lördag 22 januari 2011

Melodikrysset vecka 3 - 2011

Så är det lördag igen, och jag sitter hemma vid matsalsbordet i Rågsved, för att ge mig i kast med veckans melodikryss. Ute är det strålande solsken och några minusgrader. Det är första lördagen på tre veckor som jag inte har någon arbetsuppgift som måste göras. Efter krysset ska jag och min äldsta dotter åka in till Söder och handla.

Även om inte jag vann, så gick en klocka till Järfälla, det känns som en halv vinst för mig. Jag hoppas att någon av mina drygt 3 000 besökare förra lördagen, vann.

Mitt förslag i dag ser ut så här:

V 10: Jag hörde inte någonting till att börja med på grund av ett trafikmeddelande. Men visst var det Ola Svensson som sjöng; "Unstoppable" i Melodifestivalen 2010?

L 9: Den vackra melodin som framfördes instrumentalt, heter; "Säg det i toner".

V 13 och L 4: Vi fick lyssna till titelmelodin från en av mina favoritserier; "Familjen Macahan".

V 7: Det var Norges nationalsång; "Sang for Norge", som spelades. Den börjar med: "Ja, vi elsker dette land".

L 2 och L 1: "Jag tog en kula för dig och fick en smula tillbaks", eller; "Gubben i lådan", framfördes av Daniel Adams-Ray.

V 6: Jag kände igen melodin, men är inte säker på vem som är kompositör. Kan det vara något av Richard Wagner? Det lät som om hans "stil". Jag chansar på detta svar, men måste kontrollera det under eftermiddagen med Enn Kokk. Kan det ha varit ur; "Nibelungens ring"?

L 3: Den mycket vackra balladen; "Sometimes when we touch", heter; "När vi rör varann", på svenska. Det var Susanne Alfvengren som sjöng den svenska versionen med en härlig gotländsk dialekt.

V1 och V 8: Vad vore melodikrysset utan Lennart Palm och hans "partyorgel"? I dag spelade han; "När vi gräver guld i USA", som framfördes av GES, som bestod av Anders Glenmark, Thomas "Orup" Eriksson och Niklas Strömstedt. I sången sjöng de att de skulle dra västerut, motsatsen till det blir österut. En riktig; "Hipp, Hipp fråga".

V 12: Bellmans epistel no 2; börjar med; "Nå, skrufva fiolen".

V 11: Att det var R.E.M, det hörde jag direkt, men det tog en stund innan jag kom på att sången heter; "Losing my religion". Vilket jag hoppas att jag ska slippa uppleva.

V 4 och V 5: "Du är min man", i en instrumental version. Jag tycker bättre om när jag får höra Helen Sjöholm sjunga tillsammans med Benny Anderssons Orkester - BAO. Denna sång har väl någon form av rekord på svensktoppen?

L 14: Dagens kryss avslutades med Olle Bergmans; "Sjung och le", vilket jag hoppas att alla melodikryssare kommer att göra resten av dagen.

8 kommentarer:

 1. ÅKE GÖRANSSON22 januari 2011 11:08

  HEJ KRISTER!!
  MÅSTE GE DIG EN ELOGE FÖR DITT ENORMA MUSIKKUNNANDE, JAG HAR FÅTT HJÄLP AV DIG I MÅNGA KRYSS.

  TACK MVH ÅKE GÖRANSSON

  SvaraRadera
 2. Hej Åke och tack för din feedback.

  Det är roligt att kunna hjälpa andra melodikryssare. Egentligen har jag inte så stort musikkunnande, men jag är väldigt intresserad av musik och gillar nästan alla musikstilar. Det mesta har jag lärt mig genom att försöka melodikrysset.

  Ha en trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera
 3. Tack!!!!!
  Gick bet på L6 & V12. Men så kommer du som en kryss räddare i nöden :)
  Tack så mycket!!!
  Kram Kristina & Elisabeth (dotter & mor)

  SvaraRadera
 4. Hej Kristina och Elisabeth och tack för tacket.

  Det är alltid roligt att kunna hjälpa till.

  Ha en trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera
 5. Tack snälla för all hjälp med melodikrysset.Gubben o jag + min kompis har löst krysset i ca 20 år. 1 st klocka som belöning från Eldeman.

  Hälsn. Irene o Roar Limmared.

  SvaraRadera
 6. Hej Irene och Roar och tack för er kommentar.

  Gratulerar till klockan. Jag har löst krysset i flera år och skickat in min lösning de senaste 4 - 5 åren, men inte vunnit ännu. Dock ger jag inte upp hoppet om en klocka...

  Ha en trevlig fortsättning på helgen.

  Hälsningar

  Krister

  SvaraRadera
 7. Tjenare!

  Googlade efter Göingeflickornas - Kära mor och hamnade här. Tänkte bara öka på ditt musikaliska vetande och berätta att strofen kom ur Wagners "Renguldet". Har du sett Jönssonligan spelar högt? Den senaste? Den är med där om du vill höra lite mer!

  Ha det så gott :-)

  / Tobias i Kungsbacka

  SvaraRadera
 8. Hej Tobias och tack för din kommentar.

  Tack också för hjälpen med Wagner. Även om jag sett Jönssonligan, så kände jag inte igen musiken. Att det var Wagner var inte svårt att gissa, dels utifrån musiken och dels utifrån kryssplanen.

  Allt gott!

  Hälsar

  Krister

  SvaraRadera