torsdag 6 augusti 2009

Värdegrund del 2

Värderingar påverkar oss varje dag i våra val och vårt förhållningssätt. I de bästa av världar är det våra värderingar som styr våra attityder och vårt beteende men i verkligheten förhåller det inte sig alltid så.

En värdering är en subjektiv inre sanning, en subjektiv inre bild eller en subjektiv föreställning om vad som är: rätt och fel, snyggt och fult, önskvärt och icke önskvärt, tillåtet och förbjudet, en dygd och vad som är en plikt. En familj, grupp, organisation eller arbetsplats kan ha gemensamma värderingar (värdegrund) som är subjektiva för gruppen men som upplevs som objektiva av den enskilde medlemmen.

Ofta vet jag inte vad andra människor har för värderingar utan jag kan känna av andra människors attityder och se deras beteende. För att få kunskap om en annan människas värderingar måste jag kommunicera med personen och fråga vilka värderingar som ligger till grund för vederbörandes attityder och beteende. De flesta av oss har en diskrepans mellan våra värderingar, vår attityd och vårt beteende, men vi kan inte bli medvetna om dem om ingen hjälper oss genom att ge oss feedback på vårt beteende och våra attityder.

Brukar du få frågor om vilka värderingar som ligger till grund för ditt beteende eller din attityd?

Brukar du fråga andra om vilka värderingar som ligger till grund för deras beteende och attityder?

2 kommentarer:

 1. Vissa människor döljer sina värderingar mycket väl medan andra är som öppna böcker.
  Många avslöjar sina värderingar genom att öppet tala om sina åsikter. Ofta åsikter om andra människor. Det mest intressanta är att iakkta kroppsspråk och ansiktsuttryck.
  Äsch, nu satte du igång en massa tankar. Jag som skulle sova nu.
  Intressant ämne.
  Wi

  SvaraRadera
 2. Hej igen Wi.
  Det jag tycker är mest intressant är att vissa människor talar mycket om sina värderingar men i mötet med dem "känns" det att de inte menar vad de säger.

  Lita på din intuition. Kroppspråket, ansiktsuttrycket och handlingarna visa vilkar värderingar personen har innerst inne.

  Sov gott.

  Krister

  SvaraRadera