fredag 1 februari 2013

Kyrklig debatt - igen

Hur ska det bli någon "rätsida" på den så kallade kyrkliga debatten?

Aposteln Paulus skrev nedanstående i "Första Timotheosbrevets" 6:e kapitel, för nästan 2000 år sedan. Det var alltså långt innan skrivkunnigheten var utbredd, boktryckarkonsten uppfunnen och alla hade tillgång till internet. På Paulus tid, fanns det varken bloggar, kommentarer, Facebook eller Twitter. Han skriver:

"Så skall du undervisa och förmana. Den som lär annorlunda och inte håller sig till vår herre Jesu Kristi sunda ord och till det som vår religion lär, han är förblindad och okunnig, med  en sjuklig lust att diskutera och träta. Sådant leder till avund, strider, förtal, misstänkliggöranden och ständiga bråk bland människor som har mist förståndet och tappat bort sanningen och som anser att religionen skall löna sig. Och visst ger religionen god lön om man nöjer sig med det nödvändiga, för tomhänta kom vi till världen och tomhänta skall vi gå ur den."

Har Paulus ord något att lära oss idag?

7 kommentarer:

 1. Tack f Krister för dagens ord!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym och tack för din kommentar.

   Paulus är den som ska tackas för orden.

   MVH/Krister

   Radera
 2. Helt rätt! Många viktiga poänger, varav kunskap är central. Den föder insikt. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Magnus och tack för din kommentar.

   Centrum i Paulus text är väl; "vår herre Jesu Kristi sunda ord och till det vår religion lär"? Vilket i högsta grad är en kunskapsfråga.

   MVH//Krister

   Radera
  2. Instämmer! / Magnus Olsson

   Radera
 3. Thorsten Schütte1 februari 2013 18:45

  misstänkliggöranden - just det är kanske det värsta, att man tillskriver den andre onda avsikter och dolda agendor i stället för att direkt bemöta det hon/han säger. Jag utgår ifrån att väldigt få människor är totalt korkade eller genuint onda utan att det de säger ter sig förnuftigt inom deras referensramar som kan vara helt annorlunda än mina. Och sedan finns det retstickor förstås som gillar att provocera. De bemöts bäst med humor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

   Jag delar dina klargörande till fullo.

   MVH//Krister

   Radera