söndag 21 mars 2010

Hemligt samtal

Vad är det som händer? Tar det aldrig slut för anhöriga och soldaterna i Afghanistan?

TV 4 nyheterna har offentliggjort ett telefonsamtal som de fått av "misstag". I samtalet verkar det vara Försvarsmaktens pressekreterare som samtalar med Försvarsmaktens informationsdirektör.

Det är inga vänliga och vackra ord som sägs om FS 18, kontingenten som är i Afghanistan på uppdrag. Man hör klart och tydligt att det är två upprörda och frustrerade personer som pratar med varandra.

Frågan är varför de är upprörda och frustrerade. TV 4 tolkar det som om de har "hemlig" information. Jag tolkar det som att de upplever det som om de inte har tillräcklig information för att kunna göra sitt jobb.

Jag har full förståelse för att det måste vara oerhört stressigt att hela tiden möta massmedia som är offensiva och har många källor, när man själv är defensiv och bara har, och ska ha, en källa. Är det inte det samtalet handlar om? Att de är besvikna på sin källa? Att de tycker att de får för lite information från FS 18?

I min värld är det inte till informationsavdelningen ett militärt förband rapporterar, utan till sina chefer som i sin tur ger vidare den information som informationsavdelningen behöver. Vad jag förstår så råder förundersökningssekretess, vilket innebär att informationsavdelningen inte heller kan få del av alla fakta och all information.

Jag undrar över hur samtalet hamnade hos TV 4? Jag undrar också vad det egentligen var som de var frustrerade över?

8 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte21 mars 2010 13:37

  Jag hoppas försvaret lär sig av alla misstag tyskarna i höstas gjorde i Kunduz-affären och dess efterdyningar. Där gjordes allting fel (ungefär som här efter Estonia och Palmemordet) och jag hoppas att vi i Sverige slipper en upprepning!

  SvaraRadera
 2. Hej Krister, tack för saklig och lugn kommentar.
  Det är så mystiskt allting, hur kunde just den journalisten på TV4 ringas upp, ingen i luren, och ändå hänger han kvar och "överlyssnar" ett animerat samtal om insatsen i Mazar.
  Hmmmm, det är nog mycket som vi inte vet, och kanske helst inte heller vill veta.
  Idag skrev min Henrik en lugnande kommentar på bloggen, det är precis den typen av kortfattad lugnande information som jag anser behövs och efterlyser när media är på krigsstigen mot våra soldater.
  mil.se och Fs18bloggen vore bra att använda, men de är väl militäriska. Åtminstone för en impulsiv känslomänniska och världsförbättrare som jag.
  Vad underbart att förrätta dop, för ett år sen döpte vi ljuvliga bonusbarbarnet Tuva, vad blev det för namn idag?
  många hälsningar Carina

  SvaraRadera
 3. Hej Torsten.

  Jag känner inte till den händelse i Kunduz, som du refererar till.

  Vi får sannerligen hoppas att vi slipper en långbänk som det var efter Estonia och Palmemordet.

  Jag ber för att någon ska slå fast vad som verkligen hände så att vi slipper alla snaskiga spekulationer.

  Krister

  SvaraRadera
 4. Hej Carina.

  Jag följer din blogg med nyfikenhet. Det var också du som gjorde mig uppmärksam på det senaste i den tragiska händelsekedja som inte verkar vilja ta slut.

  Jag känner både chefen och ställförträdande chefen för FS 18. Båda är oerhört kompetenta och dugliga officerare och chefer. De har båda hög moral och jag känner inte många som är så måna om sina underlydande. De är båda förebilder. Jag kan inte tänka mig att någon av dem medvetet sjabblat och gjort fel. Om de av misstag gjort något fel så kommer de att erkänna och stå för det.

  Jag blir så arg och frustrerad över alla som vet precis hur allt ska göras utan att de varit med själv. Det är lätt att sitta på läktaren, men vad vet vi om hur det är på plan?

  Jag har mycket svårt att tänka mig att samtalet kommit till av misstag. Borde inte alla stänga av sina mobiler vid ett sammanträde? Jag skulle aldrig accepera att någon av mina anställda hade telefonen på vid ett möte eller samtal, så vidare de inte i förväg förklarat varför de behöver att ha dem på.

  För mig är samtalet ett tydligt uttryck för ett internt problem inom Försvarsmakten. Jag har alltid lärt mig begreppet "stay in your box", dvs. håll dig till det som är ditt. Är det någon som inte är nöjd? Är det någon som tror sig vara bättre än sina chefer, eller som känner att deras kapacitet inte kommer till sin rätt? Kan det vara någon som vill visa sig på styva linan och fått en tillsägelse om att stanna i sin låda?

  Det finns också ett begrepp i Försvaret som heter "nice to know or need to know". Kan det vara så att någon inte är nöjd med att inte få så mycket information som de önskar? Det bästa sättet att få människor att läsa ett papper är att sätta en hemligstämpel på det.

  Jag tycker att du ska lyssna på din son.

  Den underbara lilla flickan som jag döpte i går hade namnet Ellen.

  Krister

  SvaraRadera
 5. Jag har nu kollat inslaget ett 20-tal gånger. Inte vid något tillfälle pratas det om skottvinklar. Man pratar om två vapen.

  Kom inte svaret på hur allting gått till under själva inspelningen?

  "Och att pressen ringer Försvarstaben funkar inte".

  Vad betyder det? Att Försvarsstaben ska ringa pressen?

  Krister

  SvaraRadera
 6. På följande sida gör Försvarsmaktens informationsdirektör en halv pudel:

  http://www.mil.se/sv/Nyheter/Forsvarsmakten-kommenterar/Brottstycken-av-ett-samtal/

  Jag tycker inte att han ska nöja sig med det. Han borde be Överste Thistam och hela FS 18 om ursäkt för sitt respektlösa sätt att uttrycka sig.

  Krister

  SvaraRadera
 7. Thorsten Schütte21 mars 2010 17:45

  Hej Krister!
  Jag kommer från Tyskland och följer därför händelserna där lite på spiegel.de . Det som hände i Kunduz i höstas (går säkert bra att googla fram) var att tyskarna bad amerikanerna om luftunderstöd och dom tog livet av en massa civilister. Sanningen hur detta gick till kröp fram i små bitar, försvaret fick hela tiden backa, ministrar fick gå o s v. Det är därför jag fick så dåliga vibbar efter det som hände svenskarna, jag är orolig att samma mönster upprepas här!

  SvaraRadera
 8. Hej Torsten och tack för din information. Jag ska läsa om Kunduz.

  Jag är 100 % övertygad om att Försvarsmakten inte mörkar någonting.

  Jag hoppas, tror och ber för att jag ska ha rätt i min bedömning.

  Krister

  SvaraRadera