tisdag 26 oktober 2010

En lärande organisation

Vad är det som gör att en organisation kan vara lärande och utvecklande?

Jag tror att det till största delen handlar om att hitta ett klimat som inte handlar om vad som är rätt eller fel. En lärande organisation är en kommunicerande organisation. Det viktigaste är inte att sitta inne med Svaret utan att ha en vilja och en ambition att tillsammans formulera frågorna för att sedan tillsammans försöka att hitta svaren. Om vi redan har Svaret, då har vi inget mer att lära och behöver inte ställa några frågor.

I en organisation som har Svaret, finns det inget utrymme för frågor och ifrågasättande. Det finns ett Svar som är rätt och följden blir självklart att alla andra är fel. I den typen av organisationer tittar man väldigt mycket på vad som är rätt och vad som är fel. Personer kan vara rätt och personer kan vara fel. Det riskerar att bli ett jag och ett du - ett vi och ett dem.

Jag önskar att Järfälla församling ska vara en lärande och utvecklande organisation som har förmågan att kommunicera utåt och inåt. Tillsammans ska vi hitta och formulera de viktiga och brännande frågorna och tillsammans ska vi hitta svaren. Svar som gäller här och nu och som ständigt måste tolkas och omtolkas.

Det kan vi bara göra om vi lever i ett lärande och utvecklande klimat. Det klimatet byggs av en god vilja, en önskan om att förstå och en uppriktig förmåga att förlåta. Det är i ett sådant sammanhang som jag vågar prova, vill försöka och har tillit till att det inte är farligt att göra fel.

Det är endast den som inte gör något som är säker på att aldrig göra fel.

2 kommentarer:

 1. Så klokt!Jag önskar att jag skulle få arbeta i en SANN sådan organisation. Under min arbetstid på skilda arbetsplatser så har jag märkt att ju högre man pratar om högt i tak och här är vi ärliga desto mindre tål den organisationen. Ju mer prat desto mindre verkstad. Jag hoppas ni lyckas för en sådan dynamisk organisation är sund och medarbetarnas bidrag är a och o för att få till det.Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Hej och tack för din kommentar.

  Jag vet att det är en hög ambition, men jag hoppas att det går att genomföra. Om jag som högsta chef kommunicerar ut detta och försöker leva efter det, så kanske, kanske det går.

  Jag delar också din erfarenhet, att desto högre man skriker om något, desto mindre lever man efter det. Jag vet inte hur många annonser jag sett där man söker en tydlig och stark ledare. Jag tror att de i själva verket inte vill ha någon chef alls.

  Allt gott!

  Krister

  SvaraRadera