lördag 19 november 2011

Melodikrysset vecka 46 - 2011

God förmiddag alla melodikryssvänner!

I dag sitter jag åter vid matsalsbordet hemma i Rågsved, då jag försöker lösa veckans melodikryss. Vädret är fantastiskt - strålande solsken, hög, klar luft och strax över nollan.

Jag stod i valet och kvalet om jag skulle försöka lösa krysset hemma eller på jobbet, men jag vågar inte chansa efter förra veckans utelåsning och datorstrul. Direkt efter dagens sändning ska jag åka i väg till Järfälla kyrka för att döpa en liten flicka.

Denna lördag har jag inte riktigt följt mina vanliga rutiner. Det blev sovmorgon ända till 06.30 och sedan har jag arbetat ett par timmar, medan tonårsbarnen sov. Min fru och yngsta dotter är bortresta över helgen för att hälsa på svärföräldrarna i Blekinge.

Mitt förslag i dag ser ut så här:

L 9: Eldeman börjar lugnt och tydligt, med Roger Pontare och; "När vindarna viskar mitt namn". Den har varit med flera gånger de senaste åren, men det känns tryggt att komma in i krysset med en enkel fråga.

V 14: Musiken är hämtad från filmen; "Moderna tider", av och med Charlie Chaplin. Jag tror också att det är han, som skrivet text och musik till sången; "Smile". Om man följer uppmaningen så ler man.

L 2 och V 8: Vi fick höra; "Keep on walking", med Salem Al Fakir, ur 2010-års melodifestival. Detta var tonårsbarnens favorit.

L 3, L 8, V 10 och L 7: Det var väldigt länge sedan Eldeman hade fyra svar på samma fråga. Visan vi fick höra var; "Den första gång jag såg dig", av Birger Sjöberg.

V 6: Det var några veckor sedan Evert Taube var med i melodikrysset. Här fick vi höra; "Calle Schewens vals", på finska. Den kallas också för; "I Roslagens famn".

L 1: Så fick vi höra den, av alla idoler, som jag tycker är bäst. Amanda Jenssen sjöng; "Happyland". Hon blev tvåa i Idol, för några år sedan.

V 4: Första "halvlek", avslutar Eldeman med ouvertyren ur; "Läderlappen"

Även om det känns bra att Eldeman är tillbaka, så är dagens kryss i enklaste laget. Jag har inte behövt googla en enda gång.

L 5: Smurfarna sjöng Sabrinas; "Boys, boys, boys". I rak översättning blir det pojkar.

V 11: "Jag tror, jag tror på sommaren", är en av de sånger jag minns från min barndom. Jag tror att det är Mats Olin som är kompositör. Enligt Thomas, så är det Mats´pappa Stig som är kompositören. Mats var den som sjöng in den. Tack för hjälpen.

V 12: Jag vet inte om jag uppfattade frågan riktigt. Var det en trickinspelning? Visst var det Egon Kjerrman som både sjöng och pratade? Han var en av de första allsångsledarna.

L 13: Vi fick lyssna till J.S Bach´s: "Air". Det är den absolut vanligaste musiken vid begravningsgudstjänster. Beppe Wolgers satt i sin stora säng, med alla dockorna, varav jag minns "Glömmabortson", bäst. Det han försökte göra, var att natta alla dockorna och barnen som tittade på programmet.

L 4: Eldeman avslutar med dagens svåraste fråga. Det var Avril Lavigne som sjöng; "Everybody hurts".

Nu ska jag skynda mig i väg till jobbet. Jag kommer att svara på eventuella kommentarer senare i dag.

Jag önskar alla läsare, en fortsatt trevlig lördag.

11 kommentarer:

 1. Bra att Eldeman är tillbaka. Det går alltid lättare när man går i gamla fotspår. Här i Västerbotten är det klart och strax över noll. Solen skiner. Men man glömmer ju att nästa helg är det första advent, hur ska man hinna. Kransbindning på måndag i alla fall inför julmarknad nästa helg./M

  SvaraRadera
 2. Fel kryssplan i DN idag fick ta fredagens tidning

  SvaraRadera
 3. Jag håller med om att idag var det lätt, även för en 72-årig tant. Behövde bara googla på det sista: Lavigne. Ha en bra helg./M

  SvaraRadera
 4. L4 Lavigne
  mvh Kjell

  SvaraRadera
 5. V 11 Hej.Jag tror att Mats olinsjöng sin fars Stigs låt. Thomas

  SvaraRadera
 6. Jag önskar dej en trevlig dag.

  SvaraRadera
 7. toppen att ha dej som facit så slipper man googla

  SvaraRadera
 8. Godmorgon
  Ja i dag var det lätt och skönt lugnt tempo på helgens melodikryss. På Väddö är det 5grader, molnigt, grått o lite trist väder. Men men...det blir däckbyte och julslingor runt huset, tänder dom dock inte förrän nästa helg ;-) ha det gott!
  Anna & Rikard

  SvaraRadera
 9. Tack för sällskapet & hjälpen! Här i Mälardalen är det också en vacker dag med sol & åtskilliga plusgrader. / Inger

  SvaraRadera
 10. Thorsten Schütte19 november 2011 13:06

  Vi fick lyssna till J.S Bach´s: "Air". Det är den absolut vanligaste musiken vid begravningsgudstjänster. - Ja, det är ett minne från den "Tyska Höstens" sjuttiotal, med alla begravningsgudstänster för de prominenta offren av Röda Arme Fraktionen, Bachs Air varje gång. Sedan fick jag i Sverige kopplingen till Beppe klart för mig. Men med Bachs Musik är det så fint, att den är okrossbar, den överlever allt. Min högsta dröm är att uppleva h-moll-mässan live, i Domkyrkan. I morgonen blir det i alla fall Mozarts Requiem i Mikaelikyrkan, den sena Mozart når nästan upp till "Bachstandard"...

  SvaraRadera
 11. Hej M, Anonym/a, Kjell, Thomas, Anna, Rikard, Inger, och Thorsten.

  Tack för era kommentarer till hjälp och uppmuntran.

  Ja, i dag var det ett synnerligen enkelt kryss. Det märks även på antalet besökare här på bloggen. Hälften så många jämfört med förra lördagen. Det är nog en ganska logisk följd av att förra veckans kryss upplevdes så svårt. Nästa vecka kommer det garanterat att bli svårare.

  Tänk att det är första advent nästa helg. Tycker att det är länge sedan det var sommar.

  Trevlig helg.

  Krister

  SvaraRadera