fredag 10 februari 2012

Religionsdialogutbildning

Under helgen håller Järfälla Kristna Råd en utbildning i religionsdialog, för ca 30 nyckelpersoner ur våra fyra olika samfund. Vi har bjudit in Andrew Wingate, från England, som föreläsare. Han har lång erfarenhet av religionsdialog, både från det mångkulturella England och från Indien.

Utbildningen är uppdelad i ett antal seminarier som kommer att äga rum i kväll, under lördagen och under söndag eftermiddag. Vi kommer att få lära oss grunderna i hur vi ska möta andra religioner i Järfälla. Vilka möjligheter och vilka hinder finns? Hur ska vi praktiskt gå till väga och vad måste vi tänka på?

Helgen innehåller även delar som är öppna för allmänheten. I morgon kl. 16.00 är det en föreläsning i Maria kyrka i Jakobsberg. På söndag firar vi gudstjänster i sex av Järfällas sju kyrkor - Järfälla, Maria, Viksjö, St Lukas, Katolska och Jakobsbergskyrkan.

Andrew Wingate kommer att medverka i gudstjänsten kl. 11.oo, i Jakobsbergskyrkan, som ligger vid pendeltågsstationen i Jakobsberg. Den gudstjänsten är en gemensam gudstjänst för missionskyrkan och Aspnäskyrkan.

Klockan 18.00 på söndag avslutas helgen med en enkel mässa i Järfälla kyrka, dit alla är välkomna.

6 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte10 februari 2012 09:54

  Den katolska kyrkan - är den den man ser från järnvägen, lite malplacerat med industri och skrothantering som grannar? Hajar till varje gång jag åker till Stockholm med tåg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thorsten.

   Jag den Katolska kyrkan ligger precis bredvid järnvägsspåret. Den är endast 10 år gammal. I många år lånade de Maria kyrka för sina gudstjänster. Nu ska det bli 4-spårig järnväg, vilket innebär att järnvägen kommer att gå ännu närmare kyrkan.

   Med vänliga hälsningar

   Krister

   Radera
 2. Thorsten Schütte10 februari 2012 22:09

  Oj, det får mig känna kluvenhet som järnvägsentusiast...
  Skämt åsido, jag känner stor värme och sympati för katolska kyrkan och drömmer ibland om hur den skulle vara om Hans Küng inte ansågs vara heretiker utan lika lämplig som hans studiekollega Joseph Ratzinger att bli påve...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Thorsten.

   Även jag är kluven. Vi behöver dubbelspår för att öka människors vilja att åka kommunalt, men samtidigt påverkar det kyrkans verksamheter. Vi får hoppas att bullerplank och tjockare fönster gör tillvaron dräglig för våra systrar och bröder i katolska kyrkan.

   Jag har både stor respekt och känner djup sympati för katolska kyrkan, även om jag inte delar några av de grundläggande ståndpunkterna i den. Vem som är lämplig påve har jag inga synpunkter på, jag är för dåligt insatt i frågan.

   Trevlig helg

   Krister

   Radera
 3. Thorsten Schütte11 februari 2012 10:03

  Benedikt (Bengt) XVI är säkert en utmärkt påve och det är ju paradoxalt nog enklare för en konservativ att trovärdig genomföra reformer som jag längtar efter. Jag drömmer bl a om att under min livstid kunna uppleva nattvardsgemenskap mellan katoliker och protestanter, inte bra i specialfall som Taizé!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Thorsten. Då när vi samma dröm. Jag tycker också att det vore det största och viktigaste steget i våra relationer. Jag tror att det största hindret inte är nattvardsteologin utan ämbetssynen. Förhoppningsvis får vi uppleva nattvardsgemenskap på fler platser än i Taize.

   Hälsningar

   Krister

   Radera