lördag 21 maj 2011

Melodikrysset vecka 20 - 2011

God förmiddag alla melodikryssare.

Denna lördag har jag precis som alla andra lördagar, följt mina rutiner. Den enda skillnaden är att jag i dag, sov ovanligt länge. Min yngsta dotter väckte mig inte vid 05.30 som hon brukar, hon sov ända till 07.30. När vi kom hem i går kväll efter att ha varit på buffé i Maria kyrka var hon så uppspelt att hon inte kunde somna.

Hela vägen hem satt hon och sjöng i bilen. Det märktes att hon tyckte att det var spännande att få vara med och träffa våra vänner från Tallinn. Även om hon inte förstår engelska och dessutom inte uppskattade den afrikanska menyn, kände hon sig stor när hon fick vara med.

I dag har vi vackert väder i Stockholm. Det är återigen strålande solsken och en klarblå himmel. Temperaturen är redan uppe på 15 grader.

I dag har jag följande förslag till lösning, på veckans melodikryss:

L 1: Musiken som Eldeman börjar med är hämtad från filmen; "Titanic". En riktigt bra film som väcker många känslor. Det var Celine Dion som sjöng; "My heart will go on".

V 8: Vi fick höra ett exempel på en snapsvisa, men det passar inte in så rätt svar måste vara nubbevisa. Den visa vi hörde brukar ha texten; "När gäddorna leker i vik och vass och solen går ner bakom Sjöbloms dass, ja då är det vår". Dock tror jag inte att det är Tittis dass man syftar på.

L 9, L 13 och L 5: Visst var det en instrumental version av; "Swing it magistern"? Det var Alice Babs som gjorde den känd en gång i tiden. Filmen utspelar sig i en skola. När jag var liten tyckte jag att detta var en riktigt bra sång.

L 4: Den som sjöng; "Fröken ur sång", var ingen mindre än Alice Babs dotter, Titti Sjöblom. Hon var i många år engagerad som fältartist. Jag tror faktiskt att hon var ansvarig för dem under en tid.

V 7: Jag hörde inte hela frågan på grund av ett trafikmeddelande. Det lät som musiken till; "På spåret", vilken har varit med förr. Den heter; "Köbenhavns jernbanedampgalop". Det som passeras är väl en och annan tågstation?

V 12 och V 6: MA Numminen "sjöng"; "Far jag kan inte få upp min kokosnöt". Det är från början en engelsk visa, som Povel Ramel skrivet svensk text till. Melodin har varit med flera gånger de senaste åren, fast med olika frågor och svar.

L 2: Vi fick lyssna till; "Somewhere over the rainbow", i en instrumental version på ett instrument, som jag inte kan placera. Det var Judy Garland som sjöng den i filmen; "Trollkarlen från Oz". Naturfenomenet som det frågas efter är alltså regnbågar. Eldeman hjälpte mig med att den spelades på mandolin.

V 14: Lisa Ekdal sjöng duett med, Rod Stewart i; "Where or when".

L 3: Äntligen fick vi lyssna till Glenn Millers klassiker; "In the mood". I mitt tycke den absolut bästa melodin i sin genre. Hasse och Tage gjorde en svensk text till den, med titeln; "Vad är mod".

V 1: "Eurovision song contest" bidraget som Eldeman spelade, tävlade för Turkiet 2003. Det var Sertab Erener som framförde; "Eweryway that I can".

V 10: Jag missade frågan helt. Jag får vänta till snabbgenomgången. Nu hörde jag att det var; "Georgia (on my mind)", som spelades på gitarr.

L 11: Musiken är hämtad från filmen; "Top gun". En riktig klassiker som jag sett många gånger. "Take my breath away", är en romantisk melodi som spelades som sista dansen på den tid jag besökte dansställen. Första gången jag såg filmen, är den enda gång jag önskat att jag hade uniform på mig, då jag var på bio.

V 15: Vi fick höra en av Roy Orbisons klassiker, fast på svenska. I original heter den; "You got it". "Det får du", framfördes här av Lisbet Jagedal och Pools orkester.

Nu måste jag koncentrera mig på snabbgenomgången så att jag hittar svaret till V 10. Jag tror att jag klarade den.

Dagens kryss var inte heller så svårt. Det största problemet är alla trafikmeddelande. Är det någon som vet hur man ställer in en vanlig radio för att slippa dem?

Jag önskar alla läsare en trevlig helg.

17 kommentarer:

  1. V7 är tågstation

    SvaraRadera
  2. Det stämmer v7 Tågstation//Elisabeth/Kristina

    SvaraRadera
  3. L2 blir regnbågar

    SvaraRadera
  4. v1 blir nog turkiet och
    l3 in the mood

    SvaraRadera
  5. V 14 Where or when Rod Stewart

    SvaraRadera
  6. V10 blir Georgia

    SvaraRadera
  7. V10 Eldeman frågade efter en geografisk plats. Georgia??

    SvaraRadera
  8. V 10, flicknamn eller geografisk plats, alltså Georgia som anonym redan har skrivit ovan.

    SvaraRadera
  9. L 10 är GERORGIA.
    Ett tjejnamn och en geografisk plats

    MVH Suzanne

    SvaraRadera
  10. Tack för hjälpen igen=) Det mesta kunde jag med lite hjälp av min man men det är alltid kul att få det bekräftat på denna sida =)
    // Monica ( En äkta Tornedalning)

    SvaraRadera
  11. Ha en bra helg alla melodivänner. Tack för ännu en rolig lördagsförmiddag :) Mvh Elisabeth/Kristina (Mor/Dotter )

    SvaraRadera
  12. Det brukar finnas en knapp för on eller off för trafikmeddelande men då ska radion vara hyffsat ny.

    SvaraRadera
  13. Hej Anonyma, Elisabeth, Kristina, Ligander, Moqui, Suzanne och Monica.

    Tusen tack för era kommentarer, er hjälp och ert stöd.

    Kul att Anonym kunde förutse Turkiet och In the mood, innan frågorna ställdes.

    Min radio är säkert 20 år gammal, så det finns ingen knapp att stänga av trafikmeddelande. Jag har det i bilen, men då vill jag ju höra dem. Senast i går kväll hjälpte trafikmeddelande mig att välja mig en snabbare väg, när jag körde till jobbet.

    Jag tackar också för en trevlig och rolig lördag förmiddag. Nu ska familjen åka in till stan för att njuta av det vackra vädret.

    Trevlig helg.

    Krister

    SvaraRadera