torsdag 7 april 2011

Morgon- eller kvälls- människa?

Vi brukar dela in människor efter hur pigga de är på vissa tider av dygnet. Den som är pigg på morgonen kallas för "morgonmänniska", den som är pigg på kvällen kallas "kvällsmänniska" och den som är pigg på natten kallas för "nattuggla". Vad kallas de som är piggast mitt på dagen?

Vi har inget motsvarande sätt att uttrycka trötthet på. När vi försöker, riskerar det att låta som någon sjukdomsdiagnos. Jag känner människor som absolut inte är är morgonpigga, men å andra sidan är de inte heller kvällsmänniskor, vad kallas de?

Själv är jag en riktig morgonmänniska, som vaknar mellan 04.30 och 05.30, varje dag. Det spelar ingen roll om jag är ledig och skulle kunna sova flera timmar till. På kvällar så somnar jag däremot hur enkelt som helst. Det räcker att jag inte har något att göra eller att jag lägger mig ner, så somnar jag.

De kvällar jag jobbar, har jag inte svårt att hålla mig vaken. Då brukar jag tvärtom ha svårt att somna när jag kommer hem och övriga familjen sover. Det är som om när jag passerat kl. 23.00, då övergår jag till att bli en nattuggla.

Men i grunden är jag en morgonmänniska. Jag älskar tidiga morgnar. Att se solen gå upp, dricka en kopp kaffe, läsa de senaste nyheterna, svara på eventuella kvällsmejl och förbereda dagens arbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar