onsdag 4 februari 2015

Guds avbilder

Första Moseboken: 1 kapitlet vers 26 - 27
"Gud sade: "Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss. De ska härska över havets fiskar, himlens fåglar, boskapen, alla vilda djur och alla kräldjur som finns på jorden." Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. Som man och kvinna skapade han dem.

Jag har under många år funderat över vad det är hos människan som gör oss till en avbild av Gud. Det kan knappast vara utseendet. En del teologer anser att det är den främre delen av hjärnan som gör oss till Guds avbild, det vill säga vår förmåga att tänka rationellt. Andra har menat att det är samvetet som gör oss lika Gud. Ytterligare andra har försökt beskriva att vår likhet med Gud ligger i vår förmåga till andlighet.

Själv känner jag mig tveksam till dessa tre förklaringar. De ger inte mig en fullständig bild eller förklaring. Jag har mött människor som inte är särskilt rationella, åtminstone inte i mina ögon. Det räcker med att jag läser tidningen för att inse att det finns ganska många människor som inte verkar ha något samvete. Jag har också under åren mött ganska många människor som inte säger sig ha några andliga erfarenheter.

Det finns ett ord som beskriver den mest gudomliga hos gud och det är ordet: BARMHÄRTIGHET. Det ordet innehåller alla de goda egenskaper som jag förknippar med Gud: förlåtande, tröstande, hjälpsam, närvarande och full av nåd.

Samma ord, barmhärtighet, beskriver det mest storslagna hos människan. En barmhärtig människa speglar Gud och är det mest mänskliga som finns. Kan det vara barmhärtighet eller förmågan till barmhärtighet som är den bild av sig själv som Gud lagt ner i oss människor? Är det barmhärtighet som gör att vi är Guds avbilder?

För mig är barmhärtighet en väldigt tydligt och konkret bild av Gud. Det är också i barmhärtighetens tecken som jag ser det mest medmänskliga. I kyrkan säger vi att diakonerna är "barmhärtighetens tecken", men diakoni är inte bara diakonernas uppdrag, där är alla kristnas uppdrag.

Innebär utsagan, att människan är skapad till Guds avbild, att vi har något som alla andra levande varelser saknar? Har inte djur ett rationellt tänkande, ett samvete eller andliga upplevelser? Kan inte djur vara barmhärtiga? Den senaste tiden har jag sett ett otal filmer på Facebook där djur visar andra djur, bland annat hjälpsamhet. Att vi människor är skapade till Guds avbild behöver inte innebära att alla andra varelser är helt i avsaknad av gudomliga drag eller tecken.

Vad innebär då barmhärtighet helt konkret?

Om vi följer den kristna traditionen så talar man om 7 barmhärtighetsverk som är baserade på Jesus förkunnelse, det vill säga vad han säger och gör och som vi kan läsa i evangeliet om honom.

1. Att mätta de hungrande
2. Att ge dryck åt de törstande
3. Att ge kläder åt de nakna
4. Att ge härbärge åt de husvilla
5. Att besöka de sjuka
6. Att besöka de fångna
7. Att begrava de döda

Jag tänker mig att vi människor är en avbild av Gud, när vi fullgör dessa uppgifter. Genom att konkret omsätta Jesus förkunnelse i våra liv speglar vi Gud och blir därmed avbilder av honom/henne. Det finns ingen som kan göra allt, men alla kan göra något. När vi lever i en värld där de 7 barmhärtighetsverken finns, då speglar vi människor det mest gudomliga hos Gud. En förutsättning för barmhärtigheten är förlåtelsen. Både från Gud till oss människor och oss människor emellan.

6 kommentarer:

 1. Gud skapade oss till Sin avbild som man och kvinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Jag delar din uppfattning.

   MVH//Krister

   Radera
 2. Gud avbild och barmhärtiga djur. Om gud vet du mer än de flesta men barmhärtiga djur finns inte. Djur har ett antal medfödda instinkter. Hormonutsöndring styrs av mängden dagsljus som även vi människor påverkas av. Då ett djur visar barmhärtighet är det nästan alltid människor med i bilden. Människan står där och filmar e framkallar ibland medvetet situationer som skall ge så många likes på webben som möjligt. I olika djur kan vi se olika drag av människan. Ta tex hundar vars utseende är framavlat av människan. Apor som har en komplicerad social struktur eller delfiner som kommunicerar. Sanningen är att dessa djurarter apor delfiner jämte människan är de enda varelser som våldtar eller använder sex som avspänning. Djur som visar barmhärtighet är antingen mätta (valar e stora kattdjur som lämnar tillbaka bytet) eller är en underordnad individ av en av människan sammansatt flock. Krama en krokodil eller som huggormen sa i sagan till kaninen som hjälpte ormen över vattnet och hade lovat kaninen att inte bitas men gjorde det ändå när de kommit över...... Det ligger i min natur att bitas. Djur är i människors ögon söta o underbara. Alla djur även en alligatorsköldpadda liksom människan har ngt vackert i sig. Vissa är bara skapta att överleva på sitt sätt. Mmvh Lollo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lollo och tack för din kommentar. Jag vet inte om djur kan vara barmhärtiga på ett medvetet sätt. Jag bara refererar till filmer jag sett på Facebook som folk gärna delar med sig av. Det är en björn som räddar en drunknande kråka, en hund som försöker hjälpa en fisk osv.

   Kanske är det bara ett sätt att tillskriva djuren mänskliga beteende för att på så sätt "öka" deras värde? Personligen tycker jag att djur har ett oändligt värde oavsett om de har mänskliga egenskaper eller inte.

   Min poäng är att lyfta frågan om BARMHÄRTIGHET kan vara den avbild som Gud lagt ner i människan, utan anspråk på att ha sanningen.

   Jag delar din uppfattning att alla varelser är vackra på sitt sätt.

   MVH//Krister

   Radera
 3. Thorsten Schütte5 februari 2015 kl. 10:04

  Mycket bra att definiera människa genom förmågan till barmhärtighet. Och det gäller både som individ och för kollektiv, t ex samhället barmhärtighet mot flyktingar. Min kommentar till risken för obarmhärtighet på detta område finns här:
  http://www.sandaren.se/debatt/fp-forslag-ger-klump-i-magen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

   Jag tänker mig också att mänskligheten som kollektiv borde spegla Guds avbild på ett bättre och tydligare sätt än varje individ klarar av.

   Ska läsa din insändare.

   MVH//Krister

   Radera