dop och vigslar, men även de brukar avklinga under industrisemestern, eftersom "gästerna" är bortresta. Antalet begravningsjourer ökar, då vi är färre präster i tjänst. Å andra sidan kan man inte i förväg veta hur många av dem som leder till en begravningsgudstjänst. Det kan bli allt mellan 0 - 4 begravningar på en vecka.

En arbetsvecka under sommaren kan se ut, nästan hur som helst. Det kan vara veckor med flera begravningar, dop, vigslar, gudstjänster och samtal, men det kan också vara veckor med väldigt lite att göra.

Även om jag föredrar de veckor då jag har många uppgifter, är det ibland skönt att kunna ägna tid åt att göra allt det, som inte hinns med under terminerna. Städa kontoret, rensa i alla papper, sortera mapparna i datorn och läsa ny litteratur. Men det är också trevlig att kunna prata mer med sina arbetskamrater, än man annars hinner.

Denna vecka är så gott som tomt i min almanacka, så det blir en golfrunda också, så vida det inte inträffar något akut.

2 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte7 juli 2012 15:04

  fore!;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Thorsten.

   Det blev en runda i onsdags. Hinner nog med en även nästa vecka.

   Trevlig fortsättning på sommaren.

   Krister

   Radera