lördag 22 oktober 2011

Melodikrysset vecka 42 - 2011

God förmiddag alla melodikryssare!

Denna gråmulna och regniga oktoberlördag, sitter jag återigen vid matsalsbordet hemma i Rågsved, för att försöka lösa melodikrysset. Denna helg har jag inga arbetsuppgifter som är inplanerade, så om det inte händer något akut, är jag ledig både lördag och söndag.

(Det har varit en fantastisk vecka på jobbet. Vår iPhone applikation är lanserad och uppmärksammad och jag har fått de första exemplaren av vår nya församlingstidning. Nästa vecka kommer den i brevlådan till de 29 000 hushållen i Järfälla. Jag har också varit med på arbetslagsutveckling för ett av församlingens arbetslag och deltagit i vårt projekt; "Sunda arbetsplatser". Dessutom har arbetet med församlingsinstruktionen gått in i fas 3, genom att jag fördelat uppgifter till dem som är sammankallande i de olika grupperna. Ett besök på Täbys nya kyrkogård tillsammans med Kyrkogårdsutskottet är också en av de saker jag gjort i veckan. Min arbetsvecka avslutades med att jag hade förmånen att få leda två begravningsgudstjänster i går.)

Förra veckan lämnade jag ett felaktigt svar. "Fjäril vingad", ingår i Fredmans sånger och inte i Fredmans epistlar.

Mitt förslag i dag, ser ut så här:

L 5: Eldeman börjar med en välkänd melodi; "Nordsjön", eller "Gamla Nordsjön". Jag tror att det var Harry Brandelius som gjorde den känd.

V 4: Musiken är hämtad från filmen; "Mandomsprovet". "Simon and Garfunkel" var artisterna som sjöng; "Mrs Robinson". Den var med på den första LP-skivan jag köpte. En otroligt duktig duett som gjort många fina sånger. Filmen var också ganska bra.

L 3: Jag kände först inte igen; "Mitt sommarlov". Visst var det Anita Hegerland som sjöng den i original? Då jag var liten var detta en av alla sånger vi sjöng i bilen, då vi åkte på semester. Anita ser fram emot lovet.

L 1: Vilken lördag. Eldeman spelar en av mina ungdomsfavoriter; "Living next door to, Alice", med Smokie. Detta var en obligatorisk sång på fester och skoldanser. Jag köpte samlingsalbumet på CD, för något år sedan bara för den här sången. Vem av oss har inte skanderat med i live-inspelningen; "Who the f--k is Alice?"

V 6: Ytterligare en gammal nostalgisk sång. "Ska vi plocka körsbär i min trädgård?". Visst var den med i melodifestivalen under sjuttiotalet? Jag tror att sångerskan hette Ann-Christine Bärnsten.

L 10 och L 7: David Bowie, sjöng; "Let´s dance". Även om han är en av de absolut största popartisterna, så har han aldrig tillhört någon av mina favoriter. Dock har han gjort många bra sånger, detta är en av dem.

V 13: Vi fick lyssna till en instrumental version av Edvard Perssons; "Jag har bott vid en landsväg i hela mitt liv". När jag var liten då brukade vi skoja om att detta är den enda sång som handlar om Botvid.

V 9: "Han är kung", med Eva Eastwood har varit med tidigare i melodikrysset. Egentligen heter hon Eva Östlund.

L 2: Ännu mer musik från min ungdom. "Regnet det bara öser ner", var populär med Siw Malmkvist och spelades ofta på radion under min uppväxt. Den har varit med i flera olika filmer.

V 11: Caroline af Ugglas var med i melodifestivalen 2009, med; "Snälla, snälla". I mitt tycke det bästa bidraget det året. Tyvärr vann hon inte utan kom på en hedrande andraplats.

V 8: Det blir lite vårkänslor och tankar på Valborg, när jag lyssnar till; "Vintern rasat ut, bland våra fjällar". Jag gillar den bäst med OD kören. Sångens titel är egentligen; "Längtan till landet".

L 12: Att det var Bo Kaspers orkester som sjöng, det hörde jag direkt. Men jag vet inte vad sången heter. Kan den heta; "Morgonfågel"?

V 12: Precis som förra veckan, är sista frågan väldigt svår. Jag har inte behövt googla på hela programmet och nu vet jag inte vad jag ska googla på. Det enda ord som kommer till mig är bröder. Det passar dessutom in. Jag chansar på att rätt svar ska vara bröder, men jag vet inte riktigt varför. När Eldeman säger att det är en Bellman pastisch, då tror jag att min chansning är rätt. Efter att ha googlat en stund så hittar jag en Povel Ramel sång som har titeln; "Törstige bröder", kan det har varit den? Av Håkan och Inger, får jag bekräftat att det min chansning var rätt. Dock vet jag inte om sången heter "Törstige" eller "Torstige". Tack för hjälpen Håkan och Inger.

Jag önskar alla läsare en riktigt trevlig helg.

7 kommentarer:

 1. Här i Västerbotten kom det nyss snöblandat regn. Inte kul. Man tycker alltid att det ska vara höst lite längre. Var liksom du på begravning igår. En vän som dog alltför tidigt. Det blev en mycket fin högtid.

  SvaraRadera
 2. Lodrätt 12 måste vara Bo Kaspers orkester, denna underbara piteåorkester (från början)./M

  SvaraRadera
 3. Vaknade upp till en strålande fin höstdag här i Tornedalen. -5 grader solen strålar och frost i gräset. Ha en trevlig helg alla i vårt avlånga land /// Monica

  SvaraRadera
 4. Vågrätt 12 måste väl vara "törstigste BRÖDER..?
  Håkan

  SvaraRadera
 5. Torstigste bröder har spelats in av Ulrik & Mikael Neumann! / Inger

  SvaraRadera
 6. Hej där...det ser ju bra ut ;-) Vi tyckte som du, sista var svår, den gissade vi, annars var det lätt. Solen skiner på Väddö och här e friskt och klart. Nu ut i garaget och skruva med motorcyklarna. Ha en bra lördag!

  /Anna & Rikard

  SvaraRadera
 7. Hej på er alla och tack för kommentarer och hjälp.

  Dagens kryss upplevdes nog inte svårt av så många, det kan jag se på hur många besökare jag haft på bloggen.

  Jag tycker det är trevligt att läsa hur vädret är runt omkring i vårt avlånga land. Det är nästan som "Ring så spelar vi", en aktuell väderprognos, från olika delar av Sverige.

  Begravningsgudsjänster upplevs ofta som "en fin högtid", av de anhöriga. Det är därför jag ser det som en förmån att få vara präst vid begravningar. Det är ett viktigt och meningsfullt uppdrag.

  Jag önskar er alla en trevlig helg oavsett vilket väder ni har eller vad ni har för planer. Det är nog lite för kallt att köra motorcykel i Västerbotten eller Tornedalen, men i Roslagen kanske det funkar?

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  SvaraRadera