lördag 12 november 2011

Melodikrysset vecka 45 - 2011

God förmiddag alla melodikrysslösare!

Denna grå och kylslagna novemberlördag befinner jag mig i församlingshemmet, vid Järfälla kyrka, då jag försöker lösa veckans melodikryss. Jag sitter på mitt kontor, väl förberedd för att ge mig i kast med melodikrysset. Jag har med mig min bärbara dator med det mobila bredbandet, min iPhone och min iPad. Dessutom har jag tillgång till min arbetsdator om någon av de andra tekniska hjälpmedlen skulle svika mig. Radio lyssnar jag till via mobiltelefonen. Det låter nästan otroligt, med tanke på hur teknikfientlig jag var för 20 år sedan.

Morgonen och förmiddagen har jag tillbringat med min yngsta dotter, samtidigt som jag tittat igenom alla veckans missade tv-program. Direkt efter melodikrysset ska jag leda två dopgudstjänster där sammanlagt fyra barn ska döpas. Det är därför jag sitter på jobbet under dagens sändning - jag vill inte missa vare sig melodikrysset eller mitt viktiga uppdrag.

Det ska bli spännande att få vara med på premiären då Lisa Syrén leder melodikrysset. Jag lyssnade på Anders Eldeman, under hans premiär som programledare för; "Ring så spelar vi", under bilresan till jobbet. Han skötte sig riktigt bra, så nu är det bara att hålla tummarna för Lisa.

Mitt förslag till lösning på veckans melodikryss ser ut så här:

V 1: Något stressad, på grund av att jag låste mig ute från kontoret då jag skulle hämta en kopp kaffe, hörde jag att det var; "Far jag kan inte få upp min kokosnöt", fast på engelska. Jag tror att det var Danny Kaye, som sjöng.

L 1: Visst var det Jonas Gardell som sjöng; "Aldrig ska jag sluta älska dig". Han "bråkade" med Kjerstin Dellert i; "Så mycket bättre". Självklart ska rätt tv-program vara; "Stjärnorna på slottet", och inget annat. Tack för hjälpen.

L 2 och V 8: Jag har ännu inte hämtat mig från stressen av att bli utelåst. Tur att jag har telefonen med mig. Det var Lisa Nilsson som sjöng; "Aquarius". Nu kommer vaktmästaren, så att jag kan komma in på mitt rum, för att försöka hinna i kapp. Hittills har jag lånat en av de andra prästernas dator, eftersom hans rum stod olåst.

L 3: Ledmotivet till CSI, heter; "Who are you"? Gruppen som sjöng var tydligen; "The Who".

L 6: Det Monica Zetterlund sjunger i den svenska versionen, är; "Sakta vi genom stan". Maurice Chevalier sjöng här på franska.

V 5: Jag var inte med alls på denna fråga. Fortfarande stressad över utelåsning, rumsbyte och datorbyte. Får försöka svara under snabbgenomgången. Att det var en orgel vi lyssnade till, det uppfattade jag då jag sprang i trappan. John Lord i; "Deep Purple", spelar orgel.

L 4: Helt borta. Nu struntar jag i att försöka hinna i kapp och satsar på fortsättningen. Tyckte mig höra att det var gruppen; "Aeroplane". Kan rätt svar vara fly? Jag har inget annat förslag efter snabbgenomgången. Gruppen heter även Jefferson och dessutom stavas inte Airplane som jag skrivet det. Gruppen heter alltså; "Jefferson Airplane" och de sjöng; "Somebody to love". Det förändrar inte mitt förslag till svar, men det är alltid roligare att veta/förstå varför det är ett rimligt förslag till svar.

V 7: Paul Young sjöng; "Everytime you go away". En klassiker som jag dansat sista dansen till många gånger, på den tid då, det begavs sig.

L 14 och V 14: Att det var; "Swingfly", med låten; "Me and my drum", ur årets melodifestival det hörde jag, men vad var frågan? Tycker inte att Lisa är särskilt tydlig, med varken frågor eller var svaren ska in. Kan rätt svar vara min och me?

L 13: "Ainbusk singers" sjöng; "Jag mötte Lassie". Som jag kommer ihåg frågan borde rätt svar vara en.

V 9: Jag förstod inte heller denna fråga. Men visst sjöng Bill Withers; "Lean on me". Då borde rätt svar vara luta.

V 12: Jag tror att det är Meta Roos som sjunger; "What a difference a day make".

V 15: "Martins begravning" sjöngs och spelades av Lena Willemark.

V 10 och L 11: Den kända sången som spelades måste vara; "Mustang Sally". Den var med i filmen; "The Commitments". Tydligen är den även vald till en av världens bästa/mest populära sånger, genom tiderna. Jag minns inte riktigt vad Lisa sa. Var det bland de hundra främsta, den blivit vald?

V 16: Signaturmelodin kommer från Benny Hill´s show.

En ovanligt rörig lördag och då tänker jag inte bara på att jag blev utelåst. Jag ser fram emot att Anders Eldeman är tillbaka nästa lördag. Dagens kryss var inte särskilt svårt vad gäller svårighetsgraden, jag har bara behövt googla 2 - 3 gånger, däremot var det ovant med så snabba frågor, korta musiksnuttar och otydliga hänvisningar till var svaren skulle in.

Jag tackar för i dag och önskar alla läsare en trevlig lördag. Nu ska jag göra något som jag är bättre på än att gissa på Lisa Syréns frågor - jobba.

54 kommentarer:

 1. Hoppa allt går bra idag. Börjar med V1 Danny och L1 Dellert. I Västerbotten har vi kyla, 2,5 grader minus på morgonen. Men jag skulle vilja ha lite snö på sidorna av vägen så att man ser något på kvällen./M

  SvaraRadera
 2. Godmorgon :-)
  V1 Danny Kaye och L1 Kerstin Dellert

  SvaraRadera
 3. V1 Danny L1 Dellert

  SvaraRadera
 4. Stjärnorna på slottet var det väl?

  SvaraRadera
 5. L2 Nilsson, V8 Lisa, L3 you, L6 Gå, V5 orgel/M

  SvaraRadera
 6. hej de var inte i så mycket bättre utan stjärnorna på slottet.

  SvaraRadera
 7. V5 - ska det inte vara orgel?

  SvaraRadera
 8. v5 borde väl va orgel...det är ju hans speviella spel på hammondorgel...eller??

  SvaraRadera
 9. v5 är orgel :-)


  Hälsar Karlstadtös

  SvaraRadera
 10. Jon Lord Spelar orgel. V5

  SvaraRadera
 11. L3: You
  L6: Sakta vi GÅ genom stan (Gå)
  V5: Orgel

  SvaraRadera
 12. God morgon!
  Mitt förslag till V5 är Orgel!
  Mvh/Christer Enköping

  SvaraRadera
 13. L3: Titellåt från The Who-album, vem söks identiteten på? You
  L6: Vad ägnade sig Monica Zetterlund åt i den svenska versionen? Gå
  V5: Vilket instrument spelade John Lord? Orgel
  L13: Rikssvenska namnet? En (Enebuske)

  SvaraRadera
 14. Usch vad det är rörigt idag :-( för mycket info och för lite tid att tänka. Men jag tror att John Lord spelar orgel eller möjligtvis piano

  SvaraRadera
 15. V5 John Lord är organist m.m. alltså är det orgel
  Lasse i Lyckeby

  SvaraRadera
 16. L3 you
  L6 gå
  V5 orgel

  SvaraRadera
 17. L 3You?
  L 6 Gå
  V 5 Orgel
  L 13 En

  SvaraRadera
 18. Lodrätt 6 är väl GÅ? Sakta vi går genom stan.
  Mvh Carina

  SvaraRadera
 19. V5 orgel
  L3 You
  L6 gå

  SvaraRadera
 20. V5 blir orgel/Kakan

  SvaraRadera
 21. L 14 my och V 14 min

  SvaraRadera
 22. v16 Benny Hill
  v 15 Lena Vilhelmsson???
  Hälsningar från Gävle

  SvaraRadera
 23. Någon fler än jag som tycker att Syrén gjorde ett bedrövligt jobb?
  Väldigt otydligt och rörigt, pga henne missade jag flera frågor.
  Ska bli skönt att ha Eldeman tillbaka nästa Lördag.

  SvaraRadera
 24. Var ett svårt kryss idag, blä! men vi lyckades få in de mesta. glad helg :)

  SvaraRadera
 25. V10 mustang, L11 Sally, V15, Lena

  SvaraRadera
 26. Hej
  Haha...vilken "speed" Lisa hade...pust!
  V15. Lena V.16 Benny
  Trevlig helg !

  SvaraRadera
 27. Hej!

  Tack för din hjälp med de rätta svaren, dock så blev jag överraskad av att det inte var fler än 3 svar som jag inte kunde!

  SvaraRadera
 28. Marita, Stig och Kerstin12 november 2011 11:06

  Fråga V16 Benny Hills serie

  V14 Min
  L14 Me

  V15 Lena Johnsson

  //från Hylte

  SvaraRadera
 29. Tack för hjälpen idag det var jätte snurrigt skönt att Elderman tar över nästa lördag
  Kram lotta

  SvaraRadera
 30. Tyckte att hon var lite dålig på att berätta vilka rader det handlade om. Speedad rapphöna :)
  Hjärnan hann knappt med... Det blir skönt när Anders kommer tillbaka igen ;)

  /Richard

  SvaraRadera
 31. V 10 Mustang L 11 Sally

  SvaraRadera
 32. Hej!
  Tycker du är lite orättvis mot Lisa. Hon hade ju bara gjort ett lite svårare kryss, och det tycker jag var väldigt bra.

  SvaraRadera
 33. Vi håller med alla om att det var ett rörigt kryss idag. Hoppas inte att dom kommer att byta jobb någon mer gång!
  Ha en bra helg alla / Anita

  SvaraRadera
 34. kryssets svårhetsgrad berodde på Lisas svammel. Bland annat vinkelord, istället för lodrät.

  SvaraRadera
 35. Hej o hå. Ok det var inte det lättaste krysset idag men kul! Inte lätt för Lisa när vi är så vana med Anders´ formuleringar. Jag håller med Kerstin. Bra gjort Lisa! WIL

  SvaraRadera
 36. Håller med om att Lisa svammlade en speedad rapphöna.

  SvaraRadera
 37. Hej på er alla! (Ingen nämnd och ingen glömd)

  Tack för alla era kommentarer och er hjälp till mig, varandra och andra läsare.

  Jag har nyss kommit hem efter dagens två dopgudstjänster och hunnit googla på det jag var osäker på och dubbelkollat en del av mina svar.

  Att många upplevde dagens melodikryss som svårt, märker jag på att jag haft närmare 12 000 besökare på bloggen under dagen, det är nytt rekord. 48 kommentarer är också ovanligt många.

  Jag tycker inte att dagens frågor hade en högre svårighetsgrad än det varit tidigare. Jag har inte behövt googla mer än vanligt. Det som gjorde dagens kryss svårt var Lisa Syréns tempo, att hon spelade väldigt korta illustrationer, och att hon inte var lika tydlig som Eldeman brukar vara, med var svaren skulle passa in i kryssplanen. Dessutom gav hon inte lika många ledtrådar i introduktionen som Eldeman brukar göra. Hon bröt helt enkelt Eldemans mönster och jag upplevde det som rörigt.

  Det är svårt att säga om Lisa Syrén var bra eller dålig som programledare. Hon var annorlunda än Eldeman, vilket kanske både är bra och dåligt, eller varken eller. Jag tror att vi hade reagerat oavsett vem som ersatte Eldeman.

  Det är ungefär som när man lärt sig en korsordskonstruktör och tidningen byter. Det tar tid att vänja sig vid någon annans frågor och tankebanor. Det är ju en "nyckel" man ska komma på.

  För mig är lördagar väldigt mycket tradition och rutiner. Kanske är det för att mönstret bryts, som det känns "jobbigt" och "svårt". Tänker på när Arne Weise slutade som tv-värd på julafton, det blev ramaskri i hela Sverige.

  Jag tycker att Lisa Syrén är en otroligt bra och duktig programledare. Men jag föredrar att lyssna till henne i "Ring så spelar vi" och "Karlavagnen". I melodikrysset vill jag ledas av Anders Eldeman, ett bra tag till.

  Jag önskar er alla, en riktigt trevlig helg.

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  SvaraRadera
 38. Thorsten Schütte12 november 2011 17:56

  49 kommentarer. Rekord, Krister?

  SvaraRadera
 39. Hej Thorsten.

  Jag tror det...

  Det beror nog på att melodikrysset upplevdes som särskilt svårt i dag. Svårigheten låg väl egentligen inte i frågorna, utan för att det var en gästande programledare, Lisa Syrén. Det är inte lätt att ändra rutiner och att förstå en annan frågeställare, än den man är van vid.

  Trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera
 40. Thorsten Schütte12 november 2011 18:45

  Trevlig helg själv. Du har nog skapat Dig en bra personlig nisch på nätet...

  SvaraRadera
 41. Jiang Millington13 november 2011 08:21

  Vilket engagemang!!! Fantastiskt.

  SvaraRadera
 42. Hej Thorsten och Jiang och tack för era kommentarer.

  Ja, det verkar som om det finns ett behov av bloggar om melodikrysset. Det är något som engagerar flera hundratusen människor varje lördag. Själv är jag inbiten melodikryssare sedan flera år tillbaks. Jag gillar musik, jag gillar frågesport och jag gillar att leta efter svar. Personligen tycker jag att den sista delen är den roligaste. Jag njuter när jag, likt en detektiv, måste leta efter svaren.

  Jag skriver även andra inlägg, men de har inte lika många läsare.

  I går var det ett särskilt stort engagemang. 12 188 besökare och drygt 50 kommentarer. Dessutom fick jag flera mejl. Även detta understryker behovet av ett forum där jag kan göra något jag gillar, tillsammans med människor över hela världen. I går hade jag besökare från mer än 10 länder.

  Trevlig fortsättning på helgen.

  Krister

  SvaraRadera