lördag 16 april 2011

Melodikrysset vecka 15 - 2011

I dag behöver jag all hjälp jag kan, för att lösa melodikrysset. När jag äntligen var klar med att skruva ihop nyinköpta bokhyllor och ställa i ordning i de nyrenoverade rummen, blev yngsta dottern sjuk. Jag har torkat upp, tvättat sängkläder och handdukar och tömt kräkskålen halva natten. När vi äntligen somnade hade klockan hunnit bli närmare 04.30. Vilken tur att min fru kom hem efter jobbet i god tid, så att jag hunnit koka kaffe och förbereda datorn. Vädret i Rågsved är molnigt och nio plusgrader.

I dag ser mitt förslag till lösning ut så här:

V 1: Eldeman började i dag med en av mina favoriter, Erik Fernström med artist namnet Jerry Williams. I dag sjöng han; "Did I tell you". I början av 90-talet spelade jag denna varje fredag då jag körde från Borensberg till Stockholm. Jag träffade förresten min dåvarande överste i går under en begravningsgudstjänst. Precis i slutet av begravningen kunde jag placera honom i mitt minne. Det blev ett fint återseende, även om det var under tråkiga omständigheter.

L 4: Det var en instrumental version av Povel Ramels; "Ta av dig skorna". Den handlar alltså om skor.

V 7: Artisten som sjöng; "Upp och hoppa", var Frida. Hon var med i melodifestivalen 2008 med den. Jag minns inte hennes efternamn. Det som jag tycker mest om med henne är att hon vågar sjunga på skånska.

L 7: Jag känner inte igen visan alls. Soundet från Hemvärnets musikkår är däremot bekant. Carl Anton har skrivet en visa som heter; "Från Söder har Stockholm fått färgen", kan det var den? Av Annika får jag reda på att det var det var rätt visa.

V 12: Frontfiguren i Oasis hette Noel Gallagher. Hans bror Liam var också med i bandet. Noel hoppade av innan bandet upplöstes. Jag tror att sången vi hörde heter; "Stand by me". Enligt en läsare så har jag förväxlat bröderna Gallagher. Jag trodde att det var Noel som sjöng, med det var Liam. Tack för hjälpen. Det är lika roligt varje lördag när man får lära sig något nytt om musik, artister och sångare.

V 11: Det sjömannen hanterar i visan måste vara kol. Jag kommer dock inte på vad visan heter. Är det någon av läsarna som vet? Av mina läsare får jag veta att visan heter; "Eldarevalsen". Jag tackar för hjälpen. Jag borde självklart kunnat lista ut att detta var dagens Evert Taube fråga. Jag kände ju igen melodin, men texten var helt bortblåst.

V 8: Visst var det; "Eine kleine nachtmusik", av Mozart?

V 9 och L 1: "Babsan" sjöng; "Ge mig en spanjor" ur årets melodifestival. Hans riktiga namn är Lars-Åke Wilhelmsson.

L 2: Denna melodi av Wagner har jag lyssnat till otaliga gånger vid vigselgudstjänster. Den är vanligast som ingångsmarsch och jag brukar nynna; "Here comes the bride", för att kunna skilja den från andra bröllopsmarscher. Den är hämtad från; "Lohengrin".

V 6: Povel Ramels boende måste vara oerhört lyhört.

L 3: Ytterligare några av mina favoriter. Den första skivan jag köpte var med; "Simon and Garfunkel". Här fick vi lyssna till ett axplock av några av deras vackra sånger. I förnamn heter de Paul och Art.

L 5: I; "Sommarvandring", sjunger vi; "Röda stugor, tåga vi förbi..."

V 10: Vi går i mål med en av de finaste sångerna från melodifestivalen 2007; "Trying to recall" av och med, Marie Lindberg.

Precis som jag befarade innan dagens kryss, så behövde jag hjälp i dag, vilket jag tackar alla läsare för. I dag hade jag inte klarat av att lösa krysset på det sätt jag önskar, utan er hjälp. Jag tycker att det är roligare att veta varför svaret är rätt och var det kommer ifrån, än att bara kunna svaret i sig själv.

24 kommentarer:

 1. L7 : Visan är Carl Antons "Från Söder har Stockholm fått färgen". Svaret är alltså färgen.

  V12: Brodern Noel skrev flest av Oasis låtar. Svaret är Noel

  SvaraRadera
 2. L7 Visan av Carl Anton var Från Söder har Stockholm fått färgen, svaret är alltså Färgen

  v 12 Brodern Noel har skrivit flest av Oasis låtar, svaret är alltså Noel

  SvaraRadera
 3. Noel är naturligtvis rätt svar, han skrev låtarna, men var ju definitivt inte frontfigur. Det var ju Liam som sjöng.

  SvaraRadera
 4. Valsen heter Eldarevalsen

  SvaraRadera
 5. L6: Povels lägenhet var lyhörd

  SvaraRadera
 6. V 11: Eldarevalsen heter den och är en Evert Taube visa. Med hälsningar från en melodikrysslösare i Tyskland

  SvaraRadera
 7. Sångaren i Simon and Garfunkel heter ART.

  SvaraRadera
 8. v 10: Marie Lindberg sjöng "When you´re sleeping on the couch. Svaret är Marie

  SvaraRadera
 9. Tack för hjälpen idag! Kommer ihåg din sida...

  SvaraRadera
 10. Samma som jag.....Marie

  SvaraRadera
 11. Tusen tack för hjälpen!!! Hoppas att din flicka blir frisk så ni får vila!

  SvaraRadera
 12. Kul idé att lösa tillsammans på nätet :-) Trevlig helg och glad påsk!
  Niels-Erik

  SvaraRadera
 13. Kul kommentar kyrkoherden hade om brudmarschen. Vi ska gifta oss den 6/8:e. På brölloppet har vi en väldigt duktig (internationellt känd)organist. Vi vill då ha en brudmarsch med både vackra passager och "stormiga partier" med mycket romantik och orgelteknik. Har kyrkoherden något förslag på en sådan?

  SvaraRadera
 14. Hej

  Lite lurigt i dag...tack för hjälp.
  Ha de!

  SvaraRadera
 15. Tack goa pastorn att du finns som en kunskapsbank.
  Från Gästabuds staden och församlingen vars namn betyder gårdsplan med ett a i slutet.

  //Björn

  SvaraRadera
 16. Ja, så fullbordades krysset än en gång, med litet webbhjälp. Kunde inte heller Carl-Antons visa men tack vare denna sida löstes det också. Tack.
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 17. Hejsan Hejsan.
  Tack alla goa melodikryss vänner. Idag hade vi problem me en del kluriga frågor. Men som vanligt så fanns hoppet och svaren hos er. Tack Tack!!! Ha en fin helg och jag hoppas att lilltjejen kryar på sig. Önskar Elisabeth/Kristina (Mor/Dotter)

  SvaraRadera
 18. Varför har jag inte hittat din sida förut? Nu är den sparad i favoriter!!
  Tack för hjälpen med V8 ;)

  SvaraRadera
 19. Hej Anonym, Annika L, Tyskland, Järfällabo, Marie, Niels-Erik, Brudparet, Rosita och Björn.

  Tusen tack för all hjälp!

  Jag hade inte klarat krysset i dag utan er hjälp. Carl Antons visa och Eldarevalsen kom jag inte på. Dessutom förväxlade jag Noel och Liam Gallagher. Det var verkligen lurigt i dag.

  Visst är det roligare att lösa krysset tillsammans med någon, även om det är över nätet.

  Den pampigaste bröllopsmarschen jag kan komma på är; "Trumpet Voluntary" av Clark. Dock tycker jag att ni ska prata med organisten. Alla organister jag känner är verkliga yrkesproffs och hjälpsamma. Jag är övertygad om att han/hon kan ge er många fler förslag. En del bröllopsmusik kan man lyssna på via nätet. I Järfälla kyrka har vi regelbundet "Vigselmusik", då våra organister spelar olika stycken så att brudparen kan lyssna och på en lapp kryssa i vilka de tycker om.

  Med vänliga hälsningar och förhoppning om att ni får en trevlig helg.

  Nu ska jag ta hand om dottern, som redan mår bättre.

  Krister

  SvaraRadera
 20. Hej Anja, Elisabeth, Kristina och Jenny. Era kommentarer kom in när jag skrev och tackade för hjälpen och kommentarerna. Därför kom ni inte med i ovanstående kommentar.

  Självklart tackar jag även er och önskar er en riktigt trevlig helg.

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  SvaraRadera
 21. Är själv Melodikryssare. Lite knep och knåp denna vecka. Har just löst krysset i efterskott på nätet. Finner till min häpnad att Google styr mig rätt när jag söker svar. Verkar ha varit många som sökt svar denna väg och då minns väl google sökord och träffar.
  Intressant.
  Fann din blogg via google just när jag sökte ett svar.
  Lär återkomma. ;-)

  SvaraRadera
 22. Hej Erik.

  Vad bra att vi kan hjälpa varandra. Jag tyckte också att det var ett ganska svårt kryss denna vecka.

  Det brukar vara mellan 6 000 och 8 000 besökare på min blogg varje lördag. Det gör kanske att den kommer högre upp när man söker?

  Du är varmt välkommen tillbaka.

  Trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera