tisdag 29 juni 2010

Den allmänna uppenbarelsen

Så här i sommartider och ute i den blekingska skärgården, är det inte svårt att förstå att många människor upplever att det är i naturen de förnimmer Gud. Guds skapelse, naturen, är för många det tydligaste beviset på att Gud måste existera. Vi kallar det den allmänna uppenbarelsen Det är en uppenbarelse som alla människor kan ta del av. Det krävs ingen förkunskap eller någon annan insikt än att vara människa.

I bibeln kan vi få en annan uppenbarelse Den särskilda uppenbarelsen i Jesus Kristus. För att ta del av den kunskapen måste man ha tillgång till en bibel. Man måste kunna läsa eller åtminstone lyssna till någon som är läskunnig. För att det ska ge maximal kunskap då behöver man ha en bibelsyn och bibeltolkning. Det underlättar om man har historiska kunskaper och vetskap om vem som skrivet det man läser, när det är författat och till vem författaren vänder sig.

På morgonen när vi var ute och tog upp näten, så slog det mig att, vid fiske så sammansmälter den allmänna uppenbarelsen med den särskilda. På havet upplever jag Guds närvaro i naturen och elementen. Jag ser Guds skapande hand i den vackra naturen. Då jag drar upp näten tänker jag på Jesus och hans första lärjungar. Jag tänker på alla de bibelberättelser som utspelar sig vid "Tiberias hav".

Tyvärr blev inte bibelberättelsen om när lärjungarna fångade 153 fiskar upprepad i dag. Vi fick en liten torsk...

2 kommentarer:

 1. Näe men det finns ju en annan berättelse då J och hanns åhörare delar på ett par fiskar, så den lilla torsken kanske inte är så illa...

  SvaraRadera
 2. Hej anonym och tack för din kommentar.

  Den lilla torsken kom väl till pass. Den räckte till familjens lunch. Bara det är ett under i sig själv. För något år sedan kallade fiskarna på ön mig för "Järfälla Jesus" eftersom jag sa till dem att lägga ut nätet på andra sidan båten. Den gången fick vi näten fulla av fisk. Vi fick lax, sik, torsk, spätta, hälleflundra och piggvar. Det var väl det vi alla hoppades på denna gång också.

  Trevlig helg

  Krister

  SvaraRadera