Reportern var så angelägen att nå mig, att han inte nöjde sig med att söka mig på arbetet. Han hittade alla telefonnummer som står i mitt namn, och ringde mina tonårsbarn, som blev både rädda, oroliga och upprörda av att bli kontaktade av en journalist, eftersom de trodde att det hänt mig något.
"Kyrkis" är en fast grupp som riktar sig till föräldrar, som av olika anledningar, valt att inte ha sina barn inom den kommunala omsorgen. Varje vecka har kyrkan verksamhet för dessa barn i 11 timmar.
Som kyrkoherde i Järfälla församling, är det min uppgift att fullfölja de anvisningar jag får av det demokratiskt valda Kyrkorådet. Det är också min uppgift att se till att våra gemensamma resurser kommer så många människor som möjligt till gagn och glädje. Det innebär att kontinuerligt se över och utvärdera våra verksamheter och hur vi använder våra resurser.
I denna process kan jag konstatera att vi når alldeles för få människor genom "Kyrkis", jämfört med vad vi skulle kunna göra genom annan typ av verksamhet. För att nå fler människor har jag beslutat att omfördela våra personella och ekonomiska resurser för att skapa fler öppna och utåtriktade verksamheter. Jag ser också att vi behöver nå barn i åldern 6 - 9 år, vilket vi inte gör i dag.
Med de begränsade resurser som vi har i församlingen anser jag det befogat att lägga ner "Kyrkis", som når knappt 10 barn, för att i stället starta verksamheter som riktar sig till fler av våra församlingsbor och som förhoppningsvis når fler barn och deras föräldrar.
Kyrkans uppdrag är att bedriva kyrklig verksamhet enligt de behov som vi uppfattar och efter de signaler vi får av människor. Barnomsorg är ett kommunalt uppdrag och ansvar. Det är inte kyrkans ansvar att bedriva barnomsorg för dem som upplever att kommunen inte kan tillfredsställa deras behov.
Att föräldrarna och barnen som "drabbas" av mina beslut är djupt besvikna och ledsna, har jag full förståelse för. Jag vet att det varit en väl genomförd, uppskattad och viktig verksamhet för dessa barn och deras föräldrar. Mitt beslut att omfördela våra resurser har ingenting med kvaliteten eller nyttan av "Kyrkis", att göra. Det handlar om att använda våra gemensamma resurser så att de kommer så många som möjligt till nytta och glädje.
Beslutet meddelades föräldrarna vid ett möte i slutet av januari månad. Självklart är barnen tillsammans med sina föräldrar även i fortsättningen, välkomna till församlingens öppna verksamheter.
Järfälla församling vill vara en öppen församling där alla ska ha möjlighet att ta del av våra verksamheter.
Hej Krister.Ja vissa journalister skyr inga medel för att få fram "sensationer".Vore jag förälder så skulle jag nog vända mig direkt till kyrkan i detta fall för att få det hela utrett.Sant som du skriver så är ju inte "kyrkis"i första hand tänkt som barnomsorg,men visst har väl SV Kyrkan numera rätt att starta förskolor/dagis och få offentliga medel för detta?/Petter
SvaraRaderaHej Petter och tack för din kommentar.
RaderaDet är nog inte ovanligt att journalister i lokala media, "drömmer" om det stora scoopet. Varje artikel är en möjlighet till det.
Föräldrarna har kontaktat mig, men mina svar har inte varit de, dem önskar. Jag tror att det är därför de kontaktat lokaltidningen.
Att använda mer än 35 % av våra resurser, på mindre än 1 % av barnen i församlingen, är i mina ögon inte försvarbart. Det kommunicerar inte den kyrkosyn, jag företräder.
Vi skulle kunna starta förskola med kommunala medel, men det är inte något våra förtroendevalda önskat eller vill. Jag hade planer på det tidigare, men nu är det inte aktuellt.
Dock skulle vi aldrig kunna få kommunala medel för att bedriva "Kyrkis", eftersom det inte är verksamhet som ligger inom barnomsorgens ansvarsområde. De föräldrar som valt att inte anmäla sina barn till den verksamhet som faller inom kommunens ansvar, har gjort ett val som de inte får kommunens stöd för. Det innebär att vi inte heller kan få stöd för det.
Det är också viktigt att förstå att Svenska kyrkan själv har att besluta vilka verksamheter man bedriver och vilka målgrupper man riktar sig mot.
Vi måste bedriva gudstjänster, kyrkliga handlingar och konfirmandundervisning, i övrigt bestämmer vi själva vad vi ska göra och till vem vi vill rikta oss.
Vi vill vara en församling som riktar sig till så många som möjligt och där alla har möjlighet att ta del av vår verksamhet.
Utan att vara insatt i de lokala förhållanden verkar det ändå vara en rimlig prioritering. Att däremot ha en öppen förskola där föräldrar med barn kan komma till kyrkan, barnen kan leka av sig och man kan prata med andra förälder och folk från kyrkan över en fika - det är mycket kontaktskapande. När jag var pappaledig gick jag gärna till den öppna förskolan här i Gideonsbergsyrkan (Svenska Kyrkan) som ligger nära.
SvaraRaderaHej Thorsten och tack för din kommentar.
RaderaDet är självklart inget enkelt eller lätt beslut att lägga ner en uppskattad verksamhet. Det har varit en lång väg och många samtal med verksamhetsansvariga och den ansvariga chefen. Till slut har vi bottnat i att vi vill försöka nå fler människor på ett enklare och öppnare sätt.
Jag har också under flera år gjort en omvärldsanalys kring vad människor önskar och efterfrågar. Visst är det så att några föräldrar och barn har behov och efterfrågar "Kyrkis", men när jag ser över våra resurser och vad vi uppnår med dem, har jag kommit fram till att vi måste våga prova något nytt.
Jag vill inte i detta forum göra någon ekonomisk analys av kostnader och nyckeltal, utan kan bara konstatera att för de resurser vi använder för att nå en handfull barn och deras föräldrar, så kan vi nå så många fler. Vi kan också möta nya grupper som efterfrågar kyrklig verksamhet.
Det är många föräldrar som vittnar om samma sak som du gör. Vi hoppas nu kunna möta fler som har samma behov som du hade.
Ha en fortsatt trevlig helg.
Krister