fredag 28 augusti 2009

Att leva i sitt dop

Jag skrev i går att den som är döpt är kristen. Innebär det då att alla döpta uppfattar sig som kristna och lever som kristna? Sannolikt inte. Var och en har rätt att definiera sig själv och var och en har rätt att tolka sin religiösa tillhörighet.

Som jag skrev i går så finns det många sätt att vara kristen på. För mig innebär min kristna identitet att jag vill leva i mitt dop. Att leva i sitt dop innebär för mig att jag vill leva enligt dopbefallningen.

Jesus säger:
"Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut".

Dopbefallningen talar om för mig att jag ska hålla alla de bud som Jesus har gett oss. Nu låter det som om det är förfärligt många och jätte svårt, men Jesus gav oss "bara" tre bud som är helt unika för honom.

"Du ska älska din nästa så som dig själv".
"Allt vad ni vill att andra ska göra mot er, det skall ni också göra mot dem".
"... förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit...".

De tre buden handlar om kärlek, respekt och förlåtelse. Vackra, stora och viktiga ord som jag vill ska genomsyra hela mitt liv och mitt förhållningssätt till mig själv, andra, skapelsen och livet självt.

Den som lever sitt liv i kärlek, respekt och förlåtelse, lever i sitt dop.

2 kommentarer:

 1. De tre orden är vackra och betydelsefulla och bör så vara för varje människa,men tyvärr så är framför allt ordet respekt mycket missförstått ord idag, speciellt bland en del ungdomar, som många gånger kräver respekt av andra men ej förstår att de också måste visa det mot sin medmänniska

  La Contenssa

  SvaraRadera
 2. Hej La Contenssa.

  Jag delar helt din uppfattning. Det är många som uppfattar respekt som en form av rädsla. Om jag aldrig möts med respekt då kan jag inte heller möta andra med det.

  Jag kommer att utveckla mina tankar kring kärlek, respekt och förlåtelse när jag kommer tillbaka från Skottland.

  SvaraRadera