söndag 15 november 2009

Tack för predikan

Jag var i dag på biskopens mottagningsgudstjänst i Storkyrkan. Domprosten ledde mottagandet av Eva Brunne som Stockholms stifts nya biskop. I en fullsatt kyrka firades det en högtidlig gudstjänst med många medverkande.

För mig var gudstjänstens största behållning biskopens predikan under temat; "Vaksamhet och väntan", eller som hon själv ville kalla temat; "Vaksamhet och närvaro".

Predikan var en enkel och klar förkunnelse, om att alla kristna har samma värde och att alla människor är lika värdefulla. Biskopen vände sig kraftfullt mot de som vill göra sig till bättre kristna, bättre människor eller bättre svenskar än andra.

Det känns skönt att biskopen är så tydlig. Det viktigaste är inte att man har allt klart och att man har alla attribut, det viktigaste är att man vågar vara närvarande i sitt eget liv.

Biskopen menar det hon valt som sitt ordspråk:
"Gör ingen skillnad på människor".

Jag säger som man förr sa efter gudstjänsten:

"Tack goa pastorn!"

2 kommentarer:

 1. Jag håller med dig om att det var en fin gudstjänst i Storkyrkan igår . Våra konfirmander som också var där, kände av den värme som vår nya biskop delade med sig av .Vi satt mycket strategiskt, nämligen under predikstolen , så när biskopen gick upp för att predika gav hon oss alla en värmande blick .Efteråt fick alla hälsa på henne och det kändes mycket stort för oss.På hemresan till Barkarby var konfirmanderna mycket nöjda med dagen. Hälsningar Bim

  SvaraRadera
 2. Hej Bim!

  Det låter som ett bra sätt att fira söndagens gudstjänst och ett alldeles utmärkt sätt att bedriva konfirmandarbete.

  Hälsningar

  Krister

  SvaraRadera