lördag 26 november 2011

Melodikrysset vecka 47 - 2011

God förmiddag alla melodikrysslösare!

Denna sista lördag på det gamla kyrkoåret, sitter jag hemma i Rågsved, då jag ger mig i kast med veckans melodikryss. Det är strålande solsken, blåst och 5 grader varmt. Vädermässigt är det svårt att förstå, att det i morgon är 1:a advent.

Jag ser fram emot ett par dagars ledighet, efter en intensiv arbetsperiod under november månad. Helgen och början av nästa vecka kommer jag att ägna mig åt att vila, ta promenader och göra några bilutflykter. Känner jag mig själv rätt, så kommer jag också att göra en del administrativa arbetsuppgifter från hemmet.

I dag ser mitt förslag till lösning ut så här, (jag tror att dagens kryss kommer att innehålla flera julsånger och vara något svårare än det var förra lördagen):

L 4 och V 11: Eldeman börjar dagens kryss med Lars Forssell och; "Stockholm ler". Jag tror aldrig att jag hört honom sjunga. En härlig början på dagens melodikryss. Tydligen heter melodin; "En fransman i Stockholm".

L 11: Visan vi fick höra var; "Får jag lämna några blommor".

V 13: Att melodin handlar om tåg, går inte att missa. Den har varit med många gånger tidigare i melodikrysset och heter; "Köbenhavns jernbanedampgalop". Jag tror att Eldeman syftar på att tåget passerar mången perrong. Själv såg jag; "På spåret", i går kväll. Den enda fråga jag klarade på 10 poängsnivån, var Uppsala.

V 9: Jag tror att sången är hämtad från dokusåpan; "Big brother". Det var Adam Alsing som var programledare från början.

L 12 och V 14: Sången heter; "Up where we belong", och är hämtad från filmen; "En officer och en gentleman", (An officer and a gentleman). Jag var inte riktigt med på frågan, till att börja med.

L 10 och L 2: Att kompositören till; "Världen som var min", är Olle Adolphson är jag tämligen säker på, men var det Mauro Scocco som sjöng?

L 5: Fanns det ingen annan melodi som kunde ge svaret namn? Vi fick höra en instrumental version av Roger Pontares; "När vindarna viskar mitt namn". Förra veckan startade Eldeman krysset med originalet.

V 1: "You´re beatiful", sjöngs och spelades av min sons favorit; James Blunt. Han var tidigare militär om jag är rätt informerad av sonen. Enligt Wikipedia slutat han med samma grad, som jag själv hade i det militära, kapten.

L 3 och V 7: Eldeman spelade; "Show me heaven", som framfördes av systrarna Lili och Susie. De var med i melodifestivalen 2009(tjugohundranio), med den. I mitt tycke var det ett ovanligt bra år, med många fina bidrag.

L 1: "Ring of fire", skrevs och framfördes av Johnny Cash. Jag hörde en annan version av den i samband med E och G´s, bröllop för något år sedan. Alla kusiner spelade gitarr och sjöng sången med en egen text. Ett fantastiskt minne.

V 6: Texten påminner om en psalm, 236, men jag är inte säker på att det är den. Skådespelaren som sjunger, är i alla fall; Niklas Hjulström. Är det någon som vet vilken titel sången har? Tydligen har den samma titel som psalm 236; "Guds källa har vatten tillfyllest", men jag kände inte igen texten. Var det psalmen i en annan version? Det är Bo Setterlind som skrivet texten till psalmen.

L 8: Sången heter; "Flickorna på lyckorna", men vem var det som sjöng? Kan det ha varit Kjell Kraghe? Spelade inte Eldeman; "Ålefiskarens vals", vid snabbgenomgången?

Precis som jag trodde, så var dagens kryss betydligt svårare än förra veckans. Jag har behövt googla ett par gånger. Dock framgick det inte att det är 1:a advent i morgon.

Jag önskar alla läsare en trevlig helg och en glad 1:a advent i morgon.

30 kommentarer:

 1. L9 Tror jag skall vara 'Alsing',
  Men vad blir det på V13??

  SvaraRadera
 2. Och programet var väl Big brother (V9)

  SvaraRadera
 3. Up were we belong - låt från Moulin Rouge

  SvaraRadera
 4. L12 och V14 var de ord som får plats ur titeln, i ordning. Alltså L12-Up, V14-We
  /Erik

  SvaraRadera
 5. Up Where we belong

  SvaraRadera
 6. UP ska in på lodrätt 12 och WE på vågrätt 14.
  Gissar sedan på MAURO på lodrätt 2.
  Säker på NAMN på lodrätt 5.

  SvaraRadera
 7. Och här har vi SYSTRARNA Graaf, och den enda siffran som passar är NIO. Case closed...
  /Erik

  SvaraRadera
 8. V7 Nio L3 Systrar

  SvaraRadera
 9. Hej å gomorron
  Våg 6 blir Hjulström

  SvaraRadera
 10. Niklas Hjulström, född 15 februari 1962 i Mölndal, är en svensk skådespelare, regissör och sångare. Han är son till skådespelaren och regissören Lennart Hjulström, och bror till programledaren Carin Hjulström.

  SvaraRadera
 11. Guds källa har vatten till fylles.

  SvaraRadera
 12. Det är så enkelt att hans Niklas Hjulströms låt heter 'Källa så klar'.
  /Erik

  SvaraRadera
 13. Ja, jag bodde nära Kjell Kraghes föräldrahem i några år på nittiotalet.

  SvaraRadera
 14. Tack för dina förslag till lösningar. Mycket trevligt...

  SvaraRadera
 15. Härligt med melodikryssexpertis!
  Skulle aldrig klarat det utan din hjälp!
  Må väl!

  Kla

  SvaraRadera
 16. Tack för veckans kryss! Hoppas Du får en välbehövlig vila!
  Trevlig helg!
  Christer/Enköping

  SvaraRadera
 17. Hej. Idag var det,som du sa, svårare än förra lördagen. Men inte en enda julsång. Som vanligt har du varit duktig och lös allt, precis som vi, men skickar du in det och vinner? Vi gör det men vinner aldrig, men kul är det.Må gott.Thomas

  SvaraRadera
 18. Hej Kjell! En än gång har du fixat min rad! En kort fråga till en präst! Var kommer min själ att hamna när jag är otoende men en väldigt god själ som skänker till alla möjliga verksamheter. Om jag är en så kallad ateist kan du som präst tala om detta för mig så skule jag känna mig nöjd. Vet inte riktigt var jag står just nu!? / Janne

  SvaraRadera
 19. Bra sida! Hittade den när jag sökte på Niklas Hjulström källa :)
  Tack!
  Mvh Ann

  SvaraRadera
 20. Du var vår "livlina" idag igen. Hade nog aldrig kommit på Mauro på L2. Önskar också dig och din familj en lugn och skön 1:a advent/ Gudrun

  SvaraRadera
 21. Sången som Hjulström sjöng är en sång från 1905 skriven av Ida Björkman fru till Conrad Björkman evangelist i helgelseförbundet och senare musikhandlare i Osby med förlaget Ungdomsstjärnan. Han gav ut en egen sångbok med samma namn som förlaget. Den senaste versionen hade 203 sånger.

  SvaraRadera
 22. Hej på er alla!

  Tack för kommentarer, stöd, uppmuntran och hjälp till mig och varandra. Jag ska försöka hitta en funktion så att vi kan "chatta" i realtid här på bloggen.

  Janne: Jag uppfattar att du ställer frågan till mig, även om du vänder dig till Kjell.

  Jag är 100 % säker på att din själ hamnar där alla andras själar hamnar. Du har rätt att definiera dig på det sätt som passar dig. Att vara otroende är i mina ögon, inte det samma som att vara ateist.

  En ateist är en person som är övertygad om att det inte finns någon Gud eller något högre väsen som påverkar oss människor.

  För att "hjälpa" dig att komma fram till var du står, så skulle jag behöva veta vad det är som du inte tror på, som gör att du kallar dig otroende.

  Att vara troende handlar inte bara om vad jag håller för sant, eller vad jag säger mig tro på. Det varierar över tiden, beroende av många olika faktorer. Tro handlar lika mycket om hur jag är och vad jag gör.

  Trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera
 23. Tack Krister (förlåt Kjell) för din förklaring, dock känner jag mig fortfarande relativt vilsen som människa. Vet riktigt inte vad jag ska eller inte ska tro på. Jag känner lite som att hela mänskligheten ska gå under snart, känner inget större hopp till oss ( som människor ) I grund och botten är vi onda även om vissa av oss de facto kan verka goda på utsidan så är det tyvärr så. Gud ( om han finns) kan inte rädda oss i slutändan. Vill inte låta som en domedagsprofet men tyvärr år det så jag känner . Kan du få mig på en positivare linje kanske? Vet egentligen vad inte jag söker efter! / Janne

  SvaraRadera
 24. Önskar dig en trevlig advent. Själv skall jag äta julbord med pensionärsföreningen idag och sedan är det julmarknad med hembygdsföreningen i morgon. Hann inte med att lösa krysset idag pga bakning av saffransbullar./M

  SvaraRadera
 25. Hej Janne och M för era kommentarer.

  Jag önskar er en trevlig första advent.

  M: Det låter gott med saffransbullar och med julbord. Jag har inte ätit något ännu men är inbokad på flera stycken.

  Janne: Det du skriver låter för mig som en typisk Luthersk tanke. Vi är alla syndare och rättfärdiga på en och samma gång. Ondskan finns inom oss alla, även om vi har ett gott yttre. Om det är Gud eller människan som ska stå för räddningen är lite som hönan och ägget. Det jag tycker är viktigast att tro på, är att det finns en god kraft som påverkar tillvaron. Om du skriver till mig på krister.kappel@gmail.com, så kan både du och jag utveckla våra tankar, utan att andra ska få del av dem. Vi kan då tillsammans lättare finna det du söker.

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  SvaraRadera
 26. En sen kommentar, men gällande låten Ring of fire, så var det väl ändå June Carter Cash som skrev den? Men helt rätt, Johnny Cash sjöng låten. Hade inte så stor betydelse, men en liten rättelse. =)

  SvaraRadera
 27. Hej Emma och tack för din kommentar.

  Du har säkert rätt i att det var June Carter Cash som skrev den.

  Tack för hjälpen.

  Krister

  SvaraRadera