onsdag 19 oktober 2011

Hur mår du? - Äntligen är den här!!!

Någon gång under natten mellan tisdag och onsdag, blev vår iPhone app, äntligen tillgänglig på App-store. Appen har varit klar sedan mitten av maj, men vi har haft problem med att få den godkänd av Apple.

"Hur mår du?" är en enkel applikation som går att koppla samman med Facebook. Man kan varje dag svara på frågor om hur man mår, genom att välja en känsla och ett behov som man just nu har. Vill man, kan man lägga till en kommentar.

Det går att dela med sig av sitt svar till vänner på Facebook, eller så behåller man svaret för sig själv. När man svarat på hur man mår, under ett par dagar, då ser man förmodligen en tendens i sitt mående. I historiken över hur jag mår, kanske jag kommer till någon insikt om mig själv?

Man kan också se hur andra som varit inne på appen, mår. Antingen kan man se hur andra mår i allmänhet, eller välja att se hur de som bor i ett specifikt område eller i sin närhet, har det. Det går också att stötta andra, genom att lämna ett hjärta till dem.

Slutligen så hittar man kontaktuppgifter till Svenska kyrkan i Järfälla, och man kan man följa församlingen via Twitter, genom vår iPhone app.

Är du nyfiken och vill prova vår app; "Hur mår du?". Gå till App-store via nedanstående länk:

6 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte20 oktober 2011 09:29

  Även om det känns lockande att testa det här kommer jag aldrig att gå med i Facebook:
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/10/19/finns-det-hopp-f-r-integriteten
  Och visserligen har vi numera Iphone i stället för fast telefon på jobbet (suck), men det enda jag fixar på den än så länge är ringa och svara...
  Men det betyder inte att jag är emot att kyrkan är med i den tekniska utvecklingen, de finns ju många som inte är stofiler som jag...

  SvaraRadera
 2. Är det en form av jourhavande medmänniska som svarar om jag mår dåligt? Eller bara detta att jag får "skriva av mig"? Kan andra se hur jag mår? Är det de som är meningen, så att de kan gå in och trösta och peppa? Mina frågor avslöjar väl att jag inte har särkilt stort förtroende för nätets alla nymodigheter. Ingenting kan som jag ser det konkurrera med den lilla gruppens stilla dialog eller två människors lågmälda djupborrande i livetsmysterier.

  SvaraRadera
 3. Hej Thorsten och Ulf. Tack för era kommentarer.

  Thorsten - jag tror inte för ett ögonblick att du är en stofil. Jag är inte någon hejare på tekniska saker och använder säkert bara någon procent av min dators förmåga, min i-Phones kapacitet och min i-Pads möjligheter.

  Ulf - Det är ingen form av jourhavande medmänniska. Idén bakom appen är att få unga människor att uttrycka hur de mår och att det ska finnas ett forum där någon bryr sig. Om inte annat så blir man kanske själv uppmärksam på hur man mår eller på att man skulle behöva prata med någon. Man kan gå in och peppa varandra och man kan dela med sig av hur man mår både på appen och på Facebook.

  Självklart kan appen inte ersätta den lilla trygga gruppen, eller mötet mellan två människor, men den kanske kan vara första steget mot att våga möta en annan människa eller gå med i en grupp? Kanske kan den motivera någon att ta ett steg till?

  Att jag tycker det är viktigt att vi som kyrka finns med i sociala medier handlar om orden: "Tala med bönder på bönders vis och med lärda män på latin". Vi måste försöka kommunicera kyrkans budskap med människor via de kommunikationskanaler som de använder dagligen och på ett språk som de förstår.

  Jag ser också Paulus ord i Första Korinthierbrevet kap 9: 19-27 som en ledstjärna för hur församlingen ska agera för att nå ut med evangeliet.

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  SvaraRadera
 4. Kul att ni gjort en app. Den är bara enormt lik Filadelfiakyrkans app "Frid i själen" som utgår från frågan "Hur mår du?" (känns det igen?) som kom ut för några månader sedan.

  http://itunes.apple.com/se/app/frid-i-sjalen/id461532311?mt=8

  SvaraRadera
 5. Hej Anna!
  Vi känner till Filadelfiakyrkans app "Frid i själen". Vi såg den när vår egen app äntligen blev godkänd av AppStore. I och med att vi har haft vår app för godkännande hos AppStore sedan i maj, kände vi dock ingen anledning att dra tillbaka "Hur mår du?" och döpa om den.

  Det finns absolut likheter mellan våra appar. Det finns också skillnader och jag ser inte att våra appar riktigt konkurrerar med varandra. Snarare kompletterar och det är ju bara roligt.

  Vårt syfte är att alla, troende som icke-troende, människor av andra religioner eller övertygelser, ska vilja använda appen för att logga sitt humör. I och med att man ombeds välja ett behov kopplat till sitt humör tror vi att man också kan få hjälp med att reflektera över sitt mående. Det finns en anledning till varför man är glad, känner sig ensam, lycklig eller hjälplös.

  Har du ytterligare funderingar kring detta får du gärna kontakta mig: jiang.millington@svenskakyrkan.se

  Med vänliga hälsningar

  Jiang Millington
  Informatör
  Svenska kyrkan i Järfälla

  SvaraRadera
 6. Hej Anna och tack för din kommentar.

  Jag har bett vår informatör och den som var ansvarig för framtagandet av vår app att svara på ditt inlägg, eftersom jag inte har alla detaljkunskaper.

  Det jag vet, är att då vi startade projektet för ett drygt år sedan, fanns det ingen app som påminde om "Hur mår du" - appen. Vi hade en referensgrupp bestående av olika personer som svarade på frågor kring vad de skulle önska för något av en app. Resultatet är den app som vi nu lanserat.

  Det fanns inte heller någon app som liknade vår, då den var klar i mitten av maj månad detta år. Vi har försökt att få vår app lanserad sedan dess och vi hade planerat in en stor releasefest i början av juni, som vi tyvärr fick ställa in.

  När jag nu laddat ner er app, så ser jag att det finns en del likheter, men också skillnader. Som jag ser det så är alla likheter en ren tillfällighet. Kanske beror de på att vi gjort en likadan research innan framtagandet?

  Det är min förhoppning att vi inte ska se varandra, som konkurrenter utan snarare som komplement till varandra.

  Kanske ska vi samarbeta? Eller kanske ska vi träffas för att vi inte ska utveckla våra appar på samma sätt?

  Du är varmt välkommen att ta kontakt med mig eller Jiang.

  Tack Jiang för att du svarat.

  Med vänliga hälsningar Krister

  SvaraRadera