fredag 20 november 2009

Ljusets andning

I går kväll var jag i Viksjö kyrka på en installation Det var inte vilken installation som helst, utan en ljusinstallation En ljusdesigner har byggt upp närljuset kring Viksjö kyrka. Som en del av det, har hon i kyrkan installerat ett "levande" ljus som pulserar likt en andning.

Från 22-tiden till midnatt, tänds och släcks ljus inne i kyrkan, men allt syns från utsidan. Först tänds kyrkan sakta upp, i en inandning som varar i 48 sekunder. Sedan släckas kyrkan sakta ner i en utandning som också varar 48 sekunder. Därefter tänds altaret sakta upp, under en 48 sekunders lång inandning, för att sedan sakta släckas ner, under en lika lång utandning. När cykeln på fyra gånger 48 sekunder är slut, börjar allt om från början.

Hela installation började med "mingel" och en andakt. Under andakten sjöng "Viksjö motettkör" väldigt vackert och kyrkoherde Astrid, höll en fin och djup betraktelse. Efter andakten berättade ljusdesignern kring hur hon tänkt och därefter fick vi alla gå ut ur kyrkan för att titta på ljusinstallationen

Det var en stämningsfull kväll med många församlingsbor, förtroendevalda och frivilliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar