lördag 12 maj 2012

Melodikrysset vecka 19 - 2012

Nu är vi tillbaka i husvagnen efter en regnig dag på Kolmårdens djurpark. Vi har sett delfinshowen två gånger, åkt Safari-linbanan, tittat på en säluppvisning och sett djur av alla de slag. Medan min fru och mina döttrar badar bastu, kastar jag mig över datorn för att lyssna till melodikrysset via nätet och försöka lösa veckans kryss.

Mitt förslag till lösning på dagens kryss ser ut så här:

L 1 och L 4: Eldeman börjar med en sång där Sigge Fürst och Thoge Skogman sjunger tillsammans. Jag tror att den heter; "Hjälp till att göra ett roligare Sverige".

V 7: I; "Mälarö kyrka", sjunger man om en pojke som spelar orgel. Ett instrument jag har glädjen att få lyssna till varje vecka, vid dop, vigslar, begravningar och gudstjänster. Om jag inte minns fel så är det Sven Lindahl som komponerat denna vackra musik.

L 2: Den som gjort; "Mitt bästa för mig", är Pugh Rogefeldt. Här framfördes den av gruppen; "Grymlings", i vilken han ingick.

L 3: "Hotel California", är väl en av de mest kända sångerna från 1970-talet? Vanligen framförs den inte instrumentalt, utan av "The Eagles". I mina sena tonår var denna sång "ett måste", vid alla fester.

V 14: "Show me heaven", var en låt som Lili och Susie tävlade med i melodifestivalen 2009. Men den version som framfördes här, och som var med i filmen; "Day of thunder", sjöngs av Maria McKee. En riktigt känslosam och finstämd sång.

L 11: I Bellmans sång, som vi här hörde instrumentalt, vänder man sig till; "Ulla, min Ulla..."

V 10: "Främling", som Carola vann melodifestivalen med 1983, framfördes här på piano. I flertal blir det främlingar.

V 12: Det var bara någon vecka sedan Eldeman hade med; "Euphoria", men det kanske ingår i lanseringen inför ESC? Det är i alla fall Loreen som sjunger den. Att hon vann årets melodifestival med detta bidrag är väl överflödigt att skriva? Undrar om hon får lika trevligt i Baku, som jag hade då jag ofrivilligt mellanlandade där, i början av december 2005, på väg till Mazar-i-Sharif, i norra Afghanistan.

V 13: Det var länge sedan Evert Taube var med i melodikrysset. Ett långt tag var det en Taube-fråga varje vecka. Här var det ytterligare en instrumental illustration till en fråga. "Så skimrande var aldrig havet", framfördes av en kvartett. En mycket vacker melodi som ofta är önskad på begravningsgudstjänster.

L 8: I orignalet sjöng Mickael Rickfors; "Jag ska köpa vingar för pengarna". Den var populär samtidigt som JAS flög sina första provturer. Ett vanligt skämt var att han sjöng om världens dyraste jordfräs, efter att JAS kraschat vid landningen. Tur att piloten klarade sig oskadd.

V 9 och V 6: "Sloop John B", fick på svenska texten; "Jag hade en gång en båt. Med segel, och ruff och köl". Jag minns när min syster och hennes kompis skulle framföra denna sång, med text av Cornelis, då vi var på sommarkollo. Det kom inte ett ord över deras läppar, bara hysteriskt och nervöst fnitter.

L 5: "Round the back of the Arches", fick på svenska titeln; "Ett glas öl", när Hasse Alfredsson framförde den. Denna fråga var med någon gång förra året, om jag inte minns fel.

V 1: Ytterligare en fråga, hämtad från årets melodifestival. "Baby doll", med gruppen; "Top Cats". De var även med i förra årets melodifestival, dock med en annan låt, även om jag har svårt att höra skillnaden.

Dagens kryss, var inte särskilt svårt, men jag vet inte vad titeln på Bellmans visa om Ulla, har för titel.

Jag önskar er alla en fortsatt trevlig helg. Här i Kolmården tittade solen fram strax efter kl. 18.00, och jag hoppas att den håller sig kvar.

4 kommentarer:

 1. Jag hann inte heller vara in på datorn under utsändningen. Jag torkade fönster och sedan kom det telefonsamtal från en vän som inte hittade telefonnumret till hemtjänsten och då tappade jag bort mig, men kunde lösa resten på reprisen och sedan googlade på Maria McKee. Annars har det varit fint här uppe i Västerbotten har räfsat på tomten idag. Många hälsningar från M.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej M. Ibland kommer det andra saker emellan, även om jag försöker undvika det. Lördagar mellan 10.00 och 11.00 är den enda tid på hela veckan då jag inte svarar i telefon.

   Skönt att det blivit så mycket vår att du kan räfsa tomten.

   Många hälsningar från ett soligt Stockholm.

   Radera
 2. Med anledning av Ulla min Ulla .... så tror jag att den inte har någon annan titel än Fredmans epistel No 71. / Vänligen Gun - fd Järfällabo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gun och tusen tack för hjälpen.

   Jag önskar dig en riktigt fin helg.

   Med vänliga hälsningar

   Krister, också fd Järfällabo

   Radera