söndag 26 februari 2012

Melodikrysset vecka 8 - 2012

God söndagseftermiddag alla melodikryssare!

Så är jag hemma igen efter en kortare resa till Boden. Jag hörde snabbgenomgången i taxin mellan flygplatsen och hotellet, så jag är väl förbered när jag nu lyssnar på gårdagens sändning via nätet.

Musiken som skulle ge svaret bäck förra veckan, var "Silverbäcken", men Eldeman sa aldrig vem som var kompositör.

L 2 och L 8: Veckans melodikryss började med något av det bästa som komponerats; "Phantom of the opera", av Lloyd Webber. Jag har sett den tre gånger i London och två gånger i Stockholm. Här fick vi höra den svenska version av "Music of the night" - "Nattens musik", framförd av Mikael Samuelson.

L 1, L 4 och V 11: Musiken är hämtad från filmen; "Triumfens ögonblick". Det är, i mitt tycke, en idrottsfilm som handlar om två löpares väg till OS i Paris 1924. Jag har sett den flera gånger men fick ta hjälp av google för få fram att det var; "Vangelis", som komponerat musiken.

L 12: "En gång jag seglar i hamn", framfördes i en instrumental version. Visst är det Stig Olin som gjort den?

V 5: Det var; "Pink" som sjöng "Heartbreak down". Hon har varit med flera gånger i melodikrysset de senaste åren, men denna låt var nog med för första gången i detta sammanhang.

L 8: Musiken kommer från tv-serien; "Rötter", som bygger på Alex Haleys roman. Huvudpersonen, Kunta Kinte, är högst motvilligt slav.

V 7: Efter en lång stund kände jag igen "Georgia on my mind". Jag har ibland svårt att känna igen melodierna när de framförs på dragspel eller "party-orgel".

V 6: Den som sjöng; "Hold me now ", var Irlands store artist, Johnny Logan. Han har vunnit Eurovisionsschlagerfestivalen tre gånger. 1987 vann han med detta bidrag.

V 13: "Scotland the brave", framförs normalt sett på säckpipa. Här fick vi höra "Spotnicks". En säckpipa består bland annat av en säck.

L 9: Povel Ramels; "Gräsänkling blues", har varit med många gånger tidigare, dock inte i denna instrumentala gitarrversion. Med tanke på huvudpersonens eskapader under fruns resa till Mölle, kan man förstå att hon är svartsjuk - det vill säga sotis.

L 3: Redan under "introt" känner man igen "The Beatles"; "Here comes the sun". Att Eldeman spelar en finsk version förvillar knappast någon. Det sköna som tittar fram är en sol.

V 10: Eldeman lägger in en riktig; "Hipp-hipp"-fråga. Musiken är hämtad från filmen; "Jorden runt på 80 dagar". Om jag inte minns fel färdades de jorden runt i en luftballong och då lär de inte ha passerat så många tullstationer. Ändå måste jag chansa på att rätt svar ska vara tull. Av en läsare får jag reda på att de inte alls färdades i en luftballong. Jag har sannolikt blandat samman olika filmer i mitt minne. Så tull är inte så långsökt som jag i förstone tyckte.

V 1: Det var Tomas Ledin som sjöng, Eva Dahlgrens; "Vem tänder stjärnorna", i Tv 4-serien; "Så mycket bättre".

Då var veckans melodikryss avklarat. Det var bara en fråga då jag behövde hjälp av google och en fråga där jag chansar.

Jag önskar eventuella läsare en fortsatt trevlig helg och en bra sportlovsvecka.

På återhörande nästa vecka då jag sitter ute i stugan, när Eldeman sänder.

6 kommentarer:

 1. det enda fortskaffningsmedel fileas o passepartout inte färdas i är just luftballong

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym och tack för din kommentar.

  Jag har aldrig läst boken, men har för mig att jag sett filmen för många år sedan. Jag har sannolikt blandat samman denna film med någon annan film.

  Tack för din rättelse. Då är svaret tull inte alls så långsökt som jag först tyckte.

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  SvaraRadera
 3. I filmen från mitten av femtiotalet där David Niven spelar Phileas Fogg färdas man definitiv i luftballong. Jag tror mig minnas att man använder detta färdmedel när man lämnar London.

  /CH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Curt och tack för din kommentar.

   Då kanske jag i alla fall minns rätt film, om än inte rätt detaljer.

   Googlade på "Jorden runt på 80 dagar" och där står i kommentarerna att man i filmen åkte luftballong, men det gjorde man inte i boken.

   I vilket fall som helst så borde rätt svar på Eldemans fråga bli tull.

   Ha en trevlig vecka.

   Krister

   Radera
 4. Västerbotten här. Jag skippade helt melodikrysset denna vecka och åkte till "stan" med dotter och måg och inhandlade en ny TV, så att vi gamlingar kan se ordentligt med en stor TV. Den gamla TV:n skänktes till asylsökande eftersom den gick bra att se på och inte var redo för skrotning. Ha en bra fortsättning av söndagskvällen./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej M.

   Jag var en tur till Boden i helgen och fick känna på riktig vinter med snö och kyla. Fantastiskt vackra vyer.

   Vad bra att den gamla tv:n kunde komma till nytta och andras glädje.

   Ha en trevlig vecka.

   Krister

   Radera