lördag 1 augusti 2009

Melodikrysset vecka 31 - 2009

Det känns tryggt att denna lördag var lik förra lördagen, och förrförra lördagen, och lördagen dess förrinnan, och alla andra lördagar som varit innan dess. Det vill säga: jag vann inte heller den här gången.

Dagens melodikryss var inte helt lätt och jag har fått googla en hel del, ändå måste jag chansa på några svar. Jag måste också dubbelkolla med Enn Kokk att mina chansningar är rätt. Förutom att en del frågor var svåra, så missade jag någon fråga på grund av trafikmeddelande.

Det började i alla fall med Thomas Ledin, som sjöng "Ut på vägarna igen", från hans senaste platta. Här behövde jag inte googla för Ledins röst är lätt att känna igen.

Sedan fick vi höra Olle Adolphssons och Beppe Wolgers "Det gåtfulla folket". Det är en visa som jag hört ett otal gånger i samband med dop.

Jag behövde inte heller googla för att komma fram till att det var Ted Gärdestad som sjöng sin "Sommarlängtan".

Povel Ramels "Ta av dig skorna" kände jag också igen direkt. Jag tror faktiskt att Beppe Wolgers även varit med på ett hörn i den här sången.

Sedan fick jag googla för att hitta att det var Emil Sigrfridsson som sjöng "Innan mörkret faller" i svenska melodifestivalen 2004.

Ringleksvisan kände jag igen av det skälet att det var en vanligt förekommande snapsvisa i det militära. "Jag gick mig ut en afton" hade en helt annan text när vi sjöng den på mässen. Den texten passar sig inte i detta sammanhang.

Veckodagen som det frågades efter var, söndag. Jag har ingen aning om vad melodin heter men av någon anledning försökte jag sjunga med i refrängen: "På söndag, på söndag, på söndag". Det ska bli intressant att läsa på Enn Kokks blogg för att se vad melodin egentligen heter. Melodin heter tydligen "På söndag, på söndag, på söndag" och är skriven av Stig Olin.

Det var bara någon vecka sedan Kim Larsen var med i melodikrysset, den gången med Gasolin och "Hvad goer vi nu, lille du". Just nu spelar jag Gasolin i bilen så fort jag kör någonstans. I dag sjöng Kim Larsen duett med Mats Ronander i den fina sången: "Gör mig lycklig nu".

Inte heller "Imse vimse spindel", behövde jag googla på...

Textförfattaren till sången som Sven-Bertil Taube sjöng var Nils Ferlin. Jag googlade fram texten till sången "På Arendorffs tid" och det var intressant. Sista textraden lyder: "men om prästen är skral och drar på sitt tal är dé ingeting särskilt mé dé". Ganska kul text tycker jag.

Nästa fråga hörde jag inte förrän efter att musiken tystnat. Jag kände inte igen melodin överhuvudtaget men den enda period som passar in i svaret är april. Det går inte att googla när man inte har någonting att söka på. Jag ser framemot att få rätt svar av Enn Kokk. Enligt Enn Kokk så hette melodin "April in Paris" så mitt förslag på svar får stå kvar.

"Alla vi" sjöngs av gruppen "Friends in need" som bestod av Björn Borg, Thomas Brolin, Dr Alban och Mattias Frisk. Den idrott som en av de höll på med var tennis. Jag skrattade gott åt denna fråga, för den påminde om de parodier som "Hipp hipp" gjort på melodikrysset. Gå gärna in på You-tube och titta på de klippen.

Den sista frågan är jag helt borta på. Jag har ingen aning om vad det var för musik, men det lät som om det skulle kunna vara något av Peterson-Berger. Han kommer ju från Sverige och på internet förkortas Sverige med se. Jag hade s:et innan så det är väl inget långsökt svar? Enn Kokk kunde inte heller rätt svar, men tyckte att musiken hade svensk klang. Mitt förslag får stå kvar.

Jag måste återkomma så snart jag kontrollerat mina svar med Enn Kokk.

Ha en fortsatt trevlig lördag.

3 kommentarer:

  1. Mitt besöksrekord på bloggen är relaterat till Melodikrysset.
    http://kyrkoordnaren.blogspot.com/2008/09/ett-land-av-fuskare.html

    SvaraRadera
  2. Per! Om du verkligen vill ha ut ett budskap så ska du alltså vara förutseende och blogga om något som ligger nära Eldemans frågor. Ett bra tips är Evert Taube, Melodifestivalen eller Barnvisor.

    Krister

    SvaraRadera