söndag 12 juni 2011

Pingstdagen - Hjärtats dag

Efter en veckas semester är jag åter i bostaden i Stockholm.

I dag firar vi Pingstdagen, vilket är den dag då människor åter började förstå varandras språk. I Gamla Testamentet, innan Babels torn, verkar det ha funnits en tid då alla människor talade samma språk. Men då människan trodde att de kunde klara sig utan Gud och började bygga ett torn upp till himmelen, förvirrade Gud människan, genom att göra så att vi inte längre förstod varandra.

Det nya språket som kom under den första Pingsten var varken grekiska, latin, engelska, spanska eller esperanto, utan det var kärlekens språk. Kärlekens språk är inget talat språk, vilket innebär att man inte behöver gå på någon språkkurs för att lära sig det. Kärlekens språk är handlingens språk. Dess grammatik är goda gärningar mot andra människor. Verb består av ögonkontakt, en vänlig och hjälpsam hand och tjänstvilliga fötter. Adjektiven består av vänliga leende och uppmuntrande gester.

För många år sedan lyssnade jag till en föreläsning som en dansk clown höll. Han hade tjänstgjort över 30 år på en sovjetisk statscirkus. Utan att kunna ett ord ryska hade han i tre decennier roat människor i hela Sovjetunionen.

Han hade en devis som hade fungerat för honom under alla år, i en miljö och kultur som han inte var uppväxt i, och för människor vars språk han varken talade eller förstod. Han sa:

"En människa kan missförstå dina ord och dina handlingar,
men de kan aldrig missförstå ditt hjärta".

För mig innehåller clownens ord, hela Pingstens budskap. Det finns ett språk som vi alla förstår och det är goda handlingar, men de måste komma från hjärtat, annars kan de missförstås.

5 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte13 juni 2011 08:38

  Pingst är en tyvärr förbisedd viktig helg i kyrkoåret, ännu mera efter att ha blivit rumphuggen där Pingstmåndagen som gav en pålitlig långhelg, byttes mot veckodagshoppjerkan Nationaldagen 6/6, som känns påklistrad. Det hade varit bättre att behålla Pingstmåndagen och förklara Midsommardagen vara Sveriges Nationaldag!

  SvaraRadera
 2. Ja, pingsten har kommit bort lite. Men jag var i Viksjö kyrka med Gunnar och det var en fin dag. Samtalsgruppen med honom hade sk avslutning på em.Det kändes pingst. Annars kan jag nästan hålla med Thorsten.Raili

  SvaraRadera
 3. Hej Thorsten och Raili och tack för era kommentarer.

  Jag delar också er uppfattning att något hänt med Pingsten sedan annandagen togs bort som helgdag. På något sätt har Pingsten blivit en helg som vilken som helst.

  Dock tror jag att vi som kyrka måste anstränga oss för att Pingsten ska få den särställning som den förtjänar. Exakt vad vi ska göra vet jag inte, men jag är övertygad om att vi tillsammans kommer på vad och hur vi ska agera för att "vinna" tillbaka Pingsten som den viktiga del av kyrkoåret den är.

  Vad bra att ni hade en fin Pingstdag i Viksjö kyrka. Själv satt jag i bilen i 7 timmar för att hinna hem till dagens löneförhandlingar.

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  SvaraRadera
 4. På Tyska går det också:

  http://www.youtube.com/watch?v=AsSEzMGr1Y8

  texten finner du under Visa mer

  Det här är riktigt bra!

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym.

  Precis som du skriver, så går det bra även på tyska.

  Trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera