onsdag 10 augusti 2011

Himlen på jorden

I alla tider har vi människor försökt att närma oss det gudomliga. Vi är präglade av bilden att det gudomliga och Gud, har sin geografiska plats i himlen. Himlen symboliserar Gud och det fullkomliga, och jorden symboliserar det mänskliga och ofullkomliga.

Det är inte konstigt att vi upplevt och upplever att vi kommer nära Gud, då vi är uppe på ett berg. På berget står vi med fötterna på jorden och med huvudet i himlen. I vår strävan att nå Gud, har vi försökt nå himlen, eller att dra ner himlen till jorden.

I söndagens evangelietext fick vi följa med Jesus upp på förklaringsberget, där Gud förhärligade honom genom att säga: "Detta är min son, den utvalde. Lyssna till honom".

På berget syntes, tillsammans med Jesus, två andra bibliska personer, Mose och Elia. Även de blev förklarade - det vill säga att deras uppdrag och uppdragsgivare framträdde - på ett berg. Mose mottog de två budtavlorna på ett berg och Elia mötte Gud på ett berg, i form av en stilla susning.

I och med att Jesus blev förklarad och förhärligad, så behöver vi inte längre sträva efter att fysiskt nå himlen. Vi behöver inte heller försöka dra ner himlen till oss. Jesus själv är länken mellan himmel och jord. Genom Jesus har gränsen mellan himmel och jord tagits bort. Himlen, det gudomliga och Gud, har genom Jesus stigit ner till jorden. Vi kan möta Gud här på jorden, mitt i det djupt mänskliga och ofullkomliga.

Redan i dag kan du möta himlen, här på jorden. Fast vi inte alltid kan se det och har svårt att tro på det, så är Gud mitt ibland oss. Du kan möta Jesus i dina medmänniskor. I deras ögon, leende och händer. Det vi behöver göra är att ta till oss den kunskapen i en vilja att tro.

Till vår hjälp har vi fått bibelns berättelser, böner och psalmer. Genom dem kan vi pröva det vi upplever och omvandla våra upplevelser till erfarenheter. Oftast är det först i "backspegeln", som vi märker att det var himlen vi mötte.

Psalm 303: (text B Setterlind)

1
"Det finns en väg till himmelen, en väg till Guds Jerusalem,
den vägen är den helga tron på Jesus Krist, Guds egen son".

2
"Det finns en väg till Herrens bön, som Jesus själv den strålar skön.
Vad ingen sett, vad ingen hört, det har Han in i tiden fört".

3
"Och vill du själv den vägen gå, så är Hans ord att lita på,
men tvivla ej, allenast tro - det finns en bro från tro till ro".

4
"Den finns en väg till himmelen, en väg till Guds Jerusalem,
den börjar här, den börjar nu, var än den går, den går till Gud".

2 kommentarer:

 1. Åh, en av mina favoritpsalmer. En av många men en som jag ständigt återkommer till.

  Mvh Eva

  SvaraRadera
 2. Hej Eva och tack för din kommentar.

  Det är också en av mina favoritpsalmer.

  Mvh Krister

  SvaraRadera