tisdag 14 december 2010

Kejsaren är naken

HC Andersen, den berömda danska författaren, har skrivet många sagor som ger oss nycklar i vår vardag. Just nu läser jag hans bok; "Kejsarens nya kläder". I boken låtsas alla att Kejsaren har fått nya kläder, trots att de vet att han inte har några kläder alls. Allting går bra, tills en liten pojke skriker; "Kejsaren är naken". Då rasar allas illusioner och sanningen blir tydlig för alla dem som ljugit.

Denna vecka firar vi "Johannes döparen". Han var som den lilla pojken i sagan. Han såg, tolkade, satte ord på och hittade förklaring till det som hände i hans omgivning. Han var vad vi kallar en profet. När jag var liten så trodde jag att en profet var någon som kunde se in i framtiden, men numera har jag lärt mig att en profet är den som ser, tolkar, sätter ord på och förklara företeelser i sin samtid. Dessutom har profeten en förmåga att tala om vilka konsekvenser samtiden får för framtiden.

En visionär har ingen chans att förverkliga sina visioner om han/hon inte får hjälp och stöd av en profet. Vilka drömmar man än har om framtiden, så riskerar de att falla platt till marken om man inte utgår från den sanning som man lever och befinner sig i.

En profet är den som uttalar obehagliga sanningar om sin samtid. Johannes var en sådan. Han kallar människor för huggormsyngel och han talar om för dem vad de gör för fel. Men han talar också om för dem hur de ska förbättra sig, och att det finns en framtid. Hur den ser ut är det Jesus som ska visa.

Med tanke på detta så är det inte konstigt att den lilla pojken blev åthutad och Johannes blev halshuggen. Jesus själv säger ju att ingen kan bli profet i sin hemstad.

5 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte14 december 2010 22:30

  Nobelpristagaren i fysik identifierade en hel radda nakna kejsare på bara fem minuter, en profet i vår tid:
  http://svtplay.se/v/2265592/fysikpristagarens_tal

  SvaraRadera
 2. God morgon Thorsten och tack för din kommentar.

  Det ska bli ett nöje att titta på hans tal.

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  SvaraRadera
 3. Intressant inlägg-igen. Jag trodde, precis som du tidigare, att en profet förutsåg framtiden. Nu förstår jag efter ditt inlägg varför man aldrig kan bli profet i sin egen stad;-)
  Det som jag funderar på dock är varför "sanningen" är obehaglig?Det är ju inte förrän vi kan se "sanningen" som vi kan göra något åt den. Otaliga är de som försökt få med sig människor under sin levnadstid men som först efter de dött fått upprättelse.Rädsla från omgivningen om förändring?Att jag själv måste göra något åt saken när jag ser den?För om jag blundar så kan jag låtsa leva vidare i en värld där jag inte behöver reagera..ditt inlägg väcker många tankar och kom precis i en tid då jag själv känner mig lite som en "profet" men också som en budbärare som man gärna skjuter;-)Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 4. Hej Mia och tack för din kommentar.

  Budbärare och profeten bär ofta samma budskap.

  Jag tror att människor eller grupper lever i en lögn eller låtsasvärld, därför att de tjänar något på det. Obehaget att bli avslöjad är så starkt att man gör allt vad man kan för att inte bli upptäckt. Det kan vara så att man dragit stora fördelar av att bidra till eller förstärka en lögn. Jag tror helt enkelt inte att de vill förändra någonting - de upplever att de har det bra precis så som det är.

  Precis som du så har jag väldigt svårt att förstå hur en människa, eller en grupp människor kan leva i en illusion, men tyvärr har jag sett det på nära håll. Oftast är det väl människor som av någon anledning är rädda och saknar tillit. Rädda att inte duga, att inte platsa, att inte vara bra nog osv.

  Det kräver så oerhört lång tid att få en sådan människa eller grupp att ändra förhållningssätt, för hur ska de kunna lita på något de aldrig upplevt?

  Enklast förstår man nog fenomenet om man studerar en dysfunktionell familj. Att ljuga och förvränga sanningen har blivit ett sätt och en förutsättning för att klara livet. När något barn i familjen påpekar att något är fel, blir det barnen en syndabock...

  Det finns dysfunktionella individer, personer, grupper, arbetsplatser, föreningar etc. Den som kommer med "sanningen" blir ofta den som får skulden för alla problem. "Om du inte sagt som du gjorde, då hade allt varit som förr..."

  Jag önskar även dig en trevlig kväll.

  Krister

  SvaraRadera
 5. God kväll Thorsten!

  Nu har jag sett talet från Nobelpristagaren i fysik. I sanning en profet...

  God kväll!

  Krister

  SvaraRadera