torsdag 25 mars 2010

"Det sitter i väggarna..."

Att det sitter i väggarna, är ett uttryck som de flesta av oss hört någon gång. Jag har inte varit i många sammanhang, där jag inte hört det. Men ska jag vara ärlig så tror jag inte att något annat än tapeter eller målarfärg kan sitta i väggarna. När man säger att något sitter i väggarna, då menar man vanligtvis att det finns en viss "kultur" på arbetsplatsen, i föreningen eller i organisationen För mig är det ett uttryck för att förklara de samlade värderingarna, attityderna och beteenden som råder i sammanhanget. Det vill säga normer, regler och förhållningssätt.

När jag jobbade som officer i Försvarsmakten då hade varje försvarsgren en egen "kultur". Den i Flygvapnet var annorlunda än den Flottan och de skiljde sig från den i Armén. Men även inom Armén fanns det olika kulturer. Det var skillnad på en infanterist och en kavallerist men det var även skillnader inom kavalleriet. På K 1 rådde en annan kultur än på K 3. Till och med inom K 1 var det kulturskillnader mellan de olika skvadronerna.

I de bästa av världar, så bygger man kulturen medvetet. Med det menar jag att man utgår från tydliga värderingar som omsätts till önskade attityder och beteenden. Dessa värderingar kommuniceras inåt och utåt, främst genom handlingar. När något "satt sig i väggarna" är det oftast tvärtom. Omedvetna beteende och attityder har satt sig till oönskade värderingar.

Det är inget ovanligt att man kan följa "kulturen" till någon dominant person, en informell eller en formell ledare. Det är heller inget ovanligt att personen eller personerna kan ha slutat eller gått i pension för länge sedan. Jag har hört att chefen påverkar kulturen upp till 70 %. Om chefen kommer i tid, då kommer 7 av 10 medarbetare också att göra det. De andra påverkas inte, de kommer eller kommer inte i tid oavsett vad chefen gör.

Ett första tecken på att något "sitter i väggarna" är ofta att man inte vill att någon lägger sig i och ställer frågor. All insyn och kontroll upplevs som hotfull och man försöker skydda sig själv, verksamheten och organisationen Det är ingen ovanligt med kommentarer som: "Så har vi aldrig gjort tidigare", "Så har har vi alltid haft det här".

Jesus försökte konstant att påverka det "som satt i väggarna" på sin tid. Genom att oförtrutet observera, analysera och sätta ord på de beteenden och de attityder som inte följde de önskvärda värderingarna. Jag tänker på när han välte borden och drev ut månglarna ur templet eller när han säger till människorna som ville stena äktenskapsbryterskan; "Den som är fri från synd, kasta första stenen". Jag tänker på änkan med de två kopparmynten och på hur han fick tullindrivaren, Sackarios, att ändra sitt liv och lämna tillbaka det han lurat av folket. Exemplen är otaliga på hur Jesus försökte ändra sin samtids "kultur".

Har du upplevt att något "sitter i väggarna"?

4 kommentarer:

 1. Absolut!
  Tänkvärt, tack för dina rader.
  Lätt att bli hemmablind, vi lever i vår ostkupa och förändringar ses som ett hot.
  Sigbritt

  SvaraRadera
 2. Hej Sigbritt och tack för din kommentar.

  Ha en bra dag.

  Krister

  SvaraRadera
 3. Thorsten Schütte25 mars 2010 13:27

  Jag undrar i mitt stilla sinne vad som sitter i väggarna i Bjästa (nära Ö-vik):
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/prasten-i-bjastafallet-ska-utredas_4478615.svd

  SvaraRadera
 4. Hej Torsten!

  Jag är inte insatt i Bjästa historien. Ska ta del av den och se om det är något jag kan kommentera.

  Ha en trevlig kväll.

  Krister

  SvaraRadera