torsdag 19 december 2013

Tiden är inne

Varje dag när min yngsta dotter vaknar tillkännager hon hur många dagar det är kvar till julafton. Hon är full av förväntan inför det som ska komma. Av någon anledning verkar inte julklapparna stå i centrum av hennes förväntningar utan det är snö, ledighet och att hela familjen ska vara tillsammans.

Trots att hon börjar utvidga sina tidsbegrepp från ett evigt nu, till att inrymma såväl historien som framtiden så lever hon fortfarande till 100 % i det som är. Hon har förmågan att leva i två tidsaspekter samtidigt - chronos som är den linjära tiden och cairos som är den cirkulära tid som består av ett evigt nu.

Hennes förväntningar på det som ska komma beror på hennes erfarenheter av det som varit och som redan har ägt rum. Hon längtar till julafton eftersom hon har en erfarenhet av vad det innebär, hon har redan upplevt det och bär på både egna och andras minnen av det.

För henne innebär julen en tid, en plats och ett tillstånd som är fullt av det som hon upplever som gott och bra. Tiden är något som ska komma samtidigt som den redan har varit. Platsen är den plats där hon befinner sig då tiden inträffar. Det går lika bra att vara hemma, som hos mormor och morfar. Det viktigaste är att hennes närmsta familj är närvarande. Tillståndet är en blandning av glädje, förväntan, värme och kärlek.

Varje dag är hon väldigt engagerad och aktiv i arbetet för att uppnå det goda hon längtar efter och till. Hon hjälper till att ordna platsen genom att göra julsaker som hon pyntar hela lägenheten med. Hon gör julklappar till hela familjen som hon slår in och lägger under granen. Hon städar och plockar undan så att det ska vara fint. Hon uppmuntrar och påminner alla i familjen om det som står för dörren, inte minst genom att berätta för oss hur många dagar det är kvar och vad som förväntas av oss alla för att det ska bli ett gott tillstånd under julen.

Jag tror att min dotter förstått mer om Guds rike, än jag kunnat föreställa mig. Det känns bra att hon ger mig perspektiv både vad gäller tid, plats, tillstånd och innehåll så att jag inte bara fokuserar på det som ligger utanför det sammanhang som jag själv befinner mig i.

"Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet."

10 kommentarer:

 1. Tack Krister! Fint med din dotters påminnelse om vad som är viktigt här och nu.
  Frid!
  Veronica Hammar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger något i Jesus ord; "Den som inte är som ett barn...".

   Barn är skickliga teologer som ser mönster i tillvaron som vi för länge sedan glömt.

   MVH//Krister

   Radera
 2. Mycket givande läsning! Tack! / Magnus Olsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar och din feedback, Magnus.

   MVH//Krister

   Radera
 3. Hellre ta risken som vuxen att anklagas för att vara barnslig än att även släppa den välsignade uns av barnslighet man har kvar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Thorsten.

   Jag håller med dig till 100 %.

   MVH//Krister

   Radera
 4. Känner igen mina barns glada förväntan inför julen. Ögonen som lyser och tindrar så klart. Det är inte heller för våra barns del julklappar som hägrar utan tid att vara tillsammans under lek, helig lek. Vi föräldrar får lägga band på oss så att vi uppslukas av alla måsten och viljan att ge klappar för att vi vill ge saker, när barnen istället längtar efter att göra saker med oss. Barnen visar oss vägen ty barnen och herdarna följer Guds Son. // Eva-Lisa Söderström

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Eva-Lisa.

   Jag tror också att umgänget är det viktigaste för barnen. Liturgi brukar ju kallas för folkets lek inför Gud. Leken är en sorts liturgi och något att jämställa med gudstjänst.

   Jag tror också att barnen har en särskild disposition för att följa och tolka Gud.

   MVH//Krister

   Radera
 5. Tiden är inne är en mycket tänkvärd läsning. Din yngsta dotter verkar vara vad man kallar en helylletjej.
  Hur gammal är denna kloka flicka?
  God Jul och ett framgångsrikt Nytt 2014
  Hälsningar Kjell på västkusten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kjell och tack för din kommentar.

   Min yngsta dotter är 6 år.

   Jag önskar dig detsamma!

   MVH//Krister

   Radera