lördag 9 april 2011

Melodikrysset vecka 14 - 2011

Äntligen lördag. Melodikrysset, en varm kopp kaffe, datorn förberedd med blogginlägg, kryssplanen och google i olika flikar. I dag är det en grå och blåsig lördag i Stockholms södra förorter.

Denna lördag har jag följande förslag till lösning på melodikrysset:

L 12: Eldeman började med en av de största sångarna i världen. Tom Jones alias, "Tjuren från Wales", går inte att misstaga sig på. Här sjöng han; "Green green grass of home". Jag minns hur min mamma och hennes väninnor blev som tokiga när han var med på tv under 70-talet.

L 11: I dag kom Evert Taube tidigt i melodikrysset. Vi fick höra hans; "Oxdragarsång" på gitarr. I texten sjunger man; "Allt bakom oxar tio..."

L 7: Gruppen som sjöng; "Thank you for the music", på spanska, måste vara ABBA. Även om jag inte förstår spanska så tycker jag mig känna igen "soundet" och rösterna.

V 10: Jag tror att melodin som spelades instrumentalt heter; "Allt detta och himlen därtill". Jag tror att den varit med i någon film jag sett. Har också för mig att Björn Skifs sjungit in den. Detta är en chansning. Är det någon läsare som har något annat förslag? Av Anders har jag fått bekräftat att min chansning var rätt. Tack för det.

L 1: Gruppen som sjöng; "Jump", heter Van Halen. Sången var med i en kort version i gårdagens "Så ska det låta". En av deltagarna gestaltade sången genom att göra ett hopp.

V 5: Vi fick höra en instrumental version från filmen "Tre små grisar". Grisarna sjöng; "Ingen är rädder för vargen här".

L 2: Musiken var hämtad från Magnus, Brasse och Evas; "Fem myror är fler än fyra elefanter". Ett fantastiskt roligt barnprogram som jag ofta såg med min systers barn, då de var små. Ska jag vara ärlig så tyckte jag om programmet även när jag inte tittade tillsammans med något barn.

Än så länge har melodikrysset varit ganska enkelt. Jag har bara behövt chansa på en fråga hittills.

L 4 och V 1: "Vår sång", framfördes av Jack Vreeswijk, son till Cornelis och CajsaStina Åkerström, dotter till Fred. En oerhört fin sång med två duktiga artister.

L 3: Musiken är hämtad från "Skärgårdsdoktorn", en i mitt tycke oerhört bra tv-serie. Musiken av Stefan Nilsson är vacker i all sin enkelhet. Flickan i familjen, som var dotter till läkaren, hade rollnamnet Wilma.

V 6: Den musik som spelades förknippar jag med radioprogrammet; "Vi trafikanter", men jag undrar om den inte används till; "Bosse bildoktorn"? Hur som helst så borde rätt svar bli meka.

V 8: Den grupp som sjöng; "Release me", heter Oh Laura. Sången har blivit väldigt känd som reklammusik till ett känt svenskt bilmärke.

L 9: I sången; "Gamle Svarten", då rider huvudpersonen. Då jag förr i tiden jobbade på K 1 och hade en tjänstehäst, som hette Tjabo, brukade jag nynna på denna sång de tidiga morgnarna vi red i Lill-Jans skogen.

V 13: Vi går i mål, med; "Blinka lilla stjärna". I texten sjunger vi; "hur jag undrar vad du är".

Dagens melodikryss var inte så svårt. Jag har knappt behövt googla och behöver endast chansa på ett svar. Dock fick jag bekräftat av en läsare att min chansning var rätt.

Nu ska familjen åka till Naturhistoriska riksmuseet.

11 kommentarer:

 1. V10:Det är riktigt det är från en svensk film från 1941 "Fröken vildkatt"
  Allt detta och himlen därtill med Sune Valdimir

  //Anders

  SvaraRadera
 2. Hä´verkar ha gått fint denna vecka å´...trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. "Allt detta," menar jag

  SvaraRadera
 4. Tack än en gång för hjälpen jag fick, enda jag inte klarade var Våg.10.
  M.v.h Patrik i från ett soligt karlstad

  SvaraRadera
 5. Vilken tur att jag hittade dig. Har fått en del hjälp med krysset. Men "allt detta" var lätt för en 40-talist./Inger

  SvaraRadera
 6. Kul att jag hittade din blogg. Har fått en del hjälp. Men "allt detta" var enkelt för en 40-talist./Inger

  SvaraRadera
 7. Klarade mig själv, i dag!
  Roligast så.... men, men nöden har ingen lag!
  Ha en trevlig helg! Elisabet

  SvaraRadera
 8. Åter igen: Tack för dagens ord!

  SvaraRadera
 9. JÄTTEBRA ATT JAG FANN DIG, HJÄLP MED MELODIKRYSSET DET ÄR FÖR BRA.
  ÖNSKAR DIG EN TREVLIG HELG.

  SvaraRadera
 10. Hej Anders, Patrik, Inger, Elisabet och Anonym och tack för era kommentarer och er hjälp.

  Visst är det roligast när man klarar melodikrysset utan hjälp, men det är skönt att ha någon att kontrollera sina svar mot. Jag tycker att detta är det roligaste sättet att lära sig mer om musik. Att bara sitta och läsa är inte lika stimulerande som att lyssna, prova, söka svar och kontrollera sina svar.

  Jag önskar er alla er trevlig helg och hoppas att vi "hörs" nästa helg.

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  SvaraRadera
 11. Lite klurigt med v 10, annars gick det bra idag.
  Annars är det tur att vi har dig.
  Trvlig helg!! Anne

  SvaraRadera