söndag 2 augusti 2009

Kulturligt?

Lyssnade på radioprogrammet "Den heliga familjen", här om dagen. Bland annat Göran Skytte och min favorit vad gäller feministisk forskning, Yvonne Hirdman deltog i programmet. Det diskuterades vad som var naturligt och vad som var kulturellt. Det var ett spännande och intressant program, men jag blir så trött när det enligt svensk tradition ska vara, antingen eller. Kan det aldrig vara både och?

Man diskuterade om det var naturligt eller kulturellt att en mamma ammade sitt barn. En falang kom fram till, genom att prata med två unga och jämställda föräldrar, att det inte var naturligt att mamman ammade sitt barn, eftersom det numera finns mjölkersättning. Det innebär att pappan har exakt samma förutsättningar som mamman att ta hand om sitt barn.

Visst är det fantastiskt att pappor kan ta hand om sina barn, men innebär det att det inte är naturligt att mamman ammar? Pappan kan ju inte... Förändras det som är naturligt genom att vi hittar nya lösningar och ny arbetsfördelning?

Jag håller helt med om att allt som kan kallas naturligt inte är bra. Och jag delar helt uppfattningen att mycket av det som vi kallar naturligt egentligen är kulturellt. Men innebär det att det inte finns något vi kan kalla naturligt? I programmet framgick det att vi inte har en aning om vad som egentligen är naturligt, eftersom vi vet för lite, om hur det var från den första början. Om naturligt betyder: "så som det var från allra första början", det vill säga det ursprungliga, borde det väl inte vara naturligt att vi lever på land?

Glasögon är inte naturligt, men dålig syn måste väl ändå vara naturligt att ha? Fanns inte dålig syn innan vi uppfann glasögonen? Kommer dålig syn att bli något kulturellt i framtiden, om vi genom operationer eller genmanipulation kan "bota" alla synfel? Innebär det då att den som har glasögon, är onaturlig och har gjort ett kulturellt val?

Visst är det så att mycket av det vi kallar mänskligt och naturligt är saker som vi inte vill ha i vårt samhälle, men att kalla det kulturellt ändrar ingenting.

Borde vi inte införa ett nytt begrepp när det naturliga och kulturella samverkar? Tänk om vi kallade vissa företeelser för kulturliga?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar