söndag 17 oktober 2010

Svensk stupad i Afghanistan

Under lördagen stupade en svensk soldat i Afghanistan. Mina tankar och böner går till den stupades familj, släktingar, vänner och kamrater i förbandet FS 19.

I dag är temat på våra gudstjänster; "Att leva tillsammans". Att leva tillsammans är så mycket större än att dra jämt med familjen och de som står mig närmast. I vår globaliserade värld är det viktigt att vi kan leva tillsammans med människor av olika nationalitet, religion, kultur och etnicitet. Det är också viktigt att stater och länder kan leva sida vid sida.

Den svenska styrkan i Afghanistan är där, för att underlätta för det afghanska folket att leva tillsammans. Det långsiktiga målet måste vara att afghanerna själva kan styra och leda sitt land, så att deras relationer med andra länder blir jämställt och stabilt. I de strävanden har nu en svensk soldat förlorat livet, en mamma och pappa har förlorat en son, en familj har förlorat en familjemedlem och FS 19 har förlorat en duktig och uppskattad kamrat.

2 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte17 oktober 2010 09:17

  Ja, man får verkligen en klump i magen och undrar, hur det ska fortsätta. Den bistra sanningen är ju egentligen att kriget i Afghanistan förlorades i och med inmarschen i Irak, som splittrade resurserna och berövade väst dess legitimitet i den muslimska världen. Dessutom vet ingen vad som händer om och när grannlandet Pakistan imploderar...

  SvaraRadera
 2. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

  Jag håller med dig om att det är en verkligt komplicerad situation, där det är många "intressen" som står emot varandra. Läget i Irak och Pakistan påverkar i högsta grad det som sker i Afghanistan.

  Vi får hoppas att de goda krafterna som vill fred och frihet kommer att segra till slut. Frågan är till vilket pris?

  Jag lider med den stupade soldatens familj, släkt, vänner och kamrater i förbandet.

  Krister

  SvaraRadera