lördag 31 augusti 2024

Melodikrysset vecka 35 - 2024

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Som jag meddelade förra lördagen så kan jag inte vara med för att försöka lösa veckans Melodikryss tillsammans med er.

Jag har en dopgudstjänst och två vigselgudstjänster idag. Den första börjar klockan 11.00 och den sista kl. 14.00.

Som vanligt då jag inte kan delta under direktsändningen, öppnar jag kommentarsfältet så att ni kan umgås och hjälpa varandra där.

Sedan vi hördes förra helgen har jag haft en ganska lugn vecka. Vi har haft höstens första sammanträde med Kyrkorådet och jag har lett en högmässa och en kvällsmässa.

I övrigt har jag deltagit i vårt sista sommarcafé, haft samtal inför nästa helgs dopgudstjänster och förberett helgens gudstjänster.

På min fritid har jag som vanligt umgåtts med Hugo. Vi har promenerat, cyklat och ätit glass på Langelinie. Jag köper alltid en strut med 2 kulor och Hugo får en mjukglass.

Jag har också genomfört mitt träningsprogram vilket innebär fyra löppass i veckan. Det är allt från längre pass på 70-80 minuter till korta intervallpass.

Sist men inte minst har jag gjort mina hemuppgifter och deltagit i lektionerna på Studieskolan. Jag läser danska varje tisdag kväll mellan 17.00 och 20.30.

I Köpenhamn har vi haft varmt i veckan. Det har varit upp emot 28 grader flera dagar. Just nu har vi "bara" 16 grader men det ska bli uppemot 20 grader under dagen.

Jag önskar er alla en trevlig och givande timme tillsammans.

"Kom, låt oss falla ner och tillbe,
knäböja inför Herren, vår skapare,
ty han är vår Gud och vi hans folk,
fåren i hans hjord."
ur Psaltaren 95

lördag 24 augusti 2024

Melodikrysset vecka 34 - 2024

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Idag ska jag försöka vara med under direktsändningen för att lösa Melodikrysset tillsammans med er. Jag sitter på mitt kontor i Gustafskyrkan. Kyrkan är öppen så om min kollega behöver hjälp får jag lämna krysset.

Innan jag hamnade här har jag tagit en morgonpromenad med Hugo och ätit frukost. När vi ätit klart gick han upp och lade sig i min säng.

Min första arbetsvecka efter semestern har varit väldigt omväxlande och rolig.

Jag har haft två dopgudstjänster, en högmässa, en kvällsmässa och en andakt. Vidare har jag förberett höstens aktiviteter med pilgrimsguppen och kyrkvärdarna. I övrigt har jag haft två samtal inför nästa helgs vigselgudstjänster. 

I Gustafskyrkan har vi i veckan haft ett studiebesök från Stockholm och ett från Nyköping samt tagit emot Danske Kirkes Råd, som hade ett möte i våra lokaler.

Sist men inte minst hade vi igår kväll den traditionella kräftskivan. Vi var kring 50 personer som samlats till mat, gemenskap och sång.

Min fritid har jag ägnat åt Hugo, cykelturer och mitt träningsprogram. Numera springer jag fyra gånger i veckan. Det är ett varierat program med intervaller, tempo och lite längre pass. I eftermiddag ska jag springa 80 min i lugnt tempo.

Jag har också varit på min andra lektion på Studieskolen där jag läser danska i modul 4.

I Köpenhamn har det i veckan varit lite svalare. Det har också regnat en del och blåst ganska mycket. Idag ska det åter bli lite varmare. Just nu är det solsken och 18 grader.

Så här ser mitt förslag till lösning ut:

L 7: Vi inleder dagens kryss med att "Dag-Otto" sjunger "Trattkantareller". Jag tror att denna sång hamnar i genren buskis.

V 7 och L 5: "Love is the drug" framförs av Bryan Ferry och "Roxy music".

L 4: Musiken är hämtad från filmen "Love story" och är komponerad av Francis Lai.

V 10: Sångerskan som bjuder på "Did you give the world some love today" är Doris. Jag har hittills endast döpt en flicka med namnet Doris. Det är min kompis dotter.

L 2: Jag tror att bandet som framför en svensk version av "Let´s twist again" är "Schytts". Den svenska versionen heter "Här kommer Mårtensson".

L 3: Vi får lyssna till en finsk version av Elton Johns "Can you feel the love tonight" på svenska fick den titeln "Känn en doft av kärleken". Den var med i filmen "Lejonkungen".

V 1 och L 1: Vi får höra "Den spanska räven" ur musikalen "My fair lady".

V 6: Macy Gray är från Ohio. Här sjöng hon "I try". Tack google för det svaret...

L 8: Nino Rotas musik "La dolce vita" förknippar jag med Rom. Jag har haft glädjen att besöka Rom ett flertal gånger. Fontana di Trevi, där Anita Ekberg badade, är något av det vackraste jag sett.

L 11 och V 13: "T.N.T" med "AC/DC" är en favorit, vad gäller hårdrock.

V 12: Jag tror att musiken kommer från tv-serien "Sex and the city". Jag har endast sett något enstaka avsnitt.

V 9: Vi går i mål med en svensk version av "Satin doll".

Därmed var dagens kryss avklarat. Det var både omväxlande och bra musik. Dessutom var det lite klurigt här och var. Jag har behövt googla ett par gånger vilket jag tycker gör krysset roligare.

Nu ska jag avlösa min kollega i kyrkans cafeteria.

Jag tackar er alla för idag och önskar er en trevlig helg och en fin vecka. Nästa lördag kan jag inte delta eftersom jag har en dopgudstjänst och två vigselgudstjänster.

"Lova Herren, min själ,
minns allt det goda han gör:
han förlåter alla mina synder
och botar alla mina sjukdomar,
han räddar mig från graven
och kröner mig med nåd och barmhärtighet."
ur Psaltaren 103

lördag 17 augusti 2024

Melodikrysset vecka 33 - 2024

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Idag kan jag tyvärr inte vara med och försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er. Just när sändningen pågår har jag dagens första dopgudstjänst och precis när sändningen är över har jag dagens andra dopgudstjänst innan jag ska förbereda morgondagens konfirmation.

Strax efter min och Hugos morgonpromenad tog min semester slut. Jag har haft 19 sköna dagar här i Köpenhamn då jag umgåtts med familj, släkt och vänner. Även om jag bor på min arbetsplats så har jag kunnat koppla av och njuta av min ledighet.

Sedan förra lördagen har jag och min fru varit på högmässa i Vor frelsers kirke och vi har njutit i trädgården.

I måndags var min äldsta dotter på besök. Vi fick några fina timmar tillsammans med bland annat ett restaurangbesök.

I övrigt har jag och Hugo, som vanligt, tagit promenader och cyklat ut på Langelinie. Jag har också genomfört veckans träningsprogram som bland annat innehållit en 80 minuters löptur i vackra Köpenhamn.

I tisdags började jag min danskkurs på Studieskolan. Det var väldigt roligt även om jag var klart äldst i klassen.

Nu ser jag fram emot höstens aktiviteter här i Gustafskyrkan. 

I morgon konfirmeras en pojke i högmässan och på tisdag får vi besök av Danmarks Kristna Råd och en av Järfällas vänförsamlingar.

Om någon vecka har vi kräftskiva och i september har vi en Pilgrimsvandring i det område där jag sprang här om morgonen.

I oktober startar vi fundrasingen för vår orgel som har 80-års jubileum 2027 och vi firar en nordisk mässa där Köpenhamns biskop Peter Skov Jakobsen predikar.

Den 22 november inviger prinsessan Benedikte årets julbasar och därefter är det inte långt kvar till jul.

Det vackra sommarvädret har fortsatt här i Köpenhamn med temperaturer upp emot 27 grader. Idag är lite molnigt men det är redan 17 grader.

Som vanligt då jag inte deltar öppnar jag kommentarsfältet så att ni kan umgås och hjälpa varandra där.

"Herren är nära alla som ropar,
alla som av hjärtat ropar till honom."
ur Psaltaren 145

lördag 10 augusti 2024

Melodikrysset vecka 32 - 2024

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Även idag kan jag vara med under direktsändningen för att försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er. Just nu sitter jag framför datorn vid köksbordet hemma i Prästgården. Jag och Hugo har nyss kommit in från vår morgonpromenad på Kastellet. Han har dock gått upp och lagt sig i sovrummet bredvid min fru.

Eftersom vi inte kan lyssna på P 4 via SR-app på grund av OS skickade jag ett mejl till P 4, men fick svaret att man inte kunde stänga av spärren när det inte var OS-sändningar. Som tur är så kan jag lyssna på Melodikrysset via min transistorradio.

Min andra semestervecka har jag ägnat åt småutflykter i närområdet tillsammans med min fru och yngsta dotter. I måndags var vi och hälsade på släktingar i Malmö. Innan vi träffades på Möllevångstorget köpte jag ett par nya löparskor.

I veckan har en av de kyrkoherdar jag varit mentor för, varit på här på semester med sin familj. Vi fick tid att pratas vid och umgås några timmar. De hyrde de delar av Prästgården som vi numera hyr ut via vår hemsida.

I torsdags kom min systerson och hans son för att hälsa på oss. Det blev en runda på Christianshavn innan vi avslutade dagen på en av restaurangerna på Bredgade.

I övrigt har vi tagit många promenader med Hugo och cyklat runt i den Indre by. Vi har självklart också följt OS i Paris via teven och njutit av det fina vädret i Prästgårdens trädgård.

Givetvis har jag genomfört mitt nya träningsprogram som innebär att jag springer 4 gånger i veckan. Det är ett väldigt roligt och omväxlande program som, förutom längre rundor, innehåller olika former av intervallträning.

I Köpenhamn har vi haft varmt och kvavt de flesta dagarna men i går regnade det intensivt fram tills på eftermiddagen. Idag är det uppehållsväder men lite kyligare. Just nu har vi 18 grader med stark blåst, Solen tittar fram emellanåt.

Så här ser mitt förslag till lösning ut idag:

V 5: Vi inleder dagens kryss med Lucianoz och "Det är ju dej jag går och väntar på".

V 3 och L 1: Ian Dury och "Hit me with your rhythm stick" känner jag väl igen, från mina yngre år.

V 7: Det är Cornelia Jakobs som sjunger "It takes a fool to remain sane".

V 6: "Kornett-Lena" framför "Stad i ljus" av Py Bäckman. Jag tror att Annika Jankell deltager i det musikaliska exprimentet.

V 2: Jack Vreeswijk sjunger "Bibbis visa". Han är son till upphovsmannen Cornelis.

L 9: Om jag förstod frågan rätt så ska vi skriva vad man kanske gör om man lyssnar till sången "Den skrattande polisen". Kanske blir det ett litet fniss?

L 8 och V 14: "An der schönen blauen Donau" är komponerad av Johann Strauss.

L 2: "Mercedes" framförs av Sarah Klang.

L 4: Vi får lyssna till ett potpurri av "Dom har inga bananer" i original heter den "Yes! We have no bananas".

V 13: Sången, "Oueen of kings" med Alessandra var med i ESC 2023. Eftersom den tävlade för Norge så är väl sången norsk?

L 12: Vi får höra "Tv-låt" med Peter Dalle och Tina Ahlin. Ibland kallar vi teven för dumburk.

V 10: Frontfigur i gruppen "U 2" är Bono. Här framförde de "Beuautiful day".

L 3 och V 11: Vi går i mål med Izabella Scorupco och "Shame, shame, shame". Hon är född i Polen.

Därmed var dagens kryss avklarat. Det var omväxlande och roligt samt innehöll bra musik.

Nästa lördag kan jag inte deltaga under direktsändningen eftersom min semester tar slut på fredag. Som vanligt när jag inte kan vara med så öppnar jag kommentarsfältet så att ni kan umgås och hjälpa varandra där.

Jag tackar er alla för idag och önskar er en fortsatt trevlig helg och en fin vecka.

"Lär mig att göra din vilja, ty du är min Gud.
Må din goda ande leda mig på jämn mark."
ur Psaltaren 143

lördag 3 augusti 2024

Melodikrysset vecka 31 - 2024

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Efter en lång promenad med Hugo och frukost tillsammans med min fru, så sitter jag framför datorn hemma i prästgårdsköket, för att försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er.

Både Hugo och min fru har gått upp till sovrummet och lagt sig för att vila.

Efter förra söndagens högmässa har jag haft semester vilken jag tillbringat här i Köpenhamn.

Mina lediga dagar har jag ägnat åt promenader och cykelturer tillsammans med Hugo. Jag har också startat mitt nya träningsprogram vilket innebär att jag löptränar fyra gånger i veckan.

Dessutom har vi varit på IKEA och handlat en spegel och lampor till min yngsta dotters rum som hon och jag sedan satte upp.

I övrigt har vi gjort små utflykter i Köpenhamnsområdet, bland annat till Nyhavn, Christianshavn, Christiania och Refshaleøen. I går var jag och min fru på Bakken, vilket jag starkt kan rekommendera. Det var första gången i mitt liv jag var där eftersom vi tidigare alltid åkt till Tivoli.

I onsdags kom en kompis samt hans dotter med familj på besök. De hade hyrt den del av prästgården som församlingen numera hyr ut. Han och jag fick ett par timmar tillsammans då vi promenerade ner till stan och åt frokost (lunch). Annars har jag bara kort hälsat på dem när de gått eller kommit.

Den mesta tiden har vi dock tillbringat här hemma eftersom yngsta dottern haft feber och hosta. Jag har städat, tvättat, tittat på OS och njutit av solen i prästgårdens trädgård.

Under veckan har vi haft ett underbart sommarväder med sol och temperaturer upp emot 25 grader. Just nu har vi molnigt och 19 grader. Förhoppningsvis tittar solen fram under dagen.

Så här ser mitt förslag till lösning ut idag:

V 13 och V 14: Vi inleder dagens kryss med "I got you (I feel good)" med James Brown. Han kommer från Amerika och hans efternamn kan väl översättas till brun.

L 8: Smeknamnet som finns i titeln måste vara Lillan. Det är Carola som sjunger Evert Taubes vackra visa "Brevet från Lillan".

V 9: Den tyska duon som sjunger "Girl you know it´s true" kallade sig för "Milli Vanilli". De spelades en del på Stockholms diskotek i slutet av 1980-talet.

V 10: Ytterligare ett försök att hitta en ersättare till Lennart Palm från Lerum. De nynnar "Tre små gummor" som skulle gå till marknaden i Nora.

V 5, L 1 och L 4: Vanessa Paradis från Frankrike framför "Joe le taxi". Även den spelades frekvent i slutet av 1980-talet.

V 3: "Calling you" var med i filmen "Bagdad café". Det skulle skrivas på svenska utan apostrof så jag skriver kafe.

V 7: Det är Carl-Anton som komponerat "Om maskros och tjärdoft".

L 12: Vi får lyssna till "Psykopat" av och med Miriam Bryant.

L 11: Det är Leo Sayer som sjunger "Thunder in my heart". Den spelades ofta på luckan när jag gjorde värnplikten på I 16 i Halmstad.

V 6: "Av längtan till dig" framförs i en instrumental version.

L 3: I melodin "Han hade foten i en potta" befordras styrman Karlsson till kapten. Här framförs Hasse Alfredsson roliga sång dock instrumental.

L 2: I filmen "Shrek" spelar Eddie Murphy åsna.

Därmed var dagens kryss avklarad. Det märks att jag och Annika är jämngamla då hon ofta spelar musik som jag kommer ihåg från mina yngre år.

Nu ska jag titta lite på OS innan jag ska genomföra veckans intervallpass.

Jag tackar er alla för idag och önskar er en fortsatt trevlig helg och en fin vecka.

"Lovad vare Herren,
ty han har hört min bön.
Herren är min styrka, min sköld,
på honom förtröstar jag.
Jag fick hjälp och mitt hjärta jublar,
hela min varelse tackar honom."
ur Psaltaren 28