lördag 29 oktober 2011

Melodikrysset vecka 43 - 2011

God förmiddag alla melodikrysslösare.

Denna kylslagna lördag sitter jag i stugan i norra Uppland, då jag ger mig i kast med veckans melodikryss. Temperaturen ligger strax över nollan, men solen kämpar frenetiskt med att bryta igenom moln och trädkronor.

Det är första helgen på länge som vi har möjlighet att åka ut till stugan. Det är lika skönt och avkopplande varje gång, men tyvärr brukar helg betyda uppdrag och aktiviteter som gör att vi inte hinner.

Eftersom jag är uppkopplad via det mobila bredbandet kan jag inte lägga ut mina förslag till svar efterhand. Om allt fungerar lika bra, eller dåligt, som det brukar lägger jag ut ett förslag under nyhetssändningen i "halvlek".

Till dagens melodikryss behöver man tydligen hjälp av någon yngre medhjälpare, eftersom det ska innehålla många "barnfrågor". Jag får försöka locka fram barnet inom mig, för det kan väl inte vara någon form av symbolik i annonseringen? "Den som inte är som ett barn, kommer aldrig att kunna lösa melodikrysset"?

Mitt förslag till lösningen ser ut så här i dag:

L 3: Eldeman börjar med; "Björnen sover". Björnen bor i ett ide.

V 6: "Hippare, hoppare", har varit med tidigare i melodikrysset. Jag vet inte om detta är en barnfråga. Den som sjöng var Dogge Doggelito. Han har varit på besök i Järfälla församling. För två veckor sedan överlämnade jag ett foto på honom till flickan som hade en fotoutställning i Maria kyrka. På fotot syns Dogge, flickan och flickans syster.

L 2: Djuret som det handlar om måste vara en fågel. Melodin heter väl; "Tjo vad det var livat i holken i lördags". En fågel kan bo i en fågelholk.

V 1 och V 9: Är detta verkligen en barnfråga? Sången är hämtad från musikalen; "My fair lady", och jag tror att det var Birgit Nilsson som sjöng.

L 4 och L 10: "En gång jag seglar i hamn", börjar med orden; "Liten blir stor, drömmer och tror..."

V 7: Jag tycker mig känna igen Eric Clapton´s röst och sound, men jag är inte säker. Jag har aldrig hört melodin tidigare och vet inte vad den heter. "River runs deep", är titeln, enligt Eldeman.

L 5: Jag tror att den melodi som spelades heter; "Har du sett min lilla katt".

Om dagens melodikryss är en specialsändning som riktar sig mot barn, måste jag säga att det är ovanligt svårt. Kanske beror det på att jag inte kan googla p g a uppkopplingshastigheten.

L 8 och L 1: Vi fick höra; "What are words", med Chris Medina, ur årets; "American Idol".

V 13: Vad är det som; "Världens bästa Karlsson", har? Kan det vara en rotor eller en motor? Rätt svar måste vara motor.

L 13: Att rätt svar ska vara mål, råder det inget tvivel om. Jag vet att det är en av våra mest älskade fotbollsspelare som sjunger; "Jag kommer tillbaka", men jag kommer inte på vem. Var det Nacka Skoglund?

V 12: Det var Paris Hilton som sjöng; "Stars are blind". Hon är väl känd för allt utom sin sång?

L 12: "Acke asgam", skrevs och framfördes av Povel Ramel. Förutom Evert Taube, är Povel den mest återkommande artisten i melodikrysset.

V 14: Även om melodin framfördes av ett jazzigt storband, så kände jag igen den. Sången handlar om Axel Öman, men jag kommer inte på titeln. Kan den heta; "Det var en gång en sjöman."?

Ska jag vara helt ärligt så tycker jag inte att detta kryss var särskilt barnvänligt, eller anpassat för barn. Jag tycker att det var mer riktat till dem som var barn för länge sedan, vilket jag var. Även om jag inte haft tillgång till google, så tror jag att jag lyckats lösa veckans kryss.

Jag önskar alla läsare en riktigt trevlig helg.

8 kommentarer:

 1. Tyvärr kan jag inte delta idag då jag skall hjälpa sonen att vinterställa torpet./M

  SvaraRadera
 2. L3: Ide
  (Björnen sover/bor var)

  V6: DOGGE???

  L2: Fågelholk
  (En sorts djur som bor i en sådan)

  V1: My-Fair-Lady
  Musikal

  V9: ???
  Efternamn sångerska

  L4: ???
  Första ord

  L10: ???
  Tredje ordet

  V7: ???

  L5: Du
  Har du sett herr kantarell

  SvaraRadera
 3. Chris Medina heter sångaren. L8 L1
  /Christina

  SvaraRadera
 4. Paris, På lodrätt 12. Det är Paris Hilton som sjunger

  SvaraRadera
 5. Visst vara det Nacka Skoglund som "Jag kommer tillbaka"/Kakan

  SvaraRadera
 6. Både lätt å svårt i dag. Tyckte bisittaren va för söt..."jag ska jobba med hjärnor, jag ska bli hjärndoktor" :-) gulligt!
  På Väddö har vi strålande sol i dag och 8grader. Blir ett besök i garaget, felsöka digital hastighetsmätare på Harleyn. Rikard ska byta avgassystem på bilen, vilken jag vägrat köra under veckan :-( Halva avgassystemet har lossnat, du förstår hur det låter.
  Grabbarna skrattade gott åt mig när jag inte ville köra bilen, de tyckte ljudet va nice. "mamma du kommer va coolast i hela byn" De undrade även hur jag kunde köra en Harley med raka rör, men inte bilen med halvt avgassystem? DET ÄR SKILLNAD PÅ COOLHETSFAKTOR!!! ha ha ha...så man är!
  Ha en riktigt trevlig helg
  /Anna & Rikard

  SvaraRadera
 7. Hej M, Anonyma, Christina och Kakan.

  Tack för era kommentarer och er hjälp.

  Jag tyckte inte att dagens kryss var särskilt svårt, även om jag inte har kunnat googla. Dock tyckte jag inte att det var ett särskilt "barnvänligt" kryss. Mina barn kunde inte svara på någon fråga. Jag hade förväntat mig fler barnvisor och fler frågor från barnfilmer.

  Ha en trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera
 8. Hej Anna och Rikard.

  Er kommentar kom under tiden som jag svarade på de andra kommentarerna.

  Visst var bisittaren söt. Det är fantastiskt roligt att lyssna till barns tankar, funderingar och drömmar. Man blir glad.

  Det låter som en bra idé att laga avgassystemet på bilen. Det är en viss skillnad på att det låter coolt för att det ska vara så, än för att något är trasigt.

  Solen har inte riktigt klarat av att bryta igenom molntäcket här i Östervåla. Får se om jag "orkar" kratta löv medan ni är i garaget.

  Trevlig helg,

  Krister

  SvaraRadera