söndag 20 september 2009

Vår egen prost

I dag har Järfälla fått sin egen prost. Per Lundblad har efter drygt 30 år som kyrkoherde utsetts till prost honoris causa av biskop Caroline. Att bli hedersprost är inget som man kan kräva, begära, önska eller ansöka om. Det är något som biskopen utser på egen hand, till de präster som hon anser vara förtjänta av det.

I högmässan, som firades i Järfälla kyrka i dag, utsåg biskopen Per till hedersprost. Att bli hedersprost är något av det finaste som kan hända en präst. Biskopen har utsett Per till hedersprost för alla de år han tjänstgjort i Järfälla som präst, varav de flesta varit som kyrkoherde, först i Järfälla församling och sedan i Barkarby församling.

Som "nya" Järfälla församlings första kyrkoherde känns det stort och fint att få tjänstgöra tillsammans med, min nya prost Per, som var "gamla" Järfälla församlings sista kyrkoherde.

Vi firade en stämningsfull gudstjänst där biskopen var celebrant, Per predikade och jag själv var liturg. Kyrkokören sjöng vackra sånger och stämningen var den allra bästa. Efter gudstjänsten hade vi samkväm i församlingssalen där Per hedrades på vederbörligt sätt.

Det var en fin dag som jag kommer att minnas för lång tid framöver.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med, det var väldigt fint med församlingsbor, anställda, släkt och vänner i en fullsatt kyrka. Till och med vädret var det bästa tänkbara. /Wi

    SvaraRadera
  2. Håller med, det var mycket vackert och stämningsfullt,fint att få vara med och hedra Per på detta sätt.

    La Contessanna

    SvaraRadera