tisdag 22 november 2011

Gäst på min dotters blogg

Min äldsta dotter, bad mig att skriva ett inlägg på hennes blogg.

Så här skrev jag i mitt första inlägg som gästbloggare:

Gästbloggare!

Min dotter Sofia har bett mig att skriva ett inlägg på hennes blogg som gäst. Jag har en egen blogg; ”Kyrkoherdens tankar”, där jag brukar skriva 4 – 5 inlägg varje vecka. Höjdpunkten är lördagar då jag skriver om melodikrysset och lägger ut mitt förslag till svar.

Vad ska jag då skriva här, som jag inte skrivet på min egen blogg? Vad ska jag skriva som Sofia inte redan skrivet?

För att vi människor ska må bra så måste vi känna att livet är meningsfullt. Vi måste också uppleva att våra liv är begripliga och hanterbara. Det innebär att vi måste förstå det vi upplever och känna att vi har någon form av kontroll över våra liv.

Att skriva är ett sätt att göra livet mer begripligt. Genom att skriva det jag tänker, känner, saknar, längtar efter och behöver, så förstår jag mig själv och mitt liv på ett bättre sätt. Det kan också göra att jag hittar lösningar på det jag inte riktigt vet hur jag ska hantera.

När jag läser det jag själv skrivet då kan jag också hitta en mening. Kanske ser jag inte någon tydlig och klar mening, till att börja med, men så småningom så ser jag åtminstone spår av meningen.

Jag tycker att alla människor ska skriva. Man behöver inte skriva en blogg, eller en dagbok, utan man kan skriva mer sporadiskt och bara för sig själv.

Krister/Sofias pappa

2 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte22 november 2011 22:16

  Att skriva är ett sätt att göra livet mer begripligt - lite grand samma tanke som bakom orden: det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. Att tvinga sig att formulera ett problem bär ofta redan fröet till lösningen inom sig.

  SvaraRadera
 2. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

  Jag har inte haft tid att svara dig tidigare på grund av jobbet.

  Att skriva är ett, för många, underskattat sätt att göra livet begripligt och hanterbart. Jag tycker mig också hitta någon form av mening i det jag skriver, även om andra inte gör det.

  Antonovsky som lyfte fram "Känslan Av SAMmanhang", skriver just om mening, begriplighet och hanterbarhet.

  Ha en trevlig vecka.

  Krister

  SvaraRadera